Τι δείχνουν τα επίσημα στατιστικά στοιχεία:Πρώτοι από το 2007 σε επενδύσεις. Μόνο το 2011 ο Καναδάς πέρασε οριακά μπροστά
Την ώρα που η κυβέρνηση στα Τίρανα και ο πρωθυπουργός Εντι Ράμα χαρακτηρίζουν την Ελλάδα ως την πλέον προβληματική γειτονική χώρα, τα οικονομικά στοιχεία αποδεικνύουν ότι η Αλβανία ζει και αναπνέει χάρη στις ελληνικές επενδύσεις και στο συνάλλαγμα σε ευρώ που εισάγουν οι χιλιάδες Αλβανοί εργαζόμενοι στην Ελλάδα. Αντί για «ευχαριστώ», όμως, ο Ράμα εξακολουθεί το έργο της εθνοκάθαρσης στη βόρειο Ηπειρο, σύροντας τους Ελληνες που διαμαρτύρονται για τη δήμευση των περιουσιών τους στα δικαστήρια.
Τα εντυπωσιακά στοιχεία που είδαν το φως της δημοσιότητας την περασμένη εβδομάδα και αφορούσαν την ελληνική επενδυτική παρουσία στην Αλβανία αποτυπώνουν το μέγεθος της οικονομικής διείσδυσης στη γειτονική χώρα, παρά την κρίση! Οπως αναφέρθηκε στον «Οδηγό Επιχειρείν στην Αλβανία», που διαμόρφωσε το γραφείο Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων (ΟΕΥ) της ελληνικής πρεσβείας στα Τίρανα, την περίοδο 2007-2014, η Ελλάδα αποτελεί μακράν τον πρώτο ξένο επενδυτή στην Αλβανία.
Ο οδηγός αναρτήθηκε στην ηλεκτρονική σελίδα του ΥΠΕΞ και αποτελεί την καλύτερη απάντηση στους «επαναστάτες» του Σοσιαλιστικού Κόμματος του Ράμα για το πού θα οδηγηθεί η χώρα του, αν ξαφνικά κλείσει ο διακόπτης και γίνει το φως σκοτάδι.
Στη έκθεση σημειώνεται ότι «μόνο το 2011, λόγω πετρελαϊκών επενδύσεων του Καναδά, η Ελλάδα πέρασε στη δεύτερη θέση σε επενδύσεις, αλλά με μικρή διαφορά, για να ανακτήσει και πάλι την πρώτη θέση το επόμενο έτος, που διατηρεί μέχρι και σήμερα».
Ειδικά το 2014, οι πρώτοι τρεις (συνήθεις) ξένοι επενδυτές στην Αλβανία είναι η Ελλάδα (25,68%), ο Καναδάς (16,57%) και η Ιταλία (11,56%).
Σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία της Αλβανικής Στατιστικής Υπηρεσίας INSTAT, το 2015 ο συνολικός αριθμός των ενεργών επιχειρήσεων ξένων – μεικτών συμφερόντων ήταν 5.010, εκ των οποίων το 68% αφορούσε επιχειρήσεις ιταλικών και ελληνικών συμφερόντων.
Μήπως, λοιπόν, είναι καιρός η Ελλάδα να σκληρύνει τη στάση της προς τους προκλητικούς γείτονες απειλώντας με οικονομικές κυρώσεις (που θα «πονέσουν» πολύ), αν συνεχιστούν οι προκλήσεις της κυβέρνησης Ράμα και οι απειλές για την ΑΟΖ;

