Ο «Σαχριάρ» από το Ιράν δεν μπορεί να γελάσει. Ούτε ο «Μοχάμεντ» από την ίδια «χαμένη πατρίδα». Εχουν ράψει τα χείλη τους. Ο ένας του άλλου, με κλωστή και σιωπή. Στα ελλληνοσκοπιανά σύνορα. Στην Ειδομένη, τουλάχιστον 10 μετανάστες από την Περσία που βρίσκονται στην ουδέτερη ζώνη Ελλάδας – ΠΓΔΜ κατέβηκαν σε απεργία πείνας, ζητώντας να τους επιτραπεί η είσοδος στη γειτονική χώρα.
Με ραμμένα στόματα – κλωστές που κλείνουν η δίοδο στην τροφή, που δεν επιτρέπουν την έξοδο του γέλιου και των λέξεων. Αυτοσχέδια φίμωτρα για να κερδίσουν λίγο περισσότερη ελευθερία αλλά και προσφυγική προστασία στην ξένη, αφιλόξενη γη. Οι υπόλοιπο πρόσφυγες -δίχως ραμμένα χείλη- μπορούν να φωνάξουν συνθήματα διαμαρτυρίας, ενώ παράλληλα υψώνουν πανό για να αρθεί η απαγόρευση.
Εκεί, σε αυτό το αφιλόξενο σημείο, βρίσκονται περίπου 1.000 μετανάστες από διάφορες εθνικότητες, στους οποίους δεν επιτρέπεται η είσοδος στην ουδέτερη ζώνη και αναγκάζονται να διανυκτερεύουν σε αντίσκηνα κάτω από τον παγωμένο ουρανό.
Κατάληψη σε Κέντρο Υποδοχής μεταναστών
Υπό κατάληψη τελεί από χθες το πρωί το κτίριο που λειτουργούσε ως Κέντρο Υποδοχής Προσφύγων στη συμβολή των οδών Φιλίππου και Σιατίστης στο κέντρο της Θεσσαλονίκης. Εδώ και περίπου έναν χρόνο είχε εκκενωθεί και σφραγιστεί από τον Δήμο Θέρμης, που είναι ο ιδιοκτήτης του.
«Το κτίριο τα τελευταία χρόνια είχε περιέλθει σε αχρηστία, μια κατάσταση που έρχεται σε ευθεία αντιπαραβολή με τις ολοένα και διευρυνόμενες κοινωνικές αλλά και κινηματικές ανάγκες για στέγαση ανθρώπων, διαδικασιών αγώνα και ιδεών» αναφέρεται σε ανακοίνωση που εξέδωσε η συλλογικότητα για τον Κοινωνικό Αναρχισμό Μαύρο & Κόκκινο, που ανέλαβε την ευθύνη της κατάληψης. Από την πλευρά του ο δήμος έχει ήδη προσφύγει στην Αστυνομία και την εισαγγελία για την κατάληψη, ζητώντας την άμεση εκκένωση του κτιρίου. «Εσπασαν τις πόρτες και τα παράθυρα και μπήκαν μέσα» είπε χαρακτηριστικά ο δήμαρχος Θέρμης Θόδωρος Παπαδόπουλος.
Το κτίριο λειτουργούσε από το 2000 ως Κέντρο Υποδοχής Προσφύγων και Ξενώνας Αστέγων, αλλά έπειτα από 14 χρόνια λειτουργίας έκλεισε με εισαγγελική εντολή τον Δεκέμβριο του 2014, καθώς είχαν συσσωρευθεί απλήρωτοι λογαριασμοί ρεύματος και νερού. Εκτοτε το κτίριο παρέμενε σφραγισμένο, αφού είχαν διαπιστωθεί φθορές άνω των 100.000 ευρώ και απαιτούνταν εργασίες για την εκ νέου ενοικίασή του.
Μάλιστα, έχει ήδη γίνει σχετική μελέτη και το 2016 αναμένεται να βγει η εργολαβία από τον δήμο, προκειμένου να πραγματοποιηθούν οι επισκευές και στη συνέχεια το κτίριο να νοικιαστεί.
Αρ. Ματιος