Σοκ! Κατώτατο μισθό 434 ευρώ για τους νέους προτείνει η «επιτροπή σοφών»

Περαιτέρω ψαλίδισμα του κατώτατου μισθού για τους νέους στα 434 ευρώ μεικτά, από 511 ευρώ σήμερα, «παράθυρο» για βασικούς μισθούς χαμηλότερους από τον εθνικό κατώτατο και δυνατότητα καθιέρωσης μειωμένου ωραρίου εργασίας σε επιχειρήσεις με οικονομικά προβλήματα είναι μερικές από τις προτάσεις που περιλαμβάνονται στο πόρισμα της «επιτροπής σοφών» για τα εργασιακά.

Συγκεκριμένα, στο πόρισμα αναφέρεται ότι «ο υποκατώτατος μισθός των νέων πρέπει να αντικατασταθεί από έναν υποκατώτατο ο οποίος θα αντιστοιχεί στο 85% για τον πρώτο χρόνο της εργασίας και στο 95% για τον δεύτερο χρόνο εργασιακής εμπειρίας». Δεδομένου ότι ο σημερινός «υποκατώτατος» μισθός για τους νέους ανέρχεται στα 511 ευρώ τον μήνα (μεικτά), το 85% αυτού αντιστοιχεί σε 434 ευρώ ανά μήνα για τον πρώτο χρόνο εργασιακής εμπειρίας και σε 485 ευρώ για τον δεύτερο χρόνο εργασιακής εμπειρίας.

Σύμφωνα με το πόρισμα, επίσης, σε περιπτώσεις προσωρινής οικονομικής δυσχέρειας η εργασία με μειωμένο ωράριο μπορεί να αποτρέψει τις ομαδικές απολύσεις, αλλά ο εργαζόμενος θα πρέπει να λαμβάνει επίδομα από το Δημόσιο ή το σύστημα Κοινωνικής Ασφάλισης, ώστε να αναπληρώνει το εισόδημα που θα χάσει από τον περιορισμό των ωρών απασχόλησης. Πρόκειται για μια πρόταση που παραπέμπει στα παλαιότερα σχέδια για μετατροπή του επιδόματος ανεργίας σε επίδομα εργασίας.

Αναφορικά με τις μισθολογικές ωριμάνσεις, οι «σοφοί» τάσσονται υπέρ της διαπραγμάτευσης μεταξύ κοινωνικών εταίρων, ενώ για τη μετενέργεια και τη διάρκεια των συλλογικών συμβάσεων αποφαίνονται ότι το καλύτερο είναι να αποφασίζονται από τους κοινωνικούς εταίρους και, εάν δεν ληφθεί σχετική απόφαση, η μετενέργεια να διαρκεί έξι μήνες.

Η επιτροπή δεν παίρνει θέση στο ζήτημα των ομαδικών απολύσεων, παραπέμποντας στην απόφαση που αναμένεται να λάβει το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για το θέμα, με αφορμή την υπόθεση της ΑΓΕΤ Ηρακλής.
Οσον αφορά τις δραστικές αλλαγές στον συνδικαλιστικό νόμο, τις οποίες απαιτεί πρωτίστως το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ), το πόρισμα διαφωνεί πλήρως και καταλήγει στην εκτίμηση ότι δεν υπάρχει λόγος να αυστηροποιηθούν οι διατάξεις περί απεργιών ούτε να καθιερωθεί το lock out (ανταπεργία).


{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα