ΕΓΚΥΡΕΣ ΠΗΓΕΣ…

Στο βαθύ παρασκήνιο της Πολιτικής σήμερα, το ενδιαφέρον του διευθυντή του «Spiegel» για τον Παυλόπουλο, η Μέρκελ που δίνει άδεια στο Τσίπρα να την ενοχλεί στον προσωπικό της αριθμό, οι αποκαλύψεις του Μητσοτάκη κ.α.

  • O διευθυντής του «Spiegel» ήρθε αυτοπροσώπως στην Ελλάδα, προκειμένου να συναντήσει τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο (φωτό αριστερά) και να σφυγμομετρήσει το κλίμα που επικρατεί στην Αθήνα για τη διαπραγμάτευση. Οι Γερμανοί δείχνουν αιφνιδίως, μετά την επαφή Παυλόπουλου – Σόιμπλε, ενδιαφέρον για τον ανώτατο άρχοντα, ο οποίος εννοεί να ασκήσει αποτελεσματικά τον ρυθμιστικό ρόλο του «στα όρια των αρμοδιοτήτων του», όπως είπε και ο ίδιος στον Σταύρο Θεοδωράκη (φωτό δεξιά).
  • Ρώτησα στενό συνεργάτη του Προέδρου ποια είναι τα τέσσερα θέματα που μας έχουν επιβάλει οι δανειστές και αντίκεινται στο Κοινοτικό – Ενωσιακό Δίκαιο. Με παρέπεμψε στις θέσεις που διατύπωσε κατά καιρούς ως βουλευτής ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας για την ανάγκη θέσπισης κατώτατου ορίου αξιοπρεπούς διαβίωσης, για το ζήτημα της αντισυνταγματικότητας του φόρου στην ιδιοκτησία, που πρέπει να λάβει κάποια στιγμή τέλος και να μην έχει μόνιμο χαρακτήρα, το ζήτημα της μονομερούς προσφυγής στη διαιτησία και τη συρρίκνωση των παροχών του κοινωνικού κράτους (λ.χ. στην Υγεία).
  • Για το θέμα της αξιοπρεπούς διαβίωσης, μάλιστα, υπάρχει απόφαση του Γερμανικού Συνταγματικού Δικαστηρίου. Ο Γερμανός, πάντως, έφυγε από την Αθήνα με την εντύπωση -είχε κι άλλες επαφές- ότι η κυβέρνηση μπορεί να κάνει συμβιβασμό, αλλά της είναι αδύνατον να αποδεχθεί τις περικοπές που αρνήθηκε στην τρόικα η κυβέρνηση Σαμαρά. Η αίσθησή μου είναι ότι από την Κυριακή το απόγευμα τα πράγματα πάνε κάπως καλύτερα.
  • Ανθρωποι που γνωρίζουν καλά το παρασκήνιο μου λένε πως το σήμα βελτίωσης είναι ότι η καγκελάριος σήκωσε το τηλέφωνο την Κυριακή και απάντησε στην κλήση του Τσίπρα. Η φράου τού έδωσε το προσωπικό κινητό της, με την άδεια να την ενοχλεί όποτε κρίνει εκείνος αναγκαίο. Το γεγονός ότι τα είπαν ξανά τόσο γρήγορα μετά τις Βρυξέλλες θεωρείται -από έγκυρες πηγές- καλός οιωνός.
  • Μου λένε επίσης και κάτι άλλο, παρήγορο: Το Μαξίμου μένει ανοιχτό έως πολύ αργά τη νύχτα. Την Κυριακή, ο Τσίπρας και το επιτελείο του έμειναν στα γραφεία τους έως τη μία μετά τα μεσάνυχτα. Τα φώτα ήταν ανοιχτά μέχρι πολύ αργά.
  • Αλλη μια αποκάλυψη κάνει ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης στο βιβλίο του Σταύρου Τζίμα για το Γιουγκοσλαβικό. Ο ίδιος ταξίδεψε μυστικά στο Βελιγράδι, μέσω Βουλγαρίας, το 1999, για να συναντήσει στο αποκορύφωμα του πολέμου, στο Κοσσυφοπέδιο, τον Μιλόσεβιτς. Μαζί του στο μυστικό αυτό ταξίδι -που έγινε μετ’ εμποδίων, γιατί ο επίτιμος αντιμετώπιζε ένα πρόβλημα με το μάτι του- πήγαν η Ντόρα Μπακογιάννη και ένας διπλωμάτης. Ο Μητσοτάκης υποστηρίζει ότι έπεισε τον Μιλόσεβιτς να συνθηκολογήσει έπειτα από 78 ημέρες βομβαρδισμών και, αμέσως μόλις το πέτυχε, κάλεσε τον Γιώργο Παπανδρέου στο κινητό.
  • Ο Γιώργος Παπανδρέου, υπουργός Εξωτερικών τότε, βρισκόταν στη Νέα Υόρκη για επαφές. Εκεί τον βρήκε το τηλεφώνημα του Μητσοτάκη από το Βελιγράδι. Ο επίτιμος γνωστοποίησε στον Γιωργάκη την εξέλιξη και του ζήτησε να ενημερώσει για το νέο την Αμερικανίδα υπουργό Εξωτερικών Μαντλίν -«Μανταλένα» για τους Σέρβους- Ολμπράιτ.
  • Προτείνω ανεπιφύλακτα να διαβάσετε το βιβλίο του Φαλτσιανί, ο οποίος συνέταξε τη «λίστα Λαγκάρντ» – κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Λιβάνη. Θα δείτε ότι, με την αξιοποίησή της και χωρίς δικαιολογίες, οι Γάλλοι μάζεψαν 2 δισ. ευρώ από τη φοροδιαφυγή.
  • Αριστες είναι οι σχέσεις που διατηρούν εδώ και καιρό ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης (φωτό αριστερά) και ο αναπληρωτής υπουργός Ε.Ε. Ευκλείδης Τσακαλώτος (φωτό δεξιά), συγγενής του στρατηγού βεβαίως βεβαίως. Να σκεφτείτε ότι, στην πρώτη συνάντηση που είχε ο Γιάνης με τον Γάλλο ομόλογό του Μισέλ Σαπέν, ο Βαρουφάκης αναφέρθηκε στην οξφορδιανή προφορά των αγγλικών του Τσακαλώτου, «καρφώνοντάς» τον ότι είναι «σχεδόν Αγγλος». Μιλάμε για κανονικό έρωτα! Αν είναι Αγγλος, θα αγαπά μετά βεβαιότητας και το ευρώ…

Τηλέφωνο στον Πάνο Καμμένο, ώστε να μην ψηφίσει το νομοσχέδιο για την απελευθέρωση του Ξηρού, έκανε ο επίτιμος και έλαβε την υπόσχεση ότι θα καταψηφίσει. Στη Βουλή, όμως, έκανε άλλα.

Αδυνατίζει το σενάριο των πρόωρων εκλογών, όσο περνούν οι ημέρες και αποκαθίσταται έν τινι μέτρω η επικοινωνία Αθήνας – Βερολίνου. Ετσι μαθαίνω από πολύ έγκυρες πηγές.

Κ.

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα