Αριστοι μαθητές με γαλόνια

Οι νέοι Ελληνες αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. υπερέχουν σε επίπεδο γνώσεων και εκπαίδευσης έναντι συναδέλφων τους σε χώρες όπως η Γαλλία, η Γερμανία και το Ηνωμένο Βασίλειο

Το ζήτημα της εκπαίδευσης στους κόλπους της Ελληνικής Αστυνομίας είναι θέμα που απασχολεί όλο και πιο συχνά, μεταξύ άλλων, και τις κατά καιρούς πολιτικές ηγεσίες που προΐστανται της ΕΛ.ΑΣ. Στη χώρα μας είναι παντελώς άγνωστο, ενίοτε και στους ίδιους του πολιτικούς προϊστάμενους του σώματος, αλλά και στους πολίτες, ότι ειδικά τα τελευταία χρόνια -και μάλιστα αυτά της οικονομικής κρίσης- το επίπεδο των Ελλήνων αξιωματικών σε πτυχιακές σπουδές, μεταπτυχιακά, διδακτορικά και σεμινάρια πανευρωπαϊκού επιπέδου είναι κορυφαίο, μοναδικό ίσως σε ολόκληρη την υπόλοιπη Ευρώπη και μάλιστα με διαδοχικές πρωτιές!

Οι νέοι Ελληνες αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. υπερέχουν σε επίπεδο γνώσεων και εκπαίδευσης έναντι συναδέλφων τους σε χώρες όπως η Γαλλία, η Γερμανία και το Ηνωμένο Βασίλειο, που λογικά θα περίμενε κανείς να είναι πιο καταρτισμένοι. Η αλήθεια είναι ότι στις πρώτες θέσεις της λίστας των χωρών με τους πιο καταρτισμένους αστυνομικούς βρίσκονται οι Ελληνες, οι Ρουμάνοι, οι Κύπριοι, καταρρίπτοντας άλλον έναν μύθο…

Η νέα γενιά των αστυνομικών διψά για γνώση, εξειδίκευση και απόδοση, κάτι που συνδέεται άμεσα με το γεγονός ότι στην πλειονότητά τους οι νέοι Ελληνες αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. περνούν μέσω πανελληνίων στις σχολές τους με βαθμολογίες επιπέδου Νομικής ή Ιατρικής… Σύμμαχός τους στο κυνήγι της γνώσης και της εκπαίδευσης, η CEPOL, η Ευρωπαϊκή Αστυνομική Ακαδημία, που ιδρύθηκε από την Ευρωπαϊκή Ενωση το 2006. Εδρεύει στη Βουδαπέστη και σε αυτήν εκπαιδεύονται και επιμορφώνονται χιλιάδες αστυνομικοί από όλες της χώρες της Ε.Ε κάθε χρόνο, με μεγαλύτερη μάλιστα συμμετοχή αυτή των Ελλήνων!

Κάθε χώρα έχει εθνικό τμήμα της CEPOL στις αστυνομικές ακαδημίες της, ενώ στην Ελλάδα η ακαδημία λειτουργεί στην Αμυγδαλέζα. Η διαφορά των Ελλήνων, που τους καθιστά πρώτους των πρώτων, είναι το ενδιαφέρον που επιδεικνύουν, με αποτέλεσμα να καταρτίζεται εγκαίρως, από τον προηγούμενο χρόνο, λίστα με τις συμμετοχές στα σεμινάρια που θα «τρέξουν» τον επόμενο. Η οργάνωση είναι άψογη, καθώς, αφού συγκεντρώνεται η λίστα με τα άτομα που ενδιαφέρονται για συμμετοχή, γίνονται εγκαίρως και η επιλογή των πιο κατάλληλων και η απορρόφηση κοινοτικών κονδυλίων. Παράλληλα, η χώρα μας είναι πρώτη και σε συμμετοχή σε διαδικτυακά σεμινάρια, που διεξάγονται μέσω ειδικής πλατφόρμας, με τους πιο πολλούς ενεργούς χρήστες του προγράμματος πανευρωπαϊκά να προέρχονται από την Ελλάδα.

Πλήθος σεμιναρίων διεξάγεται και στη χώρα μας, ειδικά από το 2011 έως σήμερα, καθώς οι μαθητές έγιναν δάσκαλοι, έφτιαξαν τις δικές τους προτάσεις για εκπαίδευση και προκάλεσαν πολλές αλλαγές στο καταστατικό!

Ηλεκτρονικό έγκλημα

Εκεί όπου οι γνώσεις των Ελλήνων αξιωματικών θεωρούνται κορυφαίες πανευρωπαϊκά είναι στους κλάδους της καταπολέμησης του ηλεκτρονικού εγκλήματος, του trafficking, των οικονομικών εγκλημάτων και του ξεπλύματος βρόμικου χρήματος. Επίσης, στον τομέα των εγκληματολογικών εργαστηρίων και, μοιραία, στην αντιμετώπιση της παράνομης μετανάστευσης, όπως μας ενημερώνει ο τμηματάρχης του Εθνικού Τμήματος της CEPOL Γιώργος Χασάπης. Μάλιστα, ο κ. Χασάπης επισημαίνει ότι στα σεμινάρια που διοργανώθηκαν από τη χώρα μας η ικανοποίηση των συμμετεχόντων έφτασε το 100%, όταν ο μέσος όρος στη CEPOL είναι στο 91%, τονίζοντας χαρακτηριστικά: «Απαντάμε στην κρίση με ποιότητα».

Αφησε το θρανίο και ανέβηκε στην έδρα

Ο εκπρόσωπος Τύπου της ΕΛ.ΑΣ. Κλεάνθης Παπαγιαννόπουλος είναι ένας από τους ανθρώπους που αντιλήφθηκαν τις δυνατότητες και ανέπτυξαν τη δράση της CEPOL στη χώρα μας. εφτασε μάλιστα στο σημείο από διδασκόμενος να γίνει εκείνος ο καθηγητής. «Η CEPOL αποτελεί ουσιαστικά τον θεμέλιο λίθο της ευρωπαϊκής αστυνομικής εκπαίδευσης και της ανάπτυξης συνεργασιών μέσω της μάθησης. Προσφέρει μια σειρά εκπαιδευτικών ευκαιριών σε όλους τους αστυνομικούς των κρατών-μελών αλλά και στα μέλη των υπόλοιπων υπηρεσιών εφαρμογής του νόμου, όπως το Λιμενικό. Τα προγράμματά της περιλαμβάνουν σεμινάρια, διαδικτυακά σεμινάρια, ένα ηλεκτρονικό δίκτυο μάθησης, προγράμματα ανταλλαγής, ανάπτυξη της έρευνας και της επιστήμης. Εκπαιδευτικό αντικείμενο αυτών είναι το σύνολο του εύρους του αστυνομικού αντικειμένου και του αστυνομικού έργου, από την κοινοτική αστυνόμευση ως την τρομοκρατία, μέσα από διαδραστικές και πολυεπίπεδες εκπαιδευτικές μεθόδους» λέει και εξηγεί ότι το όφελος από τη συμμετοχή στελεχών της Ελληνικής Αστυνομίας στις δράσεις της CEPOL είναι πολύπλευρο: «Οι δράσεις αυτές παρέχουν γνώσεις, διαμορφώνουν συνειδήσεις, προβάλλουν πανευρωπαϊκές αξίες, εγκαθιδρύουν αποδεκτούς κώδικες επικοινωνίας, απελευθερώνουν από στερεότυπα και προκαταλήψεις, δημιουργούν ένα κοινό ευρωπαϊκό επίπεδο γνώσης, βελτιώνοντας έτσι τους αστυνομικούς στην εκτέλεση των καθηκόντων τους και αναπτύσσοντας ένα ευρωπαϊκό δίκτυο συνεργατών».

Για το ίδιο θέμα, η διευθύντρια της Αστυνομικής Ακαδημίας υποστράτηγος Σταματίνα Μίζη δηλώνει: «Τα στελέχη της Ελληνικής Αστυνομίας καταλαμβάνουν κάθε χρόνο τις περισσότερες διαθέσιμες για εκπαίδευση θέσεις στα σεμινάρια της CEPOL. Πρωταγωνιστούν στις διαδικτυακές εκπαιδεύσεις αυτής και από τη φετινή χρονιά δηλώνουν δυναμική συμμετοχή και στο πρόγραμμα ανταλλαγής».

Θοδωρής Παναγιωτίδης
Φωτό:Δημήτρης Γκολφομήτσος

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα