ΣτΕ: Την Τετάρτη (πιθανότατα) η απόφαση για τις άδειες TV!

Οι εισηγήσεις που έγιναν για τον επίμαχο νόμο στην πρώτη διάσκεψη

Βάσω Παλαιού

Για το απόγευμα της ερχόμενης Δευτέρας και Τετάρτης ορίστηκαν από τον πρόεδρο του Συμβουλίου της Επικρατείας Νικόλαο Σακελλαρίου οι δύο επόμενες διασκέψεις της διευρυμένης Ολομέλειας του ανώτατου δικαστηρίου, κατά τη διάρκεια των οποίων θα κριθεί η συνταγματικότητα ή μη του νόμου Παππά για τη χορήγηση των τεσσάρων τηλεοπτικών αδειών εθνικής εμβέλειας!

Ηδη η κυβέρνηση έχασε την πρώτη «μάχη» ενώπιον του ΣτΕ, καθώς οι δικαστές με ισχυρότατη πλειοψηφία, 16 υπέρ έναντι εννέα κατά, έκριναν πως οι προσφυγές των τηλεοπτικών σταθμών είναι παραδεκτές, βάσιμες και οι προσφεύγοντες έχουν έννομο συμφέρον να στραφούν κατά του επίμαχου νόμου και των υπουργικών αποφάσεων που ακολούθησαν την έκδοσή του.

Η χθεσινή, τρίτη κεκλεισμένων των θυρών διάσκεψη ολοκληρώθηκε με τον σύμβουλο Επικρατείας Γεώργιο Παπαγεωργίου να τάσσεται υπέρ της συνταγματικότητας του νόμου Παππά (υπ’ αριθμόν 4339/2015), με τον οποίο παρακάμφθηκε το ΕΣΡ για τη διαδικασία χορήγησης των τηλεοπτικών αδειών και αυτή η αρμοδιότητα μεταβιβάστηκε στον υπουργό Επικρατείας. Ο κ. Παπαγεωργίου τάχθηκε επίσης υπέρ της νομιμότητας των υπουργικών αποφάσεων που εκδόθηκαν κατ’ επιταγήν του νόμου Παππά.

Ωστόσο, αν η Ολομέλεια ακολουθήσει την εισήγηση του κ. Παπαγεωργίου, τότε το Ανώτατο Συμβούλιο θα πρέπει να κάνει στροφή στη νομολογία του, ακόμα και με την επίκληση λόγων ανωτέρας βίας. Κι αυτό διότι, σύμφωνα με νομικούς κύκλους, μπορεί το ΣτΕ από το 2010 να έχει αναφερθεί στην ανάγκη ύπαρξης αδειοδότησης, ωστόσο με αφορμή τις αποφάσεις που εξέδωσε για το κλείσιμο της ΕΡΤ έχει κρίνει πως η αρμοδιότητα χορήγησής τους ανήκει στο Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης (ΕΣΡ).

Στην επόμενη συνεδρίαση, αυτήν της Δευτέρας, ο κ. Παπαγεωργίου θα ολοκληρώσει την εισήγησή του. Στη συνέχεια αναμένεται να λάβουν τον λόγο οι αντιπρόεδροι και οι σύμβουλοι Επικρατείας προκειμένου να αναπτύξουν τις θέσεις τους για τη συνταγματικότητα ή μη του επίμαχου νόμου και άλλα σημαντικά ζητήματα πλην της παράκαμψης του ΕΣΡ. Μετά σειρά θα έχει η ψηφοφορία, η οποία πιθανότατα θα πραγματοποιηθεί την προσεχή Τετάρτη.

Ο Ν. Παππάς απειλεί με ξαφνικό θάνατο πάλι τους σταθμούς 

Ετοιμος να προχωρήσει στην εκ νέου κατάθεση της τροπολογίας που βάζει λουκέτο εντός πέντε ημερών από τη δημοσίευση στο ΦΕΚ στα μη αδειοδοτημένα κανάλια εμφανίζεται ο Νίκος Παππάς, βάζοντας φωτιά στο πολιτικό παιχνίδι που εξελίσσεται με αφορμή τις τηλεοπτικές άδειες και τα ΜΜΕ. Σύμφωνα πάντως με τον Νίκο Βούτση, η κατάθεση της επίμαχης τροπολογίας δεν πρόκειται να γίνει μέχρι την Κυριακή, όπως αποκάλυψε ο ίδιος χθες στους συγκεντρωμένους έξω από τη Βουλή δημοσιογράφους και τεχνικούς. Στο Μέγαρο Μαξίμου προτίθενται να εκθέσουν τη Ν.Δ. για τη μη συναινετική στάση της, πιστεύοντας ότι θα χρεωθεί την «παλινόρθωση» των παλαιών καναλαρχών στην περίπτωση που το ΣτΕ κρίνει τον νόμο για τις τηλεοπτικές άδειες αντισυνταγματικό. «Θα γυρίσουμε σε ένα καθεστώς ανομίας με τηλεοπτικούς σταθμούς μη αδειοδοτημένους» προϊδέασε ο κ. Παππάς όταν ρωτήθηκε σχετικά με αυτό το ενδεχόμενο, ενώ με τη σειρά του ο Λευτέρης Κρέτσος διευκρίνισε πως «θα επιστραφούν τα χρήματα στους τέσσερις υπερθεματιστές».

Αιχμές

Παράλληλα ο κ. Παππάς άφησε αιχμές για πιέσεις που δέχονται οι δικαστές, προετοιμάζοντας, αφενός, το πεδίο της επόμενης σύγκρουσης, αφετέρου εμφανίζοντας την κυβέρνηση στο στόχαστρο της διαπλοκής και τη Ν.Δ. ως υπέρμαχό της. «Είχαμε ένα ΕΣΡ χωρίς νόμιμη σύνθεση, είχαμε τη νομική και ηθική υποχρέωση να προχωρήσουμε στην αδειοδότηση των καναλιών και μία αξιωματική αντιπολίτευση να ναρκοθετεί τη διαδικασία για να μην μπει τάξη στο τηλεοπτικό τοπίο» επισήμανε ο υπουργός Επικρατείας. Στο ερώτημα σχετικά με το «ποιος εκβιάζει ποιον», ο κ. Παππάς απάντησε ότι αυτό διερωτώνται όλοι οι πολίτες. «Υπάρχουν δελτία ειδήσεων που δεν ασχολούνται με την ενημέρωση των πολιτών αλλά με τους αποτυχόντες του διαγωνισμού» είπε.

Οργή δημοσιογράφων-τεχνικών στη Βουλή

Παράσταση διαμαρτυρίας για το «μαύρο» που προτίθεται να ρίξει η κυβέρνηση στους ιδιωτικούς σταθμούς πραγματοποίησαν χθες έξω από τη Βουλή τεχνικοί και δημοσιογράφοι, οι οποίοι συμμετείχαν στην τετράωρη στάση εργασίας που κήρυξαν ΕΣΗΕΑ, ΕΤΙΤΑ και ΕΠΗΕΑ. Οι συγκεντρωμένοι κρατούσαν πανό που έγραφε «Το μαύρο δεν έχει αποχρώσεις» και κόλλησαν στο σημείο αφίσες με τα συνθήματα «Κάτω τα ξερά σας από τις οικογένειές μας», «Κάτω η χούντα» και «Εσείς μιλάτε για κέρδη και ζημιές, εμείς μιλάμε για ανθρώπινες ζωές», ενώ φώναξαν και συνθήματα. Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης δέχτηκε στο Κοινοβούλιο αντιπροσωπία των εργαζομένων.

Οι «εξωθεσμικοί δάκτυλοι»

Πέραν των αμιγώς νομικών ζητημάτων, τα οποία με βεβαιότητα βάρυναν στην πρώτη ευνοϊκή κρίση των συμβούλων Επικρατείας -με ισχυρή μάλιστα πλειοψηφία- για τους τηλεοπτικούς σταθμούς, καλά γνωρίζοντες όσα διαδραματίζονται στο εσωτερικό του ΣτΕ επισημαίνουν ότι υπήρξαν και «εξωθεσμικές» κινήσεις, που πυροδότησαν το κλίμα εντός των διασκέψεων της διευρυμένης Ολομέλειας.

