«Πώς έμαθα να ράβω ιερατικά άμφια»

Η Μαρία Πιτσιώτα είναι ιεροράπτρια στην Κάλυμνο, έμαθε την τέχνη της από μια έμπειρη μοναχή και φτιάχνει στο χέρι ιερές δημιουργίες, τις οποίες στέλνει σε πολλές περιοχές. «Κάθε μέρα διαπιστώνω την πρόνοια του Θεού

Τ α ιερατικά άμφια είναι για κάθε ιερέα μια σημαντική υπόθεση. Ο ιερέας, φορώντας τα άμφια την ώρα της λειτουργίας, διαφοροποιείται όχι μόνο από τους υπόλοιπους πιστούς, αλλά και από τον ίδιο τον εαυτό του. Η θεολογική σημασία τους είναι ότι ο ιερέας δεν τελεί τα μυστήρια της Εκκλησίας με τη δική του δύναμη, αλλά με τη δύναμη της χάρης του Χριστού και της ιεροσύνης της Εκκλησίας.

Τα ιερατικά άμφια διατηρούν την παλαιά μορφή τους και με αυτά διακρίνονται οι επτά βαθμοί της ιεροσύνης, κατά τον τύπο των επτά χαρισμάτων του Αγίου Πνεύματος.
Εδώ και κάποια χρόνια από την ακριτική Κάλυμνο αυτό το μήνυμα στέλνει μέσα από τη δουλειά της η ιεροράπτρια κυρία Μαρία Πιτσιώτα, η οποία με σεβασμό και πίστη ράβει ιερατικά άμφια στο χέρι με τον παραδοσιακό τρόπο που της δίδαξε μια μοναχή στην Αθήνα. Η «Ορθόδοξη Αλήθεια» επικοινώνησε με την παραδοσιακή ιεροράπτρια, η οποία μας μίλησε για την ιδιαιτερότητα του επαγγέλματός της. «Την τέχνη της ραπτικής τη γνώριζα από χρόνια. Με την παρακίνηση όμως κάποιου φίλου, ξεκίνησα να ενδιαφέρομαι για τα ιερατικά άμφια. Αρχικά θεώρησα ότι θα είναι κάτι εύκολο, αφού γνώριζα τη ραπτική, μα τελικά αποδείχτηκε το αντίθετο.

Διαπίστωσα όμως μέσα στη δουλειά μου την πρόνοια του Θεού και μου τα έφερε όλα βολικά. Πήγα στην Αθήνα και μου έδειξε την τέχνη μια μοναχή, η οποία γνώριζε καλά την ιεροραπτική, θεωρείται έμπειρη και μου δίδαξε όλα τα “μυστικά” και τις απαραίτητες λεπτομέρειες, ώστε να μάθω σωστά την τέχνη. Με τον καιρό άρχισα να αποκτώ την εμπειρία» τονίζει η κυρία Πιτσιώτα.

«ΔΥΣΚΟΛΑ ΤΑ ΜΑΥΡΑ»

Και προσθέτει: «Η μεγαλύτερη δυσκολία είναι στα μαύρα, στο ζωστικό και το ράσο, το οποίο δεν είναι τόσο δύσκολο, έχει όμως πολλή δουλειά στο χέρι. Ως προς τον χρόνο του ραψίματος μιας στολής, μπορώ να πω πως η μοναχή που μου έδειξε τη δουλειά μπορεί να τελειώσει μια πλήρη στολή σε τρεις μέρες, ενώ εγώ χρειάζομαι σίγουρα μία εβδομάδα. Η δουλειά γίνεται στο σπίτι και αυτό σημαίνει πολλές ώρες. Πολλές φορές δουλεύω ως αργά τη νύχτα». Η κυρία Πιτσιώτα γνωρίζει καλά την ιερότητα της συγκεκριμένης στολής και τους ιδιαίτερους συμβολισμούς της.
«Αποτελείται από το φελώνιο, που συμβολίζει τον μανδύα τον οποίο φορούσαν οι βασιλείς. Είναι το πετραχήλι και τα κρόσσια από το πετραχήλι, που συμβολίζουν τις ψυχές των ανθρώπων. Είναι, ακόμα, το περιζώνιο. Τα επιμάνικα και τελευταία είναι το στιχάριο και το επιγονάτιο. Από αυτά αποτελείται η ιερατική στολή» λέει.

Μάλιστα, τονίζει: «Θα ήθελα να πω κάτι που αναφέρω και στους ιερείς για τους οποίους ράβω, αλλά και στον υπόλοιπο κόσμο, γιατί κάποιοι διαμαρτύρονται για τα ακριβά άμφια που φορούν οι ιερείς. Εχω πάντα να λέω ότι, όταν θα πάμε σε ένα δείπνο όπου θα βρίσκεται η ελίτ της κοινωνίας, εκεί δεν μπορείς να μπεις με τζιν, πρέπει να έχεις ένα συγκεκριμένο, πολύ καλό ντύσιμο».

Και προσθέτει: «Οταν έχουμε να κάνουμε με τον Πατέρα μας, Αυτόν που μας κρατάει στη ζωή και Τον πιστεύουμε, δεν μπορούμε να εμφανιζόμαστε μπροστά Του με τα πιο φθηνά, τα πιο ευτελή. Οποτε, λοιπόν, φτιάχνω μια ακριβή στολή και την παραδίδω, εύχομαι να φοράνε τα άμφια με ταπείνωση. Δεν είναι πάντα η έννοια του ακριβού, γιατί, αν το φορέσει ένας ταπεινός άνθρωπος, δεν σε σκανδαλίζει το ακριβό ύφασμα. Εχω ράψει ιερατικά άμφια σε Ξάνθη, Αθήνα, Θεσσαλονίκη, στα κοντινά νησιά και στην Κάλυμνο».

ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΠΙΣΤΗ

Αναφερόμενη στη σχέση της με τον Θεό και τα βασικά στοιχεία που θα πρέπει να διέπουν τη δουλειά του ράπτη ιερατικών αμφίων, η κυρία Πιτσιώτα δηλώνει: «Πιστεύω ακράδαντα ότι ένας άνθρωπος που κάνει αυτή τη δουλειά θα πρέπει να σέβεται πολύ αυτό που κάνει, να έχει πίστη στον Θεό, να κάνει προσευχή όταν ράβει, ώστε να υπάρχει και η ταπείνωση από τον αντίστοιχο ιερέα που θα παραλάβει τα άμφια.

Πρέπει να αγαπάς τη δουλειά σου, γιατί, όταν την αγαπάς, αποδίδεις, μα, πάνω απ’ όλα, να έχεις πίστη στον Θεό. Εχω διαπιστώσει την πρόνοια του Θεού και στη δική μου ζωή τα τελευταία χρόνια. Κυρίως από τότε που ξεκίνησα το ράψιμο των ιερατικών την έχω διαπιστώσει στην καθημερινότητά μου. Είναι πολύ σημαντικό να μπορέσουμε να το καταλάβουμε, να αφεθούμε με εμπιστοσύνη στον Θεό».

«ΕΧΩ ΔΕΧΤΕΙ ΠΑΡΑΓΓΕΛΙΕΣ ΚΑΙ  ΓΙΑ ΠΟΛΥ ΑΚΡΙΒΑ ΥΦΑΣΜΑΤΑ»

Οσο αφορά το κόστος, μας εξηγεί: «Η τιμή για μια ιερατική στολή δεν μπορεί να είναι απόλυτη. Εξαρτάται πάντοτε από το ύφασμα. Εγώ προμηθεύομαι υφάσματα και από την Αθήνα και από τη Θεσσαλονίκη, καθώς είμαι και Θεσσαλονικιά. Πέρα από το ύφασμα όμως, εξαρτάται και από τα υλικά που θα μπούνε πάνω στη στολή.
Οταν ξεκίνησα εγώ, υπήρχαν άλλες τιμές και άλλες υπάρχουν σήμερα. Ως προς τα υλικά και το ράψιμο, θα έλεγα ότι οι σταυροί ανεβάζουν κυρίως το κοστολόγιο, καθώς μπορεί να στοιχίζουν 50 ευρώ. Μπορείς να βάλεις και σταυρούς που να στοιχίζουν 500 ευρώ. Από αυτό διαφοροποιείται και η τιμή της στολής. Το ίδιο και με το ύφασμα. Μπορεί να είναι πολύ απλό, των 50 ευρώ, αλλά μπορεί να είναι και των 500 ευρώ. Εχω δεχτεί παραγγελίες και για πολύ ακριβά υφάσματα. Μάλιστα, έχω πάρει στολή κεντημένη που μόνο το ύφασμα κόστισε 2.500 ευρώ».

Από την Εφημερίδα Ορθόδοξη Αλήθεια 

{{-PCOUNT-}}15{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img
spot_img
spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα

spot_img