Με μεγάλη αγωνία περιμένουν οι ιδιοκτήτες τουριστικών καταλυμάτων τις προβλέψεις των μετεωρολόγων για το Πάσχα αλλά και την έκβαση των διαπραγματεύσεων
δημοφιλείς προορισμούς, λίγες ημέρες πριν από το Πάσχα, με τους ιδιοκτήτες τουριστικών καταλυμάτων να ποντάρουν στους εκδρομείς της τελευταίας στιγμής και να περιμένουν με αγωνία τις προβλέψεις των μετεωρολόγων, αλλά και ένα θετικό σημάδι από τις διαπραγματεύσεις της κυβέρνησης με τους εταίρους, που θα δώσει τέλος στην αβεβαιότητα και θα «ξεκλειδώσει» τις ξένες αγορές. «Η φημολογία που έχει αναπτυχθεί για κακοκαιρία τις ημέρες του Πάσχα, σε συνδυασμό με την αστάθεια που επικρατεί στη χώρα τους τελευταίους μήνες κάνουν τους -ήδη πιεσμένους οικονομικά- Ελληνες ακόμα πιο διστακτικούς και έχουν ανακόψει το τουριστικό ρεύμα από το εξωτερικό, που παρατηρήθηκε από τον Νοέμβριο έως τον Ιανουάριο» συμφωνούν οι ξενοδόχοι.
Τα παραπάνω δεδομένα, αλλά και το γεγονός ότι το Πάσχα πέφτει φέτος σχετικά νωρίς, επηρεάζουν σε μεγάλο βαθμό τη συμπεριφορά των υποψήφιων εκδρομέων, που δείχνουν να μη βιάζονται και μελετούν προσεκτικά τις προσφορές και τα εορταστικά πακέτα των ξενοδοχείων. «Σε σύγκριση με την περασμένη χρονιά, η πτώση στις προκρατήσεις αγγίζει το 40%. Οι πρώτοι ξένοι επισκέπτες θα φθάσουν στο νησί μας τον Μάιο, ενώ μας προβληματίζει και ένα μικρό κύμα ακυρώσεων, που οφείλεται κυρίως στην ανησυχία του κόσμου για τις καιρικές συνθήκες» λέει στην «κυριακάτικη δημοκρατία» ο πρόεδρος της Ενωσης Ξενοδόχων Σύρου Ιάκωβος Αρβανίτης.
Τις ημέρες του Πάσχα θα δουλέψουν κυρίως τα καταλύματα στην Ερμούπολη, ενώ σε περιοχές όπως ο Γαλησσάς, το Κίνι και η Αζόλιμνος, τα περισσότερα ξενοδοχεία θα παραμείνουν κλειστά. «Είναι χαρακτηριστικό ότι κάποιοι συνάδελφοι θα ανοίξουν μόλις δυο τρεις ημέρες πριν από την αργία του Αγίου Πνεύματος για το καλοκαίρι. Υπάρχει ένα… μούδιασμα στην αγορά, αλλά ελπίζουμε ότι ο καιρός θα μας βοηθήσει και, σε συνδυασμό με τις προσφορές που κάνουμε, θα καταφέρουμε να αλλάξουμε το κλίμα τα επόμενα 24ωρα» σημειώνει ο ίδιος.
Κρατήσεις
Τον γρίφο των κρατήσεων της εορταστικής περιόδου προσπαθούν να λύσουν και οι ξενοδόχοι της Ρόδου, που μόλις μία εβδομάδα πριν από το σούβλισμα του οβελία βλέπουν τα βιβλία τους να γεμίζουν με δυσκολία. «Αυτήν τη στιγμή οι πληρότητες είναι σχεδόν αμελητέες. Περιμένουμε τους Ελληνες, που εξαιτίας της κρίσης αργούν να αποφασίσουν τι θα κάνουν, ενώ τα πρώτα μεγάλα γκρουπ από το εξωτερικό θα έρθουν μετά τις 26 Απριλίου. Προς το παρόν τρέχει μόνο ένα πρόγραμμα με περίπου 5.000 συνταξιούχους από την Αυστρία, που φιλοξενούνται σε τρία ξενοδοχεία» αναφέρει ο αντιπρόεδρος της Ενωσης Ξενοδόχων στο νησί των ιπποτών Γιάννης Παπαβασιλείου.
Στη Χαλκιδική οι τονωτικές ενέσεις από τα Βαλκάνια ανεβάζουν την πληρότητα μικρών και μεγάλων καταλυμάτων στο 70%, στη Σαντορίνη μοιάζει εφικτός ο στόχος του 65%-70%, ενώ στο Πήλιο σώζουν την κατάσταση οι εκδρομείς από τη Σερβία, τη Βουλγαρία και τη Ρουμανία. «Η έλλειψη ηρεμίας στη χώρα δεν βοηθάει, ειδικά σε προορισμούς όπως το Πήλιο, που δεν συνεργάζονται με μεγάλα τουριστικά πρακτορεία και δεν καλύπτονται με συμβόλαια εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ. Ευτυχώς, οι Ελληνες μας εμπιστεύονται, ενώ αν προσθέσουμε και τις κρατήσεις από τις βαλκανικές χώρες, θα πλησιάσουμε το 70% σε Βόλο και Πορταριά και το 50%-60% στο ανατολικό Πήλιο» λέει ο πρόεδρος της Ενωσης Ξενοδόχων Μαγνησίας Γιώργος Ζαφείρης.
Στο Ηράκλειο της Κρήτης το ενδιαφέρον των εκδρομέων για τις ημέρες του Πάσχα είναι περιορισμένο και οι ξενοδόχοι βάζουν τον πήχη των κρατήσεων στο 60%. «Με δεδομένο ότι το Πάσχα πέφτει νωρίς και οι ξένοι τουρίστες που φθάνουν στην Κρήτη “χάνονται” σε όλο το νησί, ένα τέτοιο ποσοστό θα ήταν αρκετά ικανοποιητικό. Με εξαίρεση τα ξενοδοχεία του κέντρου, που θα γεμίσουν από τη Μεγάλη Παρασκευή έως τη Δευτέρα του Πάσχα, τα μεγάλα συγκροτήματα σε Χερσόνησο, Μάλια και Σταλίδα, αλλά και κάποιες μικρότερες μονάδες εκτός πόλης, θα κινηθούν σε χαμηλότερα επίπεδα. Τα περισσότερα καταλύματα στο Ηράκλειο θα ανοίξουν στο τέλος του μήνα, για το καλοκαίρι. Ελπίζουμε ότι έως τότε η κατάσταση στη χώρα θα έχει αλλάξει, ώστε να καλύψουμε τις απώλειες από τη ρωσική αγορά με κρατήσεις από τη δυτική Ευρώπη» σημειώνει ο πρόεδρος της Ενωσης Ξενοδόχων Ηρακλείου Νίκος Χαλκιαδάκης.
Περίπου ίδια είναι η εικόνα και στον νομό Λασιθίου, με τα ξενοδοχεία να «μετρούν» μικρές απώλειες από την ελληνική αγορά, ενώ σε Πάτμο και Τήνο οι ιδιοκτήτες τουριστικών καταλυμάτων θα περιμένουν πάνω από το τηλέφωνο ακόμη και τη Μεγάλη Πέμπτη! «Εχει γίνει πια παράδοση να κλείνουν οι Ελληνες δωμάτια μέσα στη Μεγάλη Εβδομάδα, ακόμα και μία ημέρα προτού ταξιδέψουν. Ελπίζουμε ότι θα συμβεί και φέτος αυτό. Εως τώρα, πάντως, η κίνηση είναι πεσμένη, αν και οι τιμές είναι πολύ χαμηλές. Βρίσκεις δωμάτιο με 30 ευρώ στο νησί» αναφέρει η πρόεδρος του Συλλόγου Ενοικιαζόμενων Δωματίων «Η Ξενία» Ευγενία Καμολίνου. Στους… αναποφάσιστους Ελληνες εκδρομείς «επενδύουν» και οι ξενοδόχοι στα Καλάβρυτα, που έχουν πουλήσει ως τώρα μόλις το 50% των δωματίων τους. «Πέρυσι, με το Πάσχα να πέφτει λίγο πιο αργά, φθάσαμε κοντά στο 75%. Φέτος, η κινητικότητα που περιμέναμε έχει καθυστερήσει και αυτό μας δημιουργεί ανησυχία» λέει ο πρόεδρος της τοπικής Ενωσης Ξενοδόχων Κωνσταντίνος Δαφαλιάς.
Πληρότητα έως 90% στους δημοφιλείς προορισμούς
Σε αντίθεση με τους συναδέλφους τους σε άλλους δημοφιλείς προορισμούς, που κάθονται σε αναμμένα κάρβουνα, περιμένοντας τις κρατήσεις της Μεγάλης Εβδομάδας, οι ξενοδόχοι σε Κέρκυρα, Χανιά, Κεφαλλονιά και Αράχοβα τρίβουν τα χέρια τους από ικανοποίηση, έχοντας ήδη εξασφαλίσει πληρότητες της τάξης του 80%-90%. Στο νησί των Φαιάκων χιλιάδες Ελληνες, αλλά και ξένοι τουρίστες, φρόντισαν να κλείσουν εγκαίρως… θέση στην πλατεία Σπιανάδα για την περιφορά του Επιταφίου, τη λιτανεία του Αγίου Σπυρίδωνα, αλλά και την καθιερωμένη «βροχή» από στάμνες το πρωί του Μεγάλου Σαββάτου, ενώ στην κοντινή Κεφαλλονιά οι ιδιοκτήτες τουριστικών καταλυμάτων μιλούν για το καλύτερο Πάσχα των τελευταίων ετών.
«Επειτα από μια περίοδο ησυχίας, οι Ελληνες δείχνουν ξανά την προτίμησή τους στο νησί μας για την εορταστική περίοδο, ανεβάζοντας τις κρατήσεις στο 80%. Από τη Μεγάλη Παρασκευή έως τη Δευτέρα του Πάσχα τα ξενοδοχεία στο Αργοστόλι θα είναι σχεδόν γεμάτα, ενώ θα ανοίξουν και κάποιες μονάδες σε Σκάλα, Ληξούρι και Φισκάρδο. Ξεκινούν τώρα και οι πτήσεις από την Αγγλία, που θα δώσουν μια πρώτη γεύση για τη συνέχεια και θα ενισχύσουν την τοπική αγορά, ενώ από την Πρωτομαγιά θα μπούμε και τυπικά στην καλοκαιρινή σεζόν» εξηγεί ο πρόεδρος της Ενωσης Ξενοδόχων του νησιού Γεράσιμος Τιμοθεάτος.
Με… φόρα από το περασμένο καλοκαίρι, τα Χανιά αναμένεται να υποδεχθούν τις επόμενες ημέρες τουρίστες από τη Βρετανία, τη Γερμανία και τις σκανδιναβικές χώρες και ετοιμάζονται για νέο ρεκόρ αφίξεων από τον Μάιο έως τον Οκτώβριο, ενώ θετικό είναι το πρόσημο και για την Αράχοβα, που φλερτάρει ήδη με το 80% και τροφοδοτεί με επισκέπτες το (φθηνότερο) Γαλαξίδι, τους Δελφούς και τα γύρω χωριά. «Το χιονοδρομικό έχει ακόμη πολύ χιόνι, ενώ στα ενοικιαζόμενα, στους ξενώνες και στα ξενοδοχεία της περιοχής μπορεί να βρει κανείς δωμάτιο με 40-80 ευρώ» αναφέρει ο δήμαρχος Διστόμου, Αράχοβας και Αντίκυρας Γιάννης Γεωργακός.
Γεράσιμος Κόντος