Το κερασάκι στην τούρτα ήταν η απόφαση του υπ. Δικαιοσύνης Ν. Παρασκευόπουλου να γνωστοποιήσει την κίνηση προκαταρκτικής πειθαρχικής έρευνας σε βάρος αντιπροέδρου του ΣτΕ και μέλους της Ολομέλειας, τα προσωπικά δεδομένα του οποίου διέρρευσαν στον ηλεκτρονικό τύπο την παραμονή της τρίτης και πιο κρίσιμης διάσκεψης.

Παράλληλα, ρόλο έπαιξαν, όπως επισημαίνουν οι ίδιοι κύκλοι, και γεγονότα των προηγούμενων ημερών, όπως η συνάντηση του πρωθυπουργού με τους προέδρους των ανώτατων δικαστηρίων ενώ εκκρεμούσε το ζήτημα, οι δηλώσεις του προέδρου του ΣτΕ Ν. Σακελλαρίου έξω από το Μαξίμου και οι «διαρροές» των συζητήσεων περί αύξησης του ορίου αποχώρησης των ανώτατων δικαστών από το σώμα κατά τρία χρόνια.

Στο κενό η προσπάθεια Βούτση για να συγκροτηθεί πάλι το ΕΣΡ

Στο χάος οδηγείται το τηλεοπτικό τοπίο μετά την άκαρπη προσπάθεια του Νίκου Βούτση στη Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής για συγκρότηση του ΕΣΡ, καθώς η αντιπολίτευση είπε «όχι» και δεν επετεύχθη η απαιτούμενη πλειοψηφία των 4/5 που προβλέπει το Σύνταγμα. Υπέρ της πρότασης του κ. Βούτση τάχθηκαν οι 12 βουλευτές των ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝ.ΕΛ., «όχι» ψήφισαν τέσσερις βουλευτές της Ν.Δ. και της Χρυσής Αυγής και «παρών» δήλωσαν οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, του ΚΚΕ, του Ποταμιού και της Ενωσης Κεντρώων. Από τη συνεδρίαση απουσίαζε ο πρώην πρόεδρος της Βουλής και βουλευτής της Ν.Δ. Ευάγγελος Μεϊμαράκης ο οποίος όμως δήλωσε ότι, αν ήταν στη συνεδρίαση, θα ψήφιζε «όχι». Νωρίτερα σύσσωμη η αντιπολίτευση ζήτησε να αναβληθεί η Διάσκεψη των Προέδρων μέχρι να αποφανθεί το Συμβούλιο της Επικρατείας σχετικά με τη συνταγματικότητα του νόμου Παππά, η πρόταση όμως απορρίφθηκε. Εκ μέρους της Ν.Δ. ο Νίκος Δένδιας ξεκαθάρισε ότι το κόμμα του δεν πρόκειται να συναινέσει στη συγκρότηση του ΕΣΡ, αν δεν υπάρξει απόσυρση του νόμου Παππά.

Από την πλευρά του ΠΑΣΟΚ, ο Ανδρέας Λοβέρδος ανέφερε ότι μετά την απόφαση του ΣτΕ, μπορεί να ανοίξει «παράθυρο» για τη συγκρότηση του ΕΣΡ. Ο πρόεδρος της Βουλής πρότεινε για τη θέση του προέδρου τον δημοσιογράφο Ροδόλφο Μορώνη, για τη θέση του αντιπροέδρου τον πανεπιστημιακό Γιώργο Πλειό και για μέλη τους: Δήμητρα Παπαδοπούλου (καθηγήτρια Αστικού Δικαίου στο Πανεπιστήμιο Αθηνών), Βασίλη Καραποστόλου (καθηγητής Πολιτισμού και Επικοινωνίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών), Λίλιαν Μήτρου (καθηγήτρια στο τμήμα Μηχανικών Πληροφοριών), Φανή Πετραλιά (δημοσιογράφος), Αγγελική Σγώρα (διδάκτωρ δικτύων υπολογιστών στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου), Γιάννη Τζαννετάκο (δημοσιογράφος), Κωνσταντίνο Τσακίρη, (διευθυντής τεχνικών υπηρεσιών ΕΡΤ)

{{-PCOUNT-}}23{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα