Και νέο Μνημόνιο με…καισαρική!

Παράταση εννέα μηνών της δανειακής σύμβασης ζήτησε η κυβέρνηση. Θα συνεχιστούν οι επαφές

Με την πρόταση για εννεάμηνη παράταση του ισχύοντος προγράμματος με επαρκή χρηματοδότηση της γονατισμένης ελληνικής οικονομίας, πρόβλεψη για τη διευθέτηση του χρέους και επώδυνα, στο όριο του ανεκτού, μέτρα προσήλθε ο Αλέξης Τσίπρας στη συνάντησή του με την Ανγκελα Μέρκελ και τον Φρανσουά Ολάντ.

Μια συνάντηση που έως το απόγευμα και επί 24 ώρες έδειχνε να είναι στον αέρα, καθώς το κλίμα της διαπραγμάτευσης είχε βαρύνει τόσο πολύ, ώστε λίγοι μιλούσαν για την πραγματοποίησή της. Τελικά, ξεκίνησε λίγο μετά τις 11 το βράδυ και συνεχιζόταν έως τις πρώτες πρωινές ώρες. Οι τρεις ηγέτες προσήλθαν στο ραντεβού με στενούς συνεργάτες τους, ενώ τον πρωθυπουργό πλαισίωσαν ο Νίκος Παππάς και ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, οι οποίοι βρίσκονται στις Βρυξέλλες από τη Δευτέρα για την επεξεργασία της ελληνικής πρότασης. Επίσης, σήμερα αναμένεται συνάντηση του πρωθυπουργού με τον Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.

Ο κ.Τσίπρας παρουσίασε, κατά τις πληροφορίες, το σχέδιο για εννεάμηνη παράταση της ισχύουσας δανειακής σύμβασης. Πρόκειται για το σενάριο που κυκλοφορεί από το Μαξίμου την τελευταία εβδομάδα, παραλλάσσοντας αντίστοιχο γερμανικό σχέδιο για μικρότερης διάρκειας παράταση (έως το φθινόπωρο) που είχε δημοσιοποιηθεί προ ημερών. Χθες το απόγευμα μάλιστα, το πρακτορείο Bloomberg μετέδωσε ότι η Γερμανία δεν θα είχε αντίρρηση «εάν ο Αλέξης Τσίπρας παρουσιάσει συγκεκριμένες πολιτικές για την επίτευξη των στόχων».
Το ελληνικό σχέδιο προβλέπει να περάσει στον ευρωπαϊκό μηχανισμό ESM το ελληνικό χρέος προς την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ύψους 6,7 δισ. ευρώ για τον επόμενο μήνα και 27 δισ. ευρώ συνολικά) ως έμμεση ρύθμιση χρέους. Επιπλέον, ως προς τη χρηματοδότηση, να αποδοθεί στη χώρα το ποσό που εκκρεμεί από το ευρωπαϊκό σκέλος του προγράμματος (1,8 δισ. ευρώ) και τα 10,9 δισ. ευρώ του (ελληνικού) Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας που επιστράφηκαν στον ESM. Ως απαραίτητη προϋπόθεση τίθεται η ένταξη στη συμφωνία της διευθέτησης του χρέους με χρονοδιαγράμματα και εργαλεία απομείωσης.

Τα «ανταλλάγματα» που συζητά η ελληνική πλευρά σε μια τέτοια συμφωνία είναι:
Πρώτον, «πιο επώδυνες» μεταρρυθμίσεις στα διαρθρωτικά, εξαιρουμένων των «βαθιά κόκκινων γραμμών», όπως της κατάργησης του ΕΚΑΣ, της μείωσης των συντάξεων, της υπαγωγής του ρεύματος στον υψηλότερο συντελεστή ΦΠΑ και των εργασιακών – με το νομοσχέδιο Σκουρλέτη (για επαναφορά συλλογικών διαπραγματεύσεων και κατώτατου μισθού) να παραμένει στο συρτάρι.
Δεύτερον, μεγαλύτερο πρωτογενές πλεόνασμα για το 2015, από το 0,7% στο 1% του ΑΕΠ. Τούτο σημαίνει επιπλέον μέτρα που θα κυμανθούν από 500.000.000-800.000.000 ευρώ (σ.σ.: αναλόγως του ύψους του ΑΕΠ). Εως αργά το βράδυ χθες δεν είχε υπάρξει σύγκλιση στον εν λόγω στόχο. Στις πληροφορίες, μάλιστα, από ευρωπαϊκές πηγές ότι η κυβέρνηση συμφώνησε στο 1%, έσπευσε να απαντήσει αρνητικά ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς. Ενώ πηγές του Μαξίμου ενημέρωσαν εκτάκτως ότι «εξακολουθεί να υπάρχει διαφωνία στα πλεονάσματα ».

Υποβάθμιση από τον οίκο S&P!

Σε υποβάθμιση της ελληνικής οικονομίας στην κατηγορία CCC από CCC+ και με αρνητική προοπτική προχώρησε χθες (την ώρα μάλιστα που ήταν σε εξέλιξη η συνάντηση Μέρκελ – Ολάντ – Τσίπρα) αιφνιδιαστικά η Standard & Poor’s.
Σύμφωνα με τη S&P, η απόφαση της Ελλάδας να καθυστερήσει την πληρωμή της δόσης του ΔΝΤ που έληγε στις 5 Ιουνίου φαίνεται να καταδεικνύει ότι η κυβέρνηση δίνει προτεραιότητα στις συντάξεις και στις εσωτερικές δαπάνες έναντι των υποχρεώσεων εξυπηρέτησης του χρέους.
Επιπλέον, ο οίκος προειδοποιεί ότι εάν δεν υπάρξει συμφωνία ανάμεσα στην Ελλάδας και στους διεθνείς πιστωτές, «η ελληνική κυβέρνηση πιθανότατα θα κηρύξει στάση πληρωμών μέσα στους επόμενους 12 μήνες».

Μαρίνα Μάνη

Ο Παπαδημούλης κατά του Αλέξη Μητρόπουλου

Εκνευρισμό στο κυβερνητικό επιτελείο προκαλεί η επιμονή του Αλέξη Μητρόπουλου να καταγγέλλει σχεδόν σε καθημερινή βάση την επιδιωκόμενη συμφωνία και μάλιστα από χθες ως νέο και επώδυνο Μνημόνιο.
«Οποια κι αν είναι η συμφωνία, η κυβέρνηση πρέπει να πει με ειλικρίνεια στον λαό ότι θα εφαρμόσει Μνημόνιο και ότι θα πάρει επώδυνα μέτρα» ήταν η νέα δήλωση του πασοκογενούς βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ και αντιπροέδρου της Βουλής.
Παρότι ούτε αυτή τη φορά ακολούθησε κυβερνητικό σχόλιο, ο ευρωβουλευτής του κόμματος (και αντιπρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου) Δημήτρης Παπαδημούλης σήκωσε το γάντι. «Για τις συνεχείς δηλώσεις του κ. Μητρόπουλου δεν θέλω αυτή την ώρα να κάνω κανένα απολύτως σχόλιο. Οταν περάσει η μπόρα, στην πρώτη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής, έχω να πω αρκετά. Και κατ’ ιδίαν όταν τον δω. Αλλά όχι τώρα» είπε.
Απευθυνόμενος γενικά στα στελέχη του κόμματος, ο κ. Παπαδημούλης πρόσθεσε με νόημα: «Οποιος δεν μπορεί να βοηθήσει τουλάχιστον ας μη βλάπτει. Και αναφέρομαι στους πάντες, πολιτικούς, δημοσιογράφους, κόμματα της αντιπολίτευσης, σε εμάς, σε όλους».

Ο Χουντής επιβεβαιώνει την κλήση σε Γιούνκερ

Ο Νίκος Χουντής επιβεβαίωσε, εμμέσως πλην σαφέστατα, ότι υπήρξαν αναπάντητες κλήσεις του Αλέξη Τσίπρα προς τον Ζαν Κλοντ Γιούνκερ το Σάββατο, «αδειάζοντας» το Μέγαρο Μαξίμου που είχε υποστηρίξει το αντίθετο.
Χθες, ο αναπληρωτής υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων ανέφερε συγκεκριμένα ότι «δεν είναι σωστό ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να μην ανταποκρίνεται στο κάλεσμα ενός πρωθυπουργού», όπως «δεν είναι σωστό να παρεμβαίνει στα εσωτερικά ζητήματα της Ελλάδας».
Το γεγονός είχε διαρρεύσει το μεσημέρι του Σαββάτου από κύκλους της Κομισιόν. Οπως είπαν, ο κ. Γιούνκερ θύμωσε, επειδή ο πρωθυπουργός αναχώρησε για την Αθήνα το πρωί της περασμένης Πέμπτης, λίγες ώρες αφότου είχε παραλάβει από τον ίδιο τις προτάσεις των θεσμών, αντί να παραμείνει στις Βρυξέλλες για να αναζητήσουν οι δυο τους τη συνέχεια της διαπραγμάτευσης. Το Μαξίμου διέψευσε τότε τις διαρροές, κάνοντας ειρωνικά λόγο περί «αναπάντητων κλήσεων».
Για τις επόμενες κρίσιμες φάσεις, ο κ. Χουντής υποστήριξε ότι ο κ. Τσίπρας θα δείξει αποφασιστικότητα και προειδοποίησε πως πρέπει να είμαστε έτοιμοι για όλα τα ενδεχόμενα.

Η «Handelsblatt» βλέπει χάσμα Μέρκελ – Σόιμπλε

Για «μεγάλο χάσμα Μέρκελ και Σόιμπλε» κάνει λόγο σε άρθρο της η γερμανική εφημερίδα «Handelsblatt» και αναφέρεται στους χειρισμούς της Γερμανίδας καγκελαρίου και του Γερμανού υπουργού Οικονομικών σχετικά με την ελληνική υπόθεση.
Το άρθρο αναφέρει, μεταξύ άλλων, ότι για τη Μέρκελ το ελληνικό ζήτημα έχει γίνει υπόθεση αρχηγών, ότι κάνει υποχωρήσεις πιέζοντας χρονικά, ότι θέλει να διαπραγματευτεί περαιτέρω στις Βρυξέλλες και ότι ο ανυποχώρητος Γερμανός υπουργός Οικονομικών δεν συμμετέχει.
Στο άρθρο επισημαίνεται χαρακτηριστικά η σκληρή θέση του Β. Σόιμπλε στο ελληνικό ζήτημα, ο οποίος «παρουσιάζεται ιδιαίτερα ενοχλημένος από τις ελληνικές αξιώσεις» και αναφέρεται συχνά χωρίς ενδοιασμούς για έξοδο της Ελλάδας από την ευρωζώνη.
Λέγεται ότι τυχαία έμαθε για τη συνάντηση με τους δανειστές στο Βερολίνο, στην οποία δεν είχε κληθεί. Στον αντίποδα, σύμφωνα με τη «Handelsblatt», η Γερμανίδα καγκελάριος φαίνεται ότι δεν συμμερίζεται τη σκληρή στάση του Σόιμπλε απέναντι στην Ελλάδα, την οποία η ίδια θέλει να κρατήσει με κάθε τίμημα στην ευρωζώνη, υπολογίζοντας τον γεωπολιτικό παράγοντα.

{{-PCOUNT-}}15{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα