Ερχεται φόρος περιουσίας • «ΕΝΦΙΑ» σε ό,τι κινείται

Το κόλπο της κυβέρνησης με τη δήλωση των μετρητών και των αντικειμένων «αξίας»
Προχωρά η ηλεκτρονική υποβολή λίστας με καταθέσεις, ομόλογα, μετοχές, αυτοκίνητα και τιμαλφή. Με βάση αυτά τα στοιχεία στη συνέχεια θα καταλογιστεί ετήσιο «χαράτσι» 

Η Θέση μας: Κατασκευαστές της χρεοκοπίας

Διαβάστε online την «δημοκρατία» ,εδώ

Διαβάστε επίσης:

►Στ. Κοντονής: Κανένας (!) υπεράνω νόμου

►Στοχοποιούν Κοτζιά για το αδιέξοδο στη Γενεύη

►Ο Παπαδήμος «τρέλανε» την Ακαδημία

►Κρέτσος: Μέσα στο 2017 η καθιέρωση του barcode στις εφημερίδες

►«Πύραυλος» ο Βενιζέλος κατά Γιώργου και Φώφης

►Η «Αριάδνη» έφυγε, ο «Βίκτωρ» έρχεται

►Αυτογκόλ του Κυριάκου με τον γιο του Γιάννου!

Προχωρά η ηλεκτρονική  υποβολή λίστας με καταθέσεις, ομόλογα, μετοχές, αυτοκίνητα και κάθε αντικείμενο «αξίας»

Τα σενάρια για την επιβολή ενός «φόρου συνολικής περιουσίας» ή «φόρου πλούτου», ο οποίος θα υπολογίζεται με βάση το άθροισμα της αξίας των περιουσιακών στοιχείων (ακίνητα, αυτοκίνητα, τραπεζικές καταθέσεις, ομόλογα, μετοχές, πολύτιμα μέταλλα κ.λπ.) κάθε φορολογουμένου, «ξαναζεσταίνει» η υλοποίηση του ηλεκτρονικού Περιουσιολογίου. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο επίμαχος φόρος βρίσκεται στην… εφεδρεία, ώστε η κυβέρνηση να τον επιστρατεύσει σε περίπτωση που υπάρξει μεγάλο δημοσιονομικό κενό σε επόμενους γύρους της διαπραγμάτευσης με τους δανειστές.

Το ηλεκτρονικό Περιουσιολόγιο προγραμματίζεται να αρχίσει να υλοποιείται από τον προσεχή Ιούνιο, κατόπιν διαγωνισμού για την ανάδειξη της εταιρίας που θα αναλάβει την υλοποίηση του συστήματος. Το έργο δρομολογήθηκε πρόσφατα, καθώς εντάχθηκε στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ) και το ΕΣΠΑ, ενώ προβλέπεται να ολοκληρωθεί έως τον Οκτώβριο του 2018. Μολονότι στο υπουργείο Οικονομικών διαβεβαίωναν μέχρι πρόσφατα ότι αποκλειστικός στόχος του Περιουσιολογίου είναι να δηλώσουν όλοι οι φορολογούμενοι το σύνολο της περιουσίας τους ώστε να αντιμετωπιστεί η φοροδιαφυγή, πλέον, κατά πληροφορίες, υπάρχουν σκέψεις να αξιοποιηθεί για να καθιερωθεί ένας φόρος συνολικής περιουσίας.

Φυγή κεφαλαίων

Ουσιαστικά θα πρόκειται για έναν νέου τύπου ΕΝΦΙΑ, αυτή τη φορά όχι μόνο επί της ακίνητης περιουσίας των φορολογουμένων αλλά και επί της κινητής. Σε περίπτωση που το σχέδιο λάβει την έγκριση του κουαρτέτου των δανειστών και προχωρήσει, θα υπολογίζεται από το Περιουσιολόγιο η συνολική αξία των περιουσιακών στοιχείων των φορολογουμένων και επ’ αυτής θα επιβάλλεται φόρος με βάση μία κλίμακα που θα αποφασιστεί. Για παράδειγμα, στη Γαλλία, όπου εφαρμόζεται το μέτρο, για συνολική περιουσία άνω των 800.000 ευρώ και έως 1.300.000 ευρώ καταβάλλεται φόρος 0,50%.

Υπενθυμίζεται ότι στο Περιουσιολόγιο θα περιλαμβάνονται ακίνητα, αυτοκίνητα, σκάφη, εναέρια μέσα μεταφοράς, μετοχές, αμοιβαία κεφάλαια, εταιρικά μερίδια, τραπεζικοί λογαριασμοί, μετρητά, πολύτιμα μέταλλα, έργα τέχνης μεγάλης αξίας κ.λπ. Επιπλέον, όσοι Ελληνες διαθέτουν ακίνητα στο εξωτερικό αναμένεται να κληθούν να τα δηλώσουν και έτσι είναι πολύ πιθανό να τους ζητηθεί να καταβάλουν τη διαφορά μεταξύ του φόρου που επιβαρύνει το ακίνητο στο εξωτερικό και του φόρου που θα επιβληθεί στη χώρα μας. Η ολοκλήρωση του Περιουσιολογίου θα επιτρέψει στο υπουργείο Οικονομικών να καταργήσει το (εν πολλοίς άδικο) ισχύον σύστημα προσδιορισμού του εισοδήματος των φορολογουμένων με βάση τα τεκμήρια διαβίωσης και απόκτησης περιουσιακών στοιχείων. Πάντως, σε πολλές περιπτώσεις, στις χώρες όπου εφαρμόστηκε ο «φόρος πλούτου» προκλήθηκαν φυγή κεφαλαίων και μετανάστευση εύπορων φορολογουμένων.

Κοροϊδία από Παπανάτσιου για το χαράτσι στα ακίνητα!

Το κυβερνητικό ρεσιτάλ κοροϊδίας με τίτλο «θα καταργήσουμε τον ΕΝΦΙΑ» συνέχισε η υφυπουργός Οικονομικών Κατερίνα Παπανάτσιου με προχθεσινές δηλώσεις της σε τηλεοπτική εκπομπή.
Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, η κυρία Παπανάτσιου είπε: «Εχουμε δεσμευτεί σε ό,τι αφορά τον ΕΝΦΙΑ, κάποια στιγμή θα τον καταργήσουμε». Το πότε θα έρθει αυτή η στιγμή παραμένει, βεβαίως, απροσδιόριστο! Τι κι αν ο ίδιος ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας είχε επανειλημμένα τονίσει πως ο Ενιαίος Φόρος Ιδιοκτησίας Ακινήτων είναι ένας φόρος άδικος και γι’ αυτό δεν μπορεί να τροποποιηθεί, παρά μόνο να καταργηθεί!

Αίσθηση προκάλεσε επίσης ο ισχυρισμός της υφυπουργού Οικονομικών ότι δεν θα επιβληθούν νέα βάρη στους πολίτες μέσα στο 2017, με το επιχείρημα πως «ό,τι είχαμε ψηφίσει, ό,τι υπάρχει αυτή τη στιγμή, αυτό συνεχίζει να υπάρχει». Δηλαδή, οι νέοι φόροι που τέθηκαν σε ισχύ από την 1η Ιανουαρίου, για παράδειγμα, στον καφέ και τη σταθερή τηλεφωνία δεν είναι καινούργιοι, επειδή είχαν ψηφιστεί προ μηνών!

Για ΔΝΤ

Ερωτηθείσα για την ενεργοποίηση του Περιουσιολογίου, η κυρία Παπανάτσιου είπε ότι «δεν έχει να φοβάται κανένας που έχει πάρα πολύ λίγα χρήματα, κανένας από τους πολίτες που είναι στη μικρή ή στη μεσαία τάξη», ενώ ισχυρίστηκε επίσης πως δεν θα γίνει μείωση του αφορολόγητου ορίου και περικοπή συντάξεων.

Οσον αφορά τον ρόλο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) και τη στάση του Γερμανού υπουργού Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, η υφυπουργός υποστήριξε ότι «καλό θα ήταν να μην είναι το ΔΝΤ στη διαπραγμάτευση» και πως «η Ευρωπαϊκή Ενωση θα πρέπει να λύσει τα προβλήματά της συλλογικά και αυτό τουλάχιστον ο κ. Σόιμπλε θα πρέπει να το καταλάβει. Δεν είναι η μοναδική δύναμη στην Ε.Ε.».

Ονειρα Παπαδημητρίου: Ισως κλείσει η αξιολόγηση στις 26 Ιανουαρίου!

Πεπεισμένος ότι η έξοδος της ελληνικής οικονομίας από την ύφεση δεν συνιστά πλέον πρόβλεψη αλλά γεγονός, το οποίο διαψεύδει την καταστροφολογία, εμφανίστηκε ο υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης Δημήτρης Παπαδημητρίου στο ετήσιο δείπνο του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης (ΕΕΘ) για το νέο έτος. Την ίδια ώρα, πάντως, ο πρόεδρος του ΕΕΘ Μιχάλης Ζορπίδης μιλούσε για 17 νέες πληγές το 2017, μεταξύ των οποίων οι νέοι φόροι, οι περικοπές συντάξεων, η μείωση μισθών εξαιτίας αύξησης των εισφορών, αλλά και οι νέες αυξήσεις του ειδικού φόρου κατανάλωσης.

Σύμφωνα με τον κ. Παπαδημητρίου, η ολοκλήρωση της αξιολόγησης και η ένταξη των ελληνικών ομολόγων στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ θα επιτρέψει τη δοκιμαστική έξοδο στις αγορές, γεγονός που θα οδηγήσει σε μείωση των επιτοκίων δανεισμού για το κράτος, αλλά και για τις τράπεζες και τις επιχειρήσεις.

Νωρίτερα, σε συνάντησή του με φορείς στο γραφείο του πρωθυπουργού, είχε εμφανιστεί αισιόδοξος ότι η αξιολόγηση μπορεί να κλείσει ακόμα και στις 26 Ιανουαρίου, ενώ ανέφερε πως δεν καταλαβαίνει τη δήλωση του Ντάισελμπλουμ πως αποτελεί ερώτημα το πόσο θα διαρκέσει η πολιτική σταθερότητα στην Ελλάδα, εξηγώντας πως κανείς δεν θέλει να γίνουν εκλογές και να προχωρήσει η ελληνική κυβέρνηση στο πρόγραμμα ανάπτυξης της οικονομίας.

Μαρία Μαθιοπούλου

Διπλός «πέλεκυς» για 100.000 μισθωτούς που έχουν και μπλοκάκι!

Αντιμέτωποι με την παράνοια του νέου συστήματος ασφαλιστικών εισφορών θα βρεθούν 100.000 μισθωτοί που κόβουν παράλληλα και μπλοκάκι, καθώς θα κληθούν να πληρώσουν μόνοι τους το σύνολο της εισφοράς τους, δηλαδή το 26,95% (20% για σύνταξη και 6,95% για υγεία).
Σύμφωνα με πληροφορίες, στη σχετική εγκύκλιο που ετοιμάζει το υπουργείο Εργασίας θα προβλέπεται ότι όσοι εργαζόμενοι έχουν και παράλληλη απασχόληση -είναι δηλαδή μισθωτοί, αλλά κόβουν ταυτόχρονα και αποδείξεις παροχής υπηρεσιών- θα πληρώνουν για το μπλοκάκι το σύνολο της εισφοράς (26,95% για σύνταξη και υγεία) ως ελεύθεροι επαγγελματίες, ανεξάρτητα από τους εργοδότες που έχουν.

Αντιθέτως, όσοι αμείβονται μόνο με μπλοκ σε έως δύο εργοδότες θεωρούνται ελεύθεροι επαγγελματίες και μοιράζονται το βάρος των εισφορών τους με τον εργοδότη (13,37% εργοδότης, 6,67% εργαζόμενος).

Η νέα «πρωτοτυπία» του συστήματος θέλει τους ελεύθερους επαγγελματίες που εργάζονται αποκλειστικά με μπλοκάκι να πληρώνουν εισφορές (μαζί με τον εργοδότη τους) με βάση το μεικτό ποσό, όπως αυτό καταβάλλεται τον τρέχοντα μήνα επιβολής των εισφορών, και όχι με βάση το εισόδημα του 2015. Με το εκκαθαρισμένο εισόδημα του 2015 που είχε ο ασφαλισμένος από την παροχή υπηρεσιών θα πληρώνουν εισφορές μόνο οι μισθωτοί που διαθέτουν και μπλοκάκι. Δύο μέτρα και δύο σταθμά, δηλαδή!

Οσο για την ηλεκτρονική πλατφόρμα όπου θα δηλώνονται οι συμβάσεις με μπλοκάκι, σύμφωνα με νεότερες πληροφορίες θα καθυστερήσει για αρκετούς μήνες. Το υπουργείο Εργασίας, περιπλέκοντας ακόμη περισσότερο την υπόθεση, αποφάσισε να αναθέσει στον εργοδότη την υποχρέωση να δηλώνει τον εργαζόμενο που απασχολεί με μπλοκ, μέσω ενός τύπου Αναλυτικής Περιοδικής Δήλωσης (ΑΠΔ). Ταυτόχρονα, θα μπορεί και ο εργαζόμενος με δελτίο παροχής υπηρεσιών να αναγγείλει μονομερώς στον ΕΦΚΑ τη σύμβαση που έχει με έως δύο εργοδότες, ώστε ο φορέας να αναζητήσει τις εισφορές.

Ουδείς βέβαια μπορεί να απαντήσει στο ερώτημα εάν θα δεχθεί ο εργοδότης να δηλώνει τον εργαζόμενο με μπλοκάκι στο υπουργείο ή αν θα αναλάβει το κόστος της ασφάλισής του, ή θα το μετακυλίσει στον εργαζόμενο με αντίστοιχη μείωση αποδοχών.

Και ο Σταθάκης στον… κόσμο του! Βλέπει ανάκαμψη της οικονομίας και καμαρώνει 

Την ώρα που οι πολίτες και η πραγματική οικονομία ασφυκτιούν, ο υπουργός Περιβάλλοντος Γιώργος Σταθάκης βλέπει ανάκαμψη και καμαρώνει για τα επιτεύγματα της κυβέρνησής του!

Μιλώντας σε παραγωγικούς και κοινωνικούς φορείς στα Χανιά, ο κ. Σταθάκης για άλλη μια φορά φάνηκε να ζει… στον κόσμο του! Οπως ισχυρίστηκε, «η κυβέρνηση έχει οδηγήσει την οικονομία σε σταθεροποίηση, βρισκόμαστε σε φάση ανάκαμψης και με το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης ανοίγει η προοπτική το 2017 να είναι μια χρονιά που θα πρυτανεύσει η ιδέα της ισχυρής ανάκαμψης της οικονομίας με ισχυρά δεδομένα της κοινωνικής δικαιοσύνης».

Ερωτηθείς πