Στα άκρα η σύγκρουση για τα «κόκκινα» δάνεια

Ανυποχώρητοι θεσμοί και κυβέρνηση! Η τρόικα απειλεί ότι θα μεταφέρει το θέμα στο Eurogroup

Στα άκρα οδηγείται η αντιπαράθεση της κυβέρνησης με τους θεσμούς για την προστασία της πρώτης κατοικίας από τους πλειστηριασμούς. Από τη μία πλευρά, οι δανειστές διαμηνύουν ότι θα μεταφέρουν το ζήτημα στο Eurogroup, που μπορεί να ασκήσει αφόρητες πιέσεις στην Ελλάδα, ζητώντας παράλληλα την πώληση των μη εξυπηρετούμενων δανείων σε funds-γύπες. Από την άλλη, η κυβέρνηση δηλώνει ανυποχώρητη για τα όρια προστασίας και, μέσω των αρμόδιων υπουργών Ευκλείδη Τσακαλώτου και Γιώργου Σταθάκη, θέλει να μεταφέρει τις συζητήσεις σε επίπεδο αρχηγών κρατών, παίζοντας παράλληλα και το χαρτί των πράξεων νομοθετικού περιεχομένου.

Διαπραγματεύσεις

Τις ακανθώδεις διαπραγματεύσεις κυβέρνησης και θεσμών για την προστασία της πρώτης κατοικίας από τους πλειστηριασμούς παρακολουθούν με κομμένη την ανάσα 320.000 δανειολήπτες Η ελληνική πλευρά τραβά το σχοινί από τη μία πλευρά, οι δανειστές από την άλλη και οι Ελληνες που έχουν «κόκκινα» στεγαστικά δάνεια ακροβατούν πάνω στο σχοινί, που κινδυνεύει ανά πάσα στιγμή να κοπεί και να τους ρίξει στο κενό, χωρίς να υπάρχει δίχτυ προστασίας.

Οπου «δίχτυ προστασίας», ο νόμος Κατσέλη για τους πλειστηριασμούς, με το χάσμα που χωρίζει κυβέρνηση και τρόικα να παραμένει βαθύ. Η νέα συνάντηση του Ευκλείδη Τσακαλώτου με τους εκπροσώπους των δανειστών, εν τη απουσία αυτήν τη φορά του έτερου αρμόδιου υπουργού Γιώργου Σταθάκη, δεν έφερε ουσιαστικό αποτέλεσμα, με τις δύο πλευρές να παραμένουν ανυποχώρητες στις θέσεις τους. «Υπάρχει συμφωνία για πιο αυστηρό πλαίσιο για κάποιους που δεν έπρεπε να μπουν στον νόμο, αλλά έχουμε πολύ μεγάλη διαφορά στα κριτήρια υπαγωγής, είτε στα οικονομικά είτε στην αξία του σπιτιού» δήλωσε μετά τη συνάντηση ο υπουργός Οικονομικών, αποτυπώνοντας το κλίμα σύγκρουσης μεταξύ των δύο πλευρών.

Το σίγουρο είναι ότι τα χρονικά περιθώρια για την εξεύρεση λύσης είναι ασφυκτικά, καθώς η ρύθμιση του νόμου Κατσέλη για τους πλειστηριασμούς αποτελεί ένα από τα προαπαιτούμενα του πρώτου «πακέτου». Υπενθυμίζουμε ότι η κυβέρνηση προτείνει όριο προστασίας 200.000 ευρώ για ένα άτομο, 250.000 ευρώ για ζευγάρι και αύξηση κατά 25.000 ανά παιδί, ενώ οι θεσμοί πιέζουν να κατέβει το όριο στις 120.000 ευρώ, με πολύ χαμηλά εισοδηματικά κριτήρια.

Πέρα από το θέμα των πλειστηριασμών, «αγκάθι» παραμένει και το ζήτημα του ΦΠΑ στην εκπαίδευση, ενώ διαφορές υπάρχουν και σε επιμέρους ενεργειακά και φορολογικά θέματα. Κορυφαίο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών, μάλιστα, τόνισε ότι παραμένει αβέβαιο το αν θα εγκριθεί την επόμενη εβδομάδα η εκταμίευση της δόσης ύψους 2 δισ. ευρώ.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα