Η κυβέρνηση επιχαίρει και μιλά για 100% απορρόφηση του προγράμματος 2007-2013! Για greek statistics κατηγορεί και το ΠΑΣΟΚ
Επιμένουν στο υπουργείο Οικονομίας να πανηγυρίζουν για την απορρόφηση του προηγούμενου ΕΣΠΑ (2007-2013), χωρίς να εξηγούν πού απορροφήθηκαν τα κονδύλια, αφού τα περισσότερα από τα μεγάλα έργα έμειναν στη μέση και συνεχίζονται στο νέο ΕΣΠΑ (όπως έγραψε χθες η «κυριακάτικη δημοκρατία»). Μάλιστα, με αφορμή δηλώσεις του βουλευτή της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Οδυσσέα Κωνσταντινόπουλου για greek statistics, στο υπουργείο «βγήκαν στα κάγκελα» και εξέδωσαν δισέλιδη ανακοίνωση που προσπαθούν να εξηγήσουν πώς ακριβώς έγινε το μαγείρεμα!
Στην ανακοίνωση αναφέρουν: «Η κοινοτική συνδρομή που αντιστοιχεί στη χώρα μας για το ΕΣΠΑ 2007-13 είναι 20,21 δισ. ευρώ. Εως τις 4/1/2016 είχαν εισρεύσει συνολικά 19,972 δισ. ευρώ. Απομένουν 387.000.000 ευρώ, για τα οποία θα υποβληθούν τα σχετικά αιτήματα πληρωμής προς την Ε.Ε. το προσεχές διάστημα, καθώς οι σχετικές δαπάνες πραγματοποιήθηκαν εμπρόθεσμα έως 31/12/2015. Εκτίμηση του υπ. Οικονομίας είναι ότι το ποσοστό απορρόφησης θα υπερβεί το 100% σε όλα τα προγράμματα, προσφέροντας και ένα μαξιλάρι ασφαλείας κατά το διοικητικό κλείσιμο των έργων. Αυτό αφορά ακόμα και άκρως προβληματικά προγράμματα, όπως το “Ψηφιακή Σύγκλιση”, το οποίο η κυβέρνηση του κ. Κωνσταντινόπουλου παρέδωσε αρχές του 2015 με απορρόφηση μόλις 60%».
Το ενδιαφέρον της υπόθεσης είναι ότι σημαντικά κονδύλια εκατοντάδων εκατομμυρίων από το προηγούμενο ΕΣΠΑ έχουν «παρκαριστεί», προκειμένου να απορροφηθούν τα επόμενα χρόνια, π.χ., για τους μεγάλους οδικούς άξονες, όπως τουλάχιστον διατείνονται στο υπουργείο Υποδομών, αλλά κάνουν ότι δεν το γνωρίζουν στο υπουργείο Οικονομίας.
«Σύγκριση»
Πανηγυρίζουν, μάλιστα, επειδή «για να κάνουμε μια πρόχειρη σύγκριση μεταξύ του κλεισίματος του Γ’ ΚΠΣ και του ΕΣΠΑ 2007-13, να θυμίσουμε ότι η απώλεια κοινοτικών πόρων στο κλείσιμο του Γ’ ΚΠΣ υπερβαίνει το 1 δισ. ευρώ, ενώ ακόμη και σήμερα επιβάλλονται χρηματικές ποινές από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για έργα του Γ’ ΚΠΣ». Την ίδια στιγμή, μόνο από το πρόγραμμα για τον τεχνολογικό εκσυγχρονισμό του Δημοσίου του προηγούμενου ΕΣΠΑ χάθηκε περί το 1 δισ. ευρώ, το οποίο απορροφήθηκε αλλού, άγνωστο πού.
Στο υπουργείο επισημαίνουν ότι η χώρα μας είναι «πρώτη στην απορρόφηση μεταξύ των 28 κρατών-μελών σε όλα τα διαρθρωτικά ταμεία, σύμφωνα με σχετική ενημέρωση που έστειλε στις υπηρεσίες μας η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στις 4/1/2016 (ποσοστό απορρόφησης 98%, έναντι 88% ευρωπαϊκού μέσου όρου). Σύμφωνα με την ίδια ενημέρωση, η αντίστοιχη θέση στις 4/1/2015 κυμαινόταν από έκτη έως δωδέκατη στα 28 κράτη (ανάλογα με το διαρθρωτικό ταμείο)».


