Πλουσιοπάροχες αμοιβές σε στελέχη σε περίοδο μεγάλης φτώχειας αλλά και νέων φορολογικών μέτρων
Τη στιγμή που η αφαίμαξη των εργαζομένων και των συνταξιούχων δεν έχει τέλος, οι τέσσερις συστημικές τράπεζες προσφέρουν πλουσιοπάροχες αποζημιώσεις στους εργαζομένους που θα επιλέξουν να αποχωρήσουν εθελούσια.
Εχοντας λάβει περίπου 5,4 δισ. ευρώ από την τελευταία ανακεφαλαιοποίηση, οι τράπεζες χρησιμοποιούν μέρος των χρημάτων αυτών για να μειώσουν το προσωπικό και κατ’ επέκταση το κόστος λειτουργίας τους. Εκτιμάται ότι το πρόγραμμα της εθελούσιας εξόδου στην Τράπεζα Πειραιώς και τη Eurobank θα κοστίσει περίπου 130.000.000-150.000.000 ευρώ. Το πρόγραμμα της Πειραιώς ολοκληρώθηκε, της Eurobank θα ξεκινήσει τη μεθεπόμενη εβδομάδα, ενώ μέσα στο καλοκαίρι αναμένεται να ακολουθήσουν η Εθνική και η Alpha Bank.
Οι τράπεζες προσπαθούν να δελεάσουν τους εργαζομένους με «χρυσά» πακέτα αποχώρησης, που μπορεί, υπό προϋποθέσεις, να φθάσουν έως και τα 180.000 ευρώ για εργαζομένους μεγαλύτερης ηλικίας. Αλλά και για νεότερους τα ποσά μόνο ευκαταφρόνητα δεν είναι. Για παράδειγμα, εργαζόμενος ηλικίας 42 ετών, με μικτό μηνιαίο μισθό 2.000 ευρώ, ο οποίος εργάζεται στην Αττική, εάν αποχωρήσει άμεσα θα λάβει συνολικά 35 μισθούς, δηλαδή γύρω στα 70.000 ευρώ. Κι όλα αυτά σε πλήρη αντίθεση με την εικόνα της κοινωνίας, με εκατοντάδες χιλιάδες εργαζομένους να δίνουν καθημερινά μάχη για 500 και 700 ευρώ.
Η συμφωνία
Συνολικά, στο πλαίσιο των σχεδίων αναδιάρθρωσης που έχουν συμφωνήσει με τη Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού της Κομισιόν, θα αποχωρήσουν την επόμενη διετία από τις τέσσερις τράπεζες γύρω στα 4.000 άτομα μέσα από την εφαρμογή νέων προγραμμάτων εθελούσιας αποχώρησης, ενώ θα διακοπεί η λειτουργία 180 υποκαταστημάτων.
Ηδη το πρόγραμμα της Πειραιώς ολοκληρώθηκε, με περίπου 1.000 εργαζομένους να κάνουν χρήση των ευνοϊκών όρων. Τις επόμενες ημέρες αναμένεται να τεθεί σε εφαρμογή και το σχέδιο εθελούσιας εξόδου της Eurobank, με στόχο την αποχώρηση 1.000 εργαζομένων. Οι υπάλληλοι θα έχουν δύο επιλογές: Να πάρουν αποζημίωση και μπόνους και να αποχωρήσουν άμεσα ή να προτιμήσουν τη λύση της διετούς ή τριετούς άδειας μετ’ αποδοχών, το λεγόμενο sabbatical, χωρίς όμως να έχουν το δικαίωμα να επιστρέψουν στην εργασία τους.


