Στο Βερολίνο επειγόντως!

Κρίσιμο τετ α τετ τη Δευτέρα μεταξύ Αλ. Τσίπρα και Ανγκελα Μέρκελ

Λίγα εικοσιτετράωρα μετά τη Σύνοδο Κορυφής της Πέμπτης, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας θα βρεθεί τη Δευτέρα 23 Μαρτίου στο Βερολίνο, όπου θα έχει ίσως την κρισιμότερη από τις έως τώρα επαφές του, με την Ανγκελα Μέρκελ. Την πρόσκληση (η οποία έγινε δεκτή) απηύθυνε χθες η Γερμανίδα καγκελάριος σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον πρωθυπουργό (μάλιστα, τη ζήτησε η ίδια). Σύμφωνα με πληροφορίες, η συνομιλία των δύο ηγετών είχε διάρκεια 20 λεπτών και έγινε σε πολύ καλό κλίμα.

Στη συνομιλία η Ανγκελα Μέρκελ επισήμανε την ανάγκη να γίνει ουσιαστική και σε βάθος συζήτηση και για τον λόγο αυτό πρότεινε να γίνει η συνάντησή τους στο Βερολίνο και όχι στις Βρυξέλλες, όπου θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη η Σύνοδος Κορυφής.
Στο Βερολίνο αναμένεται να συζητηθεί το επόμενο πρόγραμμα εξόδου της Ελλάδας από την κρίση, η αξιολόγηση της τετράμηνης παράτασης και οι ελληνογερμανικές σχέσεις, που αυτήν την περίοδο περνούν τη χειρότερη φάση τους.

Δεν είναι τυχαίο ότι και χθες, παρά την παρέμβαση Μέρκελ, ο Σόιμπλε συνέχισε να «πυροβολεί», δηλώνοντας σε εκδήλωση στο Βερολίνο ότι η ελληνική κυβέρνηση έχει καταστρέψει όλη την εμπιστοσύνη που είχε οικοδομηθεί το τελευταίο διάστημα! Είπε ακόμη ότι δεν περίμενε από την Ελλάδα να εφαρμόσει την προεκλογική υπόσχεσή της να επιβάλει υψηλότερη φορολογία στους εφοπλιστές και επανέλαβε ότι, κατά την άποψή του, η αιτία για το πρόβλημα χρέους της Ελλάδας είναι ότι η χώρα στο παρελθόν ζούσε πολύ πάνω από τις δυνατότητές της. Αντίθετα, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ τόνισε ότι είναι αντίθετος σε ένα Grexit και ότι θα πρέπει να γίνει σεβαστή η αξιοπρέπεια των Ελλήνων.

Νίκος Ελευθερόγλου

Οι σειρήνες της διαπλοκής  γοητεύουν το Μαξίμου

Η ελληνική κοινωνία δεν πίστεψε ότι η διαπραγμάτευση της νέας κυβέρνησης με τους δανειστές θα είναι εύκολη υπόθεση. Γι’ αυτό -παρά τις ταλαντεύσεις και τους κινδύνους- συνεχίζει να τη στηρίζει με ποσοστά που υπερβαίνουν κατά πολύ το εκλογικό άθροισμα ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝ.ΕΛ.
Αυτό που πήραν τοις μετρητοίς οι πολίτες ήταν οι διαβεβαιώσεις για αλλαγή σελίδας στις σχέσεις με τη διαπλοκή. Ο ΣΥΡΙΖΑ έκανε -και ορθώς- σημαία του τη ρήξη με τα κέντρα και παράκεντρα εξουσίας που, ενώ φέρουν διαχρονικά τεράστιες ευθύνες για την κατάσταση της χώρας, συνέχισαν να λειτουργούν τα τελευταία φρικτά μνημονιακά χρόνια ως επιβήτορες της κοινωνίας και υπερασπιστές των μέτρων καταστροφής της.

Ενδείξεις

Παρά τις διακηρύξεις, όμως, οι ενδείξεις των πρώτων μετεκλογικών εβδομάδων οδηγούν δυστυχώς στο συμπέρασμα ότι οι σειρήνες της διαπλοκής άρχισαν να γοητεύουν τα κυβερνητικά στελέχη, που συμπεριφέρονται όπως οι προκάτοχοί τους. Πώς αλλιώς να εξηγηθεί επί παραδείγματι το γεγονός ότι ο ένας μετά τον άλλον οι υπουργοί σπεύδουν να συνεντευξιαστούν και να προβληθούν (ή μήπως να δώσουν και τα διαπιστευτήριά τους;) στο γνωστό megaλο κανάλι; Χθες μάλιστα ο ίδιος ο πρωθυπουργός προθυμοποιήθηκε να δώσει συνέντευξη στο «Εθνος». Να αγνοούσε το συμβολισμό αυτής της επιλογής; Μάλλον δύσκολο.
Σε κάθε περίπτωση, ακόμη κι αν υπάρχουν διαφορετικές προθέσεις, το μήνυμα που λαμβάνει η κοινωνία είναι αρνητικό…

Και καρφιά για «εικονικό» πλεόνασμα

Eάν στο πρωτογενές αποτέλεσμα του 2014 (σύμφωνα με τα προσωρινά στοιχεία) γίνουν οι προσαρμογές που απαιτεί το Πρόγραμμα Οικονομικής Πολιτικής, τότε το πρωτογενές αποτέλεσμα περιορίζεται στο 0,3% του ΑΕΠ από 1,5% που ήταν ο στόχος, υποστήριξε το υπουργείο Οικονομικών. Οι προσαρμογές αυτές είναι οι εξής:

  • Να μην υπολογιστούν τα έσοδα από ΑNFAs (κέρδη κεντρικών ευρωπαϊκών τραπεζών από ελληνικά ομόλογα) και SMPs (τα αντίστοιχα κέρδη της ΕΚΤ) 1,886 δισ. ευρώ καθώς δεν έχουν καταβληθεί.
  • Να αφαιρεθούν 298.000.000 ευρώ από τα έσοδα των αποκρατικοποιήσεων, καθώς αποτελούν μελλοντικές εισπράξεις.
  • Να εξαιρεθούν έσοδα που αφορούν το Εκτακτο Ειδικό Τέλος Ακινήτων του έτους 2013.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών, στο τέλος του 2014 στα ταμειακά καθαρά έσοδα του Κρατικού Προϋπολογισμού υπήρξε υστέρηση συνολικού ύψους 3,914 δισ. ευρώ. Εάν στην υστέρηση δεν υπολογιστούν τα έσοδα από ANFAs και SMPs ύψους 1,886 δισ. ευρώ, τότε η υστέρηση σε ταμειακή βάση περιορίζεται σε 2,026 δισ. ευρώ.
Ανησυχητική πάντως είναι και η εικόνα του προϋπολογισμού και των ταμειακών διαθεσίμων όπως διαμορφώθηκε τον περασμένο Φεβρουάριο.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Τραπέζης της Ελλάδος, στο τέλος Φεβρουαρίου το πρωτογενές πλεόνασμα διαμορφώθηκε στα 503.000.0000 ευρώ από 1,6 δισ. ευρώ τον αντίστοιχο μήνα του 2014.
Περιλαμβανομένων των τόκων, την περίοδο Ιανουαρίου – Φεβρουαρίου 2015 το ταμειακό αποτέλεσμα της κεντρικής διοίκησης παρουσίασε έλλειμμα 684.000.000 ευρώ, έναντι πλεονάσματος 139.000.000 ευρώ την αντίστοιχη περίοδο του 2014.

{{-PCOUNT-}}13{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα