Ιδρυση εταιρίας από τον υπολογιστή!

Μέσω ηλεκτρονικής εφαρμογής και εντός μίας ημέρας θα γίνονται όλες οι διαδικασίες σύμφωνα με το νομοσχέδιο του υπ. Οικονομίας

Του Βασίλη Παπακωνσταντόπουλου

Τον δρόμο για τη σύσταση επιχειρήσεων ηλεκτρονικά, με λιγότερα έγγραφα και μικρότερο κόστος, φιλοδοξεί να ανοίξει το υπουργείο Οικονομίας. Το νομοσχέδιο για την αναβάθμιση των Υπηρεσιών Μιας Στάσης, που τέθηκε χθες σε δημόσια διαβούλευση, προβλέπει την κατάργηση του κόστους εγγραφής στο οικείο επιμελητήριο και την εισφορά υπέρ του Ταμείου Νομικών και του Ταμείου Πρόνοιας δικηγόρων. Επίσης παρέχεται η δυνατότητα έκπτωσης 70% στο κόστος του γραμματίου σύστασης της εταιρίας για όσους επιχειρηματίες επιλέγουν να προχωρήσουν τις διαδικασίες μέσω του ηλεκτρονικού συστήματος e-ΥΜΣ.

Αντίθετα, διατηρούνται το ενιαίο τέλος καταχώρισης στο ΓΕΜΗ, το γραμμάτιο κόστους συμμετοχής που θα αποδίδεται στις Υπηρεσίες Μιας Στάσης, το τέλος υπέρ της Επιτροπής Ανταγωνισμού, ενώ θεσπίζεται το τέλος ελέγχου επωνυμίας και διακριτικού τίτλου επιχείρησης. Πάντως, η ηλεκτρονική υπηρεσία μιας στάσης απευθύνεται μόνο σε εταιρίες για τη σύσταση των οποίων δεν απαιτείται συμβολαιογραφικό έγγραφο.

Στόχος του νομοσχεδίου είναι η ενοποίηση όλων των απαιτούμενων διαδικασιών σε μια ηλεκτρονική πλατφόρμα, που αναμένεται να ενεργοποιηθεί πλήρως το α’ εξάμηνο του 2017. Ο ενδιαφερόμενος θα έχει άμεση πρόσβαση από τον υπολογιστή του σε όλα τα δεδομένα, προκειμένου οι περισσότερες διαδικασίες να γίνονται εξ αποστάσεως και χωρίς τη φυσική παρουσία των επιχειρηματιών στις δημόσιες υπηρεσίες.

Η πλατφόρμα θα είναι συνδεδεμένη τόσο με το Taxis όσο και με τα ασφαλιστικά ταμεία και θα μπορεί να χορηγεί το σύνολο των σχετικών εγγραφών (κλειδάριθμος, ασφαλιστική βεβαίωση κ.λπ.). Αν όλα λειτουργήσουν όπως τα σχεδιάζει το υπουργείο, η ίδρυση επιχείρησης δεν θα απαιτεί περισσότερο από μία ημέρα, όταν σήμερα απαιτούνται κατά μέσο όρο 38 ημέρες.

Ουσιαστικά δημιουργείται ένα νέο πλαίσιο προκειμένου μια υπηρεσία μόνο να είναι υπεύθυνη να συγκεντρώνει τα περισσότερα από τα απαιτούμενα χαρτιά και να υποβάλλει αιτήσεις για λογαριασμό του επιχειρηματία (π.χ. εγγραφή στην εφορία και έκδοση ΑΦΜ, ασφαλιστικά ταμεία, καταχώριση στο ΓΕΜΗ κ.λπ.), αλλά ο χρόνος εφαρμογής του θα εξαρτηθεί από το πόσο γρήγορα θα λειτουργήσει το πληροφοριακό σύστημα των Υπηρεσιών Μιας Στάσης και θα συνδεθούν μεταξύ τους οι βάσεις δεδομένων που «παράγουν» τα απαιτούμενα έγγραφα.


{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα