Τρόμος(!) από το «μωσαικό» των πυρηνικών

Διαρκής απειλή για τον πλανήτη η Βόρειος Κορέα, το Ιράν και το ISIS

Οταν ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα δήλωνε στο τέλος της Διεθνούς Συνόδου για την Πυρηνική Ασφάλεια ότι, εάν οι «τρελοί» κατάφερναν ποτέ να βάλουν στο χέρι πυρηνική βόμβα ή πυρηνικό υλικό, ασφαλώς θα το χρησιμοποιούσαν για να σκοτώσουν όσους περισσότερους αθώους ανθρώπους θα ήταν δυνατόν και αυτό θα άλλαζε τον κόσμο, πολλοί σκέφτηκαν ότι αναφερόταν αποκλειστικά στους τζιχαντιστές τρομοκράτες του ISIS.

Ομως, η συζήτηση που διημείφθη μεταξύ των 50 συμμετεχόντων ηγετών για τους «επικίνδυνους» είχε πολλούς δυνάμει εκφραστές πυρηνικής απειλής στο… κάδρο, τρελούς και μη. Οι συμμετέχοντες στη Σύνοδο συζήτησαν για παράδειγμα την περίπτωση της Βορείου Κορέας, που εξελίσσεται σε υπαρκτή απειλή μετά τις πρόσφατες δοκιμές πυρηνικών και πυραύλων.

Η συμφωνία

Αποτίμησαν την πρόοδο της συμφωνίας για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν και δεν έκρυψαν την ανησυχία τους για τις μεγάλες ποσότητες αποθηκευμένου πυρηνικού υλικού -2.000 τόνοι σε όλο τον κόσμο, που, όπως διαπίστωσαν οι 50, πρέπει να καταβληθούν προσπάθειες για να φυλάσσονται καλύτερα-, που θα μπορούσε, όχι δύσκολα, να πέσει στα χέρια πολλών «τρελών», με ποικίλα κίνητρα.

Πόσο πιο επικίνδυνο είναι να αποκτήσουν πρόσβαση σε πυρηνικά, για κακόβουλους σκοπούς, μη κρατικές οργανώσεις (έναντι κρατών με πυρηνικές φιλοδοξίες ή προγράμματα), όπως το έθεσε ο Ομπάμα; Πόσο λιγότερο καταστροφικές έναντι των βαλλιστικών όπλων θα ήταν οι λεγόμενες «βρόμικες βόμβες» που μπορεί να κατασκευάσει ένας τρομοκράτης χρησιμοποιώντας απόβλητα για να μολύνει αστικές περιοχές; Σε κάθε περίπτωση, η πυρηνική απειλή επαναφέρει έναν ψυχροπολεμικού τύπου τρόμο στο προσκήνιο -έγινε αισθητός στην Ευρώπη αφότου τρομοκράτες στοχοθέτησαν πυρηνικό εργοστάσιο στο Βέλγιο για πιθανό χτύπημα-, με την ψυχροπολεμική πόλωση μεταξύ των πυρηνικών δυνάμεων να είναι επίσης ορατή. Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν δεν ήταν παρών στη σύνοδο για τα πυρηνικά και ο Ομπάμα δεν παρέλειψε να σχολιάσει αρνητικά ότι η Ρωσία, εστιάζοντας στις αναπτυξιακές προσπάθειες, έχει επιβραδύνει τις προσπάθειες για μείωση των πυρηνικών οπλοστασίων.

Αυτό που παρέλειψε να επισημάνει ο Ομπάμα είναι ο ρόλος σε αυτό το νέο καθεστώς «ανισορροπίας του τρόμου» που διαμορφώνεται λόγω διασποράς και των πυρηνικών και των τρομοκρατών, που θα έχουν επίδοξες περιφερειακές δυνάμεις, όπως η Τουρκία, που, όπως παραδέχτηκε -απουσία του Τούρκου ομολόγου του- ο Αμερικανός πρόεδρος έχει παραδοθεί σε «δυναμικές ανησυχητικές» (περιορισμός ελευθεριών, καταστολή δημοκρατικών θεσμών και όχι μόνο).

Με «βρόμικες βόμβες» οι  τζιχαντιστές;

Την ανατριχιαστική προειδοποίηση ότι οι τρομοκράτες του Ισλαμικού Κράτους μπορεί να σχεδιάζουν να ψεκάσουν μεγάλες δυτικές πρωτεύουσες με ραδιενεργά υλικά χρησιμοποιώντας drones έκανε ο Βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον. Σύμφωνα με την «Telegraph», οι ηγέτες της παγκόσμιας κοινότητας ανησυχούν όλο και περισσότερο ότι οι εξτρεμιστές έχουν μπει ήδη στη διαδικασία της αγοράς drones, προκειμένου να ρίξουν με αυτά «βρόμικες βόμβες» που θα σκοτώσουν χιλιάδες ανυποψίαστους πολίτες. Ο Κάμερον εξέφρασε ανοιχτά τις ανησυχίες του σε συναντήσεις που είχε με τους ομολόγους του από τις ΗΠΑ, τη Γαλλία και την Κίνα, από τους οποίους ζήτησε να καταρτιστεί άμεσα σχέδιο αντίδρασης για το ενδεχόμενο μιας τέτοιας επίθεσης.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα