Αγγλία: 11 νεκροί από συντριβή και σφοδρή έκρηξη σε αυτοκινητόδρομο
Δύο αεροπορικά δυστυχήματα συγκλόνισαν το Σαββατοκύριακο την Ευρώπη, αμφότερα στη διάρκεια αεροπορικών επιδείξεων, όπως και εκείνο της περασμένης Παρασκευής στα σύνορα Σλοβακίας – Τσεχίας, που οδήγησε στον θάνατο τεσσάρων μελών του πληρώματος.
Στη νότια Αγγλία, το μεσημέρι του Σαββάτου, παλαιού τύπου αεροσκάφος, που διεξήγαγε σειρά επιδείξεων, συνετρίβη στο Σόρχαμ, στο Γουέστ Σάσεξ, και 11 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους. Το παλιό μαχητικό αεροσκάφος Hawker Hunter, που χειριζόταν ο Αντι Χιλ -πρώην πιλότος της βρετανικής αεροπορίας-, συνετρίβη κατά τη διάρκεια εναέριων ακροβατικών.
Το δυστύχημα έγινε στον αυτοκινητόδρομο Α27, την ώρα που δεκάδες αυτοκίνητα κινούνταν και στις δύο κατευθύνσεις. Το αεροπλάνο εξερράγη καθώς ήταν γεμάτο με καύσιμα, με αποτέλεσμα να εγκλωβιστούν στα οχήματα τους και να καούν ζωντανοί οι οδηγοί τους, ενώ ο πιλότος νοσηλεύεται σοβαρά τραυματισμένος στη μονάδα εντατικής θεραπείας στο νοσοκομείο της περιοχής.
Αρχικά τα σωστικά συνεργεία ανέσυραν επτά νεκρούς, οι οποίοι σταδιακά αναγνωρίζονταν από τις οικογένειες τους. Ωστόσο οι Αρχές κάνουν λόγο για τουλάχιστον 11 θύματα και 15 τραυματίες. Ανάμεσα στα θύματα βρίσκονται ο 23χρονος τερματοφύλακας Μάθιου Γκρίμστοουν της Worthing United -ο οποίος ήδη έχει αναγνωριστεί-, ενώ και ο ποδοσφαιριστής της ομάδας Τζέικομπ Σιλτ θεωρείται βέβαιο ότι βρίσκεται ανάμεσα στα θύματα, αν και το πτώμα του δεν έχει ανακαλυφθεί ακόμα.
Σύμφωνα με τις τοπικές Αρχές, ο αυτοκινητόδρομος θα παραμείνει κλειστός για πολλές ημέρες, όσο συνεχίζονται οι έρευνες για τα αίτια του δυστυχήματος.
Ελβετία
Ακόμη ένα αεροπορικό δυστύχημα σημειώθηκε χθες στην Ελβετία, στη διάρκεια της αεροπορικής επίδειξης Swiss Airshow. Οπως ανακοίνωσε η αστυνομία του Ντίτιγκεν, στο καντόνι Βασιλείας – Λάντσαφτ δύο ελαφρά αεροσκάφη συγκρούστηκαν στον αέρα. Τα δύο αεροπλάνα, που ήταν μέλη γερμανικής ομάδας τριών αεροσκαφών, συνετρίβησαν, με αποτέλεσμα να σκοτωθεί ο ένας από τους πιλότους, ενώ ο άλλος σώθηκε χωρίς να τραυματιστεί, πέφτοντας με αλεξίπτωτο. Ενα τρίτο αεροπλάνο του σχηματισμού κατάφερε να προσγειωθεί με ασφάλεια. Σύμφωνα με τις τοπικές Αρχές, το σύστημα αυτόματης εκτόξευσης του άτυχου 50χρονου πιλότου δεν λειτούργησε, με αποτέλεσμα το αεροσκάφος του να συντριβεί σε έναν αχυρώνα, στο κέντρο του Ντίτιγκεν.


