«Φάρμακα υψηλού κόστους μόνο από τα νοσοκομεία», λέει ο υπουργός Υγείας, προκαλώντας αλυσιδωτές αντιδράσεις
Ως κεραυνός εν αίθρια έπεσε στους καρκινοπαθείς, στους νεφροπαθείς, στα άτομα με σκλήρυνση κατά πλάκας και σε άλλους χρόνιους πάσχοντες η είδηση ότι η ηγεσία του υπουργείου Υγείας σκέφτεται να προχωρήσει στη διάθεση των φαρμάκων υψηλού κόστους μέσω των νοσοκομείων και όχι μέσω των φαρμακείων του ΕΟΠΥΥ, όπως γίνεται σήμερα.
Αφορμή για τον σάλο που προκλήθηκε ήταν η άποψη του υπουργού Υγείας Παναγιώτη Κουρουμπλή ότι «η διάθεση των φαρμάκων πρέπει να γίνεται από τα κρατικά νοσοκομεία», την οποία εξέφρασε κατά τη διάρκεια της συνάντησης που είχε την Τρίτη με τους εκπροσώπους του Πανελλήνιου Συλλόγου Εργαζομένων ΕΟΠΥΥ.
Από την πλευρά τους, οι εκπρόσωποι των εργαζομένων του ΕΟΠΥΥ, με χθεσινή ανακοίνωση, απαντούν στον υπουργό Υγείας ότι μια τέτοια απόφαση θα αποβεί σε βάρος των ασφαλισμένων και θα οδηγήσει σε συρρίκνωση τον οργανισμό.
Σημειώνεται ότι η σημερινή κυβέρνηση, όταν ήταν αντιπολίτευση, είχε στηλιτεύσει το μέτρο που είχε εφαρμοστεί το 2012 επί υπουργίας Ανδρέα Λοβέρδου. Μάλιστα, σε κοινή δήλωση ο σημερινός αναπληρωτής υπουργός Κοινωνικών Ασφαλίσεων Δημήτρης Στρατούλης και ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός είχαν καταγγείλει ότι «η κατάργηση των φαρμακείων του ΕΟΠΥΥ κάνει ακόμα πιο δύσκολη τη ζωή των ατόμων με αναπηρία και των πασχόντων από χρόνιες ασθένειες».
Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Νεφροπαθών Γρήγορη Λεοντόπουλο, εάν μπει «λουκέτο» στα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ, ανοίγει νέος κύκλος ταλαιπωρίας για τους χρόνιους πάσχοντες: «Τα νοσοκομεία δεν έχουν φάρμακα για τους ασθενείς που νοσηλεύουν γιατί οι προϋπολογισμοί τους είναι πετσοκομμένοι. Πού θα βρουν τα χρήματα για τους εξωτερικούς ασθενείς; Θα ζήσουμε πάλι τις σκηνές απείρου κάλλους όπου οι φαρμακοποιοί των νοσοκομείων θα βάζουν στις ιατρικές συνταγές τη σφραγίδα “Στερείται” και θα τρέχουμε από νοσοκομείο σε νοσοκομείο για να βρούμε τα φάρμακά μας» είπε αγανακτισμένος στη «δημοκρατία» ο κ. Λεοντόπουλος.
Ρίτα Μελά


