Η Ισραηλινή μέτζο σοπράνο Ρινάτ Σαχάμ μιλάει για τον ρόλο που θα παρουσιάσει στο Ηρώδειο, σε μία παραγωγή της Λυρικής
Συνέντευξη στη
Γιώτα Βαζούρα
Πέρυσι τέτοια εποχή έκανε πρόβες για την «Κάρμεν», μια παραγωγή που αναβλήθηκε την τελευταία στιγμή από την Εθνική Λυρική Σκηνή, λόγω των capital controls που επιβλήθηκαν τον Ιούλιο του 2015, βάζοντας φρένο στις καλοκαιρινές παραγωγές που είχαν προγραμματιστεί. Φέτος τίποτα δεν σταματά την Ισραηλινή μέτζο-σοπράνο, τη σούπερ σταρ του λυρικού ρεπερτορίου Ρινάτ Σαχάμ, να ανέβει στη σκηνή του Ηρώδειου (στις 24 Ιουλίου) προκειμένου να ενσαρκώσει τον ρόλο με τον οποίο έχει ταυτιστεί.
Η σπουδαιότερη «Κάρμεν» της εποχής μας, η διεθνούς φήμης ερμηνεύτρια Ρινάτ Σαχάμ, μιλάει στη «δημοκρατία» για τον ρόλο της ζωής της και εξηγεί γιατί η ηρωίδα που ενσαρκώνει είναι πλέον αναπόσπαστο κομμάτι του εαυτού της.
«Εχω συνηθίσει να με ταυτίζουν με την Κάρμεν. Αγαπώ πολύ τον ρόλο αυτόν, τον ενσαρκώνω συνεχώς από το 2001. Η Κάρμεν είναι για εμένα η δεύτερη φύση μου, είναι πλέον κομμάτι του εαυτού μου. Δεν σας κρύβω βέβαια πως η ερμηνεία του αποτελεί για μένα ένα μεγάλο βάρος. Είμαι πάντα αγχωμένη για την παρουσίασή της στο κοινό. Ολα τα μάτια είναι στραμμένα επάνω σου, γιατί, ας μη γελιόμαστε, όλο το έργο είναι η Κάρμεν. Η εκάστοτε πρωταγωνίστρια προσπαθεί να ανταποκρίνεται στις προσδοκίες των θεατών, γιατί είναι μια πολύ γνωστή όπερα. Προσπαθώ πάντα να κάνω ό,τι καλύτερο μπορώ, ερμηνεύοντας τον ρόλο δίνοντάς του στοιχεία και ψήγματα από τη δική μου προσωπικότητα».
Η παραγωγή της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, που εντάσσεται στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών, φέρει τη σκηνοθεσία του διακεκριμένου -και ιδιαίτερα καινοτόμου- Βρετανού σκηνοθέτη Στίβεν Λάνγκριτζ. Μάλιστα, ο γνωστός για τις αντισυμβατικές παραστάσεις του στις φυλακές υψίστης ασφαλείας Λάνγκριτζ τοποθετεί τη δράση της «Κάρμεν» στο σήμερα. «Δεν θα είναι μια παραδοσιακή Κάρμεν, αλλά θα είναι μια μοντέρνα εκδοχή της ιστορίας» εξομολογείται η διάσημη λυρική ερμηνεύτρια, η οποία θα βρεθεί στη σκηνή του Ηρώδειου στις 24 και 26 Ιουλίου. Η ιστορία της διάσημης όπερας μιλάει για μια αντισυμβατική ηρωίδα, η οποία υπερασπίζεται με σθένος την ελευθερία της και το δικαίωμά της να επιλέγει η ίδια ερωτικούς συντρόφους, όχι να την επιλέγουν εκείνοι. Η συμπεριφορά της αυτή θέτει σε κίνδυνο τις ανδροκρατούμενες κοινωνίες, για αυτό και ο Δον Χοσέ, ένας πληγωμένος άνδρας, αναλαμβάνει την εξόντωσή της.
Η μέτζο-σοπράνο που γεννήθηκε στο Ισραήλ και μετακόμισε στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής κυνηγώντας το μουσικό όνειρό της, διαπιστώνει πως οι ομοιότητες με την πρωταγωνίστρια του Μπιζέ είναι πολλές. «Επειδή και οι δύο γεννηθήκαμε σε χώρες της Μεσογείου, μοιραζόμαστε το ίδιο ταμπεραμέντο. Διαθέτω και εγώ, όπως και εκείνη, ελεύθερο πνεύμα και δυνατή προσωπικότητα. Δεν θέλω να με εξουσιάζει κανείς, ούτε θέλω να μου λέει τι να κάνω. Η αλήθεια είναι πως επειδή πρόκειται για ένα πρόσωπο με ακραία συμπεριφορά και ξεσπάσματα, έχω επιλέξει να κρατήσω τις θετικές πτυχές της».
Η ταύτισή της, άλλωστε, με τον ρόλο που την ανέδειξε δεν έχει περάσει απαρατήρητη. Το 2007 ο Βρετανός Σάιμον Στίβενς έγραψε το έργο «Carmen Disruption», το οποίο μιλούσε για την επίδραση που είχε η «Κάρμεν» στη ζωή και την καριέρα της διάσημης λυρικής ερμηνεύτριας.
* Info: Η «Κάρμεν», η δεύτερη καλοκαιρινή παραγωγή της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, κάνει πρεμιέρα στο Ηρώδειο στις 24 Ιουλίου. Οι παραστάσεις θα διαρκέσουν έως και τις 29 Ιουλίου. Στις 21.00.
Σε διεύθυνση Λουκά Καρυτινού
Τη μουσική διεύθυνση της παράστασης θα κάνει ο Λουκάς Καρυτινός, ενώ σε διπλή διανομή την Κάρμεν θα υποδυθεί η Ζεραλντίν Σοβέ. Το καστ απαρτίζουν ακόμη διαπρεπείς Ελληνες και ξένοι μονωδοί. Μεταξύ αυτών, ο Ιταλοαμερικανός τενόρος Λεονάρντο Καπάλμπο, ο Δημήτρης Πακσόγλου, ο Διονύσης Σούρμπης αλλά και η Αννα Στυλιανάκη.



