Το φαινόμενο Ελ Νίνιο επηρεάζει και την τιμή της σοκολάτας!

Η εμφάνιση ενός ισχυρού φαινομένου Ελ Νίνιο, όπως προβλέπεται για αργότερα μέσα στο έτος, μπορεί να επηρεάσει τη διάθεση, και επομένως την τιμή, τροφίμων όπως ρύζι, καφέ, ζάχαρη και κακάο.

Το Ελ Νίνιο προκαλείται από μία μεταβολή στην κατανομή του θερμού νερού στον Ειρηνικό Ωκεανό γύρω από τον ισημερινό, προκαλώντας αύξηση της θερμοκρασίας του ανατολικού Ειρηνικού και αλυσιδωτές αντιδράσεις από ακραία καιρικά φαινόμενα σε όλο τον πλανήτη.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις, οι τιμές ενδέχεται να αυξηθούν έως και 107 τοις εκατό, καθώς οι σοδειές θα δυσκολευτούν να αντιμετωπίσουν την ξηρασία και τις πλημμύρες που συνοδεύουν τις ακραίες θερμοκρασίες που προκαλεί συνήθως το Ελ Νίνιο.

Ειδικά στη Βραζιλία, ένα δυνατό Ελ Νίνιο μπορεί να αυξήσει την τιμή της σόγιας κατά 36,8 τοις εκατό, και του καφέ κατά 107 τοις εκατό. Οι κόκκοι κακάο είναι επίσης ευάλωτοι, καθώς το 69 τοις εκατό των παγκόσμιων προμηθειών παράγονται σε χώρες της δυτικής Αφρικής, οι οποίες θα επηρεαστούν σημαντικά από τις συνθήκες ξηρασίας.

Εξάλλου, το ρύζι μπορεί να σημειώσει πτώση 13,7 τοις εκατό στην παραγωγή του στην Ινδία, τη δεύτερη μεγαλύτερη παραγωγό του κόσμου, όπου η μέση θερμοκρασία είναι ένα βαθμό Κελσίου υψηλότερη αυτό το καλοκαίρι.

Το 2002, ένα μετρίως ισχυρό Ελ Νίνιο μείωσε κατά 40 τοις εκατό τις βροχοπτώσεις των θερινών μουσώνων στην Ινδία, προκαλώντας ζημιές 15 δισεκατομμυρίων δολαρίων στις σοδιές ρυζιού και άλλων καρπών, ισοδύναμες με το τρία τοις εκατό του ΑΕΠ της χώρας.

Περιστατικά Ελ Νίνιο συμβαίνουν κατά μέσο όρο κάθε τρία με τέσσερα χρόνια και χαρακτηρίζονται από συσσώρευση θερμού νερού στον ανατολικό Ειρηνικό Ωκεανό, στα ανοικτά των ακτών του Ισημερινού.
Το Ελ Νίνιο έχει σημαντικές κλιματικές επιπτώσεις, μειώνοντας τις βροχοπτώσεις των μουσώνων σε πολλές τροπικές περιοχές, προκαλώντας ξηρασία στην Ινδία και την Αφρική, και διαταράσσοντας την παραγωγή τροφίμων.

Πηγή:naftemboriki

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα