Τεχνητό σπέρμα στο εργαστήριο!

Για πρώτη φορά παρασκεύασαν ανθρώπινο βιολογικό υλικό σε αντιδραστήρα 

Ανθρώπινο σπέρμα παρασκευασμένο τεχνητά στο εργαστήριο μέσα σε 72 μέρες; Η πρώτη μέθοδος που μπορεί να το πραγματοποιήσει αυτό, όπως τουλάχιστον υποστηρίζει η γαλλική ερευνητική ομάδα πίσω από το εγχείρημα, κατοχυρώθηκε πλέον και μέσω ευρεσιτεχνίας. Οι Γάλλοι ερευνητές Φιλίπ Ντιράν και Μαρί Ελέν Περάρ της βιοτεχνολογικής εταιρίας Kallistem είχαν κάνει πρώτη φορά την εν λόγω ανακοίνωση στις αρχές του έτους. Ανακοίνωση που αποτελεί παγκόσμια πρώτη όσον αφορά το ανθρώπινο σπέρμα, αφού σπέρμα πειραματόζωων στο εργαστήριο είχε δημιουργήσει μία ιαπωνική εταιρεία το 2011.

Οι κλινικές δοκιμές, εφόσον πρώτα οι ερευνητές ξεπεράσουν τους ηθικούς σκοπέλους του εγχειρήματος, αναμένονται εντός του 2017. Πάντως η επιστημονική κοινότητα παραμένει επιφυλακτική, εν αναμονή της αναλυτικής επιστημονικής δημοσίευσης του πρωτοποριακού εγχειρήματος.

Με βάσει την τεχνική, οι ερευνητές αποσπούν ιστό από σπερματοδόχες κύστεις (παράγουν το σπέρμα στους όρχεις) και τον αναπτύσσουν εργαστηριακά μέσα σε βιοαντιδραστήρα, σε ειδικό διάλυμα από θρεπτικές ουσίες, βιταμίνες, ορμόνες και αναπτυξιακούς παράγοντες. Με αυτό τον τρόπο ωθούν τα προγονικά κύτταρα που βρίσκονται εντός των κύστεων, τα λεγόμενα σπερματογόνια, να αναπτυχθούν σε σπερματοζωάρια. Οπως επισημαίνει ο καθηγητής Ντιράν, πρόκειται για το «τελευταίο 20% της διαδικασίας» ωρίμανσης των σπερματοζωαρίων.

Η μέθοδος, σύμφωνα με τους δημιουργούς της, θα μπορούσε να αξιοποιηθεί σε πρώτη φάση για να προσφέρει μια λύση σε αγόρια που δεν έχουν φτάσει ακόμη στην εφηβεία και πάσχουν από καρκίνο, το σπέρμα των οποίων δεν είναι ακόμη ώριμο για γονιμοποίηση. Ο ιστός τους θα μπορούσε να καταψυχθεί με την προοπτική δημιουργίας στο μέλλον υγιούς σπέρματος, σε περίπτωση που θελήσουν τότε -αλλά δεν μπορούν- να αποκτήσουν απογόνους. Σε κάθε περίπτωση, τονίζουν οι ερευνητές, «πρέπει να βεβαιωθούμε πως είναι ασφαλές, ηθικό, διασφαλισμένο και αποδεκτό από τους ασθενείς και τις ελεγκτικές υπηρεσίες», καθώς θα μπορούσε να ανοίξει τον δρόμο μελλοντικά για την εργαστηριακή παραγωγή σπέρματος. Οι κλινικές δοκιμές άλλωστε θα πρέπει να περιλαμβάνουν τη γονιμοποίηση ενός εμβρύου προκειμένου να αποδειχθεί η αποτελεσματικότητα της τεχνικής.

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα