«Βόμβα» μεγατόνων έσκασε χθες στην Ιαπωνία, μετά τη δήλωση του πρώην πρωθυπουργού Τζουνιτσίρο Κοϊζούμι ότι η διαβεβαίωση του νυν πρωθυπουργού της χώρας Σίνζο Αμπε πως όλα είναι «υπό έλεγχο» στον πυρηνικό σταθμό της Φουκουσίμα ήταν ένα ψέμα, με σκοπό να εξασφαλιστεί η ανάθεση των Ολυμπιακών Αγώνων του 2020 στο Τόκιο!
Ο 74χρονος πρώην πρωθυπουργός ήταν ένας από τους πιο δημοφιλείς πολιτικούς κατά τη διάρκεια της θητείας του, από το 2001 έως το 2006. Ο Κοϊζούμι, ωστόσο, μετά τον σεισμό και το τσουνάμι του Μαρτίου του 2011, που προκάλεσαν το δυστύχημα στον πυρηνικό σταθμό παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας της Tepco στη Φουκουσίμα, μετατράπηκε σε έναν από τους σφοδρότερους επικριτές της χρήσης πυρηνικής ενέργειας. Αξίζει να σημειωθεί ότι το δυστύχημα στη Φουκουσίμα αποτελεί τη χειρότερη πυρηνική καταστροφή μετά από εκείνη του Τσερνόμπιλ το 1986.
Ο Σίνζο Αμπε είχε διαβεβαιώσει τη Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή, τον Σεπτέμβριο του 2013, ότι ο πυρηνικός σταθμός είναι ασφαλής, προκειμένου να μετριάσει τις μεγάλες ανησυχίες που υπήρχαν για την ανάθεση των Ολυμπιακών Αγώνων του 2020 στο Τόκιο. Η διαβεβαίωσή του αυτή, μάλιστα, είχε επικριθεί αρκετά και τότε.
Σύμφωνα με τον Κοϊζούμι, τίποτα «δεν είναι υπό έλεγχο» στη Φουκουσίμα. Μάλιστα, για να στηρίξει την άποψή του ο πρώην πρωθυπουργός επικαλέστηκε ως παράδειγμα τις αμφισβητούμενες σε μεγάλο βαθμό προσπάθειες της Tepco να φτιάξει το μεγαλύτερο στον κόσμο «τείχος πάγου» για να εμποδίσει τα υπόγεια ύδατα να περάσουν στα θεμέλια των αντιδραστήρων που υπέστησαν ζημιές και να μολυνθούν.
Οπως εξήγησε ο Ιάπωνας πολιτικός, οι ειδικοί πρέπει να διαχειριστούν σχεδόν 1.000.000 τόνους ραδιενεργού ύδατος, που βρίσκονται αποθηκευμένοι σε δεξαμενές στον σταθμό της Φουκουσίμα. Το γεγονός αυτό αποτελεί μία από τις μεγαλύτερες προκλήσεις που έχει αντιμετωπίσει ποτέ κανείς και -σύμφωνα με τον Κοϊζούμι- είναι κάτι που δεν μπορούν να κάνουν οι ειδικοί που έχουν αναλάβει το δύσκολο αυτό έργο.
Ο πρώην πρωθυπουργός πρόσθεσε επίσης ότι «ντρέπεται» που πίστεψε τους ειδικούς οι οποίοι τον διαβεβαίωναν ότι η πυρηνική ενέργεια είναι φτηνή, καθαρή και ασφαλής και ότι η Ιαπωνία, η οποία δεν στερείται φυσικών πόρων, θα πρέπει να στηριχθεί σε αυτήν.