Η Εφορία «ζητεί» πληροφοριοδότες!

Θα παρέχονται πλήρης προστασία και ευνοϊκή ποινική μεταχείριση σε όσους συμβάλλουν σε αποκάλυψη φοροδιαφυγής

Νομοσχέδιο που θα διασφαλίζει την προστασία όσων αποκαλύπτουν πληροφορίες για περιπτώσεις φοροδιαφυγής επεξεργάζεται η κυβέρνηση. Σύμφωνα με πληροφορίες, στόχος είναι να καλυφθεί έως το τέλος του έτους το νομικό κενό που υπάρχει, παρέχοντας πλήρη κάλυψη στους επίδοξους πληροφοριοδότες.

Με το νομοσχέδιο θα προσφέρονται πλήρης νομική κάλυψη, ευνοϊκή ποινική μεταχείριση και προστασία της εργασίας όσων συμβάλλουν με πληροφορίες στην αποκάλυψη φοροδιαφυγής. Αντίθετα, σε πρώτη φάση δεν προκρίνεται το ενδεχόμενο παροχής οικονομικών κινήτρων στους πληροφοριοδότες.
Η προστασία δεν θα αφορά μόνο όσους αποκαλύπτουν οικονομικά εγκλήματα ή πράξεις φοροδιαφυγής, αλλά οτιδήποτε μπορεί να θεωρηθεί επιβλαβές για το δημόσιο συμφέρον.

Δημιουργία μηχανισμού

Παράλληλα με το νομικό υπόβαθρο, σχεδιάζεται να δημιουργηθούν κι ένας μηχανισμός υποδοχής καταγγελιών και ειδικό γραφείο αξιολόγησης των μαρτυριών.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι αλλαγές που μελετά η Γενική Γραμματεία Καταπολέμησης της Διαφθοράς βασίζονται στα βρετανικά πρότυπα. Στο πλαίσιο αυτό, ο γενικός γραμματέας για την Καταπολέμηση της Διαφθοράς Γιώργος Βασιλειάδης είχε ήδη επαφές στο Λονδίνο με το ειδικό γραφείο της βρετανικής αστυνομίας, ενώ εντός του Σεπτεμβρίου αναμένεται στην Αθήνα για παροχή τεχνογνωσίας μια ομάδα εξειδικευμένων στελεχών της βρετανικής υπηρεσίας.

Παράλληλα, στη Γενική Γραμματεία για την Καταπολέμηση της Διαφθοράς έχουν ήδη ξεκινήσει διαδικασίες κατάρτισης του σχετικού νομοσχεδίου. Σημειώνεται ότι όποια προστασία παρέχεται σήμερα αφορά επί της ουσίας μόνο υποθέσεις διαφθοράς στον δημόσιο τομέα. Ουσιαστικά, αν κάποιος εργαζόμενος του ιδιωτικού τομέα αντιληφθεί οργανωμένη επιχείρηση φοροδιαφυγής και θελήσει να την αποκαλύψει στις αρμόδιες Αρχές, δεν έχει κανένα εχέγγυο νομικής προστασίας.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα