Περνούν στην Περιφέρεια και από εκεί στον «Αγιο Σάββα»
Στην κυριότητα της Περιφέρειας Αττικής περνούν 177 διαμερίσματα που βρίσκονται στις προσφυγικές πολυκατοικίες της λεωφόρου Αλεξάνδρας. Σύμφωνα με τροπολογία τριών βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, την οποία έκανε δεκτή ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Πάνος Σκουρλέτης, η μεταβίβαση των διαμερισμάτων, που ανήκουν στην Εταιρία Ακινήτων του Δημοσίου (ΕΤΑΔ) και την Κτηματική Εταιρία του Δημοσίου (ΚΕΔ), θα γίνει χωρίς αντάλλαγμα. Οπως δήλωσε ο κ. Σκουρλέτης, κάποια από τα διαμερίσματα θα χρησιμοποιηθούν για την ανάπτυξη πολιτιστικών δράσεων και τα υπόλοιπα θα διατεθούν για να καλύψουν τις ανάγκες του γειτονικού αντικαρκινικού Νοσοκομείου «Αγιος Σάββας».
«Η κίνηση αυτή απαντά στους πολύχρονους αγώνες και στα δίκαια αιτήματα πολλών κοινωνικών και περιβαλλοντικών φορέων, τοπικών συλλογικοτήτων και ειδικών» ανέφερε η αντιπεριφερειάρχης Κεντρικού Τομέα Αθηνών Ερμίνα Κυπριανίδου.
Πολλά από τα ιστορικά κτίρια, που κάποτε φιλοξενούσαν Ελληνες πρόσφυγες από τη Μικρά Ασία, ξεριζωμένους από την πατρίδα τους, σήμερα ρημάζουν, καθώς έχουν καταληφθεί από αστέγους, τοξικομανείς και μετανάστες. Οι λιγοστοί πλέον μόνιμοι κάτοικοι βιώνουν καθημερινά την υποβάθμιση της γειτονιάς τους. Το συγκρότημα των προσφυγικών πολυκατοικιών της λεωφόρου Αλεξάνδρας χτίστηκε μεταξύ των ετών 1933 και 1935, με σχέδια των αρχιτεκτόνων Κίμωνος Λάσκαρη και Δημητρίου Κυριακού. Οι οκτώ πολυκατοικίες των προσφυγικών διαθέτουν 228 διαμερίσματα, καθένα από τα οποία είναι κατά μέσο όρο 45 τετραγωνικά μέτρα.


