Επαφές Τσίπρα με ξένους ηγέτες για το Κυπριακό!

Αναζητεί στήριξη από ΗΠΑ, Ρωσία και Ε.Ε. για κατάργηση εγγυήσεων και αποχώρηση των κατοχικών στρατευμάτων

Τηλεφωνικές επαφές με ξένους ηγέτες αναμένεται να έχει τις επόμενες ημέρες, αν όχι ώρες, ο Αλέξης Tσίπρας, αναζητώντας πολιτική στήριξη των θέσεων της ελληνοκυπριακής πλευράς στο Κυπριακό από τις ΗΠΑ, τη Ρωσία και την Ευρώπη. Η αρχή έγινε χθες με την Τερέζα Μέι, με την οποία ο πρωθυπουργός είχε τηλεφωνική επικοινωνία περίπου 40 λεπτών. Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, ο κ. Τσίπρας ανέπτυξε αναλυτικά τις θέσεις της Ελλάδος σε ό,τι αφορά τις τρέχουσες εξελίξεις, εν όψει και της πολυμερούς διάσκεψης στη Γενεύη.

Ζήτησε, επίσης, τη βοήθεια της Βρετανίδας πρωθυπουργού για μια δίκαιη και βιώσιμη λύση στο Κυπριακό με βάση τις αποφάσεις του ΟΗΕ και το ευρωπαϊκό κεκτημένο. Επιπλέον, στη συνομιλία του με την κυρία Μέι ο πρωθυπουργός επέμεινε στα δύο βασικά ζητήματα-αγκάθια που βάζει η ελληνική κυβέρνηση ως προϋπόθεση λύσης: την ανάγκη κατάργησης των εγγυήσεων και την άμεση αποχώρηση των τουρκικών στρατευμάτων από το νησί.

Επικοινωνίες

Ο Αλέξης Τσίπρας αναμένεται να επικοινωνήσει επίσης με τη Γερμανίδα καγκελάριο Ανγκελα Μέρκελ, τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν, τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ και τον πρόεδρο της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ.
Η Μεγάλη Βρετανία, κυρίως, καθώς και οι Ρωσία, Γερμανία και Γαλλία λόγω του ειδικού βάρους τους στη διεθνή σκακιέρα μπορούν να διαδραματίσουν ρόλο στην εξέλιξη των διαπραγματεύσεων, όπως επίσης και η Ευρώπη, γι’ αυτό και θα γίνει το τηλεφώνημα στον Ζ.Κ. Γιούνκερ.
Σταθερή θέση της Αθήνας είναι εκ των ων ουκ άνευ η συμμετοχή της Ευρωπαϊκής Ενωσης στην πολυμερή διάσκεψη της Γενεύης στις 12 Ιανουαρίου, με δεδομένο ότι η Κυπριακή Δημοκρατία αποτελεί κράτος-μέλος της, ενώ το Κυπριακό αποτελεί κεντρικό ζήτημα στις ευρωτουρκικές σχέσεις.

Με «plan B» εκβιάζουν πάλι Αγκυρα και ψευδοκράτος

Τους εκβιασμούς συνεχίζουν η Αγκυρα και οι κατοχικοί δορυφόροι της στην Κύπρο. Λίγο πριν από τον νέο γύρο συνομιλιών ο κατοχικός πρωθυπουργός παραδέχτηκε ότι η… μητέρα Τουρκία έχει plan Β και ξέρει τι θα πράξει για την επόμενη μέρα εάν δεν τα βρουν με τη Λευκωσία.
Μιλώντας στο τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Ανατολή μετά τις συναντήσεις στην Αγκυρα με τους Ερντογάν και Γιλντιρίμ, ο Οζγκιουργκιούν ανέφερε ότι έχει αποκομίσει θετικές εντυπώσεις, είδε ότι υπάρχει πλήρης συνεργασία και στο Κυπριακό και στη δημοσιονομική και οικονομική πολιτική μεταξύ Τουρκίας και ψευδοκράτους, όσον αφορά τις επενδύσεις και τα εσωτερικά ζητήματα. Αναφερόμενος στη Γενεύη, είπε ότι στην αρχή θα συζητήσουν οι δύο πλευρές και μετά θα πραγματοποιηθεί η πενταμερής με τη συμμετοχή των τριών εγγυητριών χωρών.

Οι ένοπλες δυνάμεις

Εμείς ως «ΤΔΒΚ», όπως ανέφερε το ψευδοκράτος, θα είμαστε εκεί και ως κόμματα και ως «κυβέρνηση». Αναφερόμενος στο θέμα των εγγυήσεων, ο Οζγκιουργκιούν είπε ότι «οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις υπάρχουν στο ψευδοκράτος όπως και ο Ελληνικός Στρατός στην ελληνοκυπριακή πλευρά, που λέει πάντοτε να φύγει ο τουρκικός στρατός. Οταν όμως ρωτάμε “να φύγει και ο βρετανικός στρατός;” δεν παίρνουμε απάντηση. Με το να φύγει μόνο ο τουρκικός στρατός δεν λύνεται το πρόβλημα. Αντίθετα, θα μεγαλώσει περισσότερο» υποστήριξε. Και ο ψευδοπρωθυπουργός κατέληξε λέγοντας ότι δεν πρόκειται να κάνουν πίσω στο θέμα των εγγυήσεων.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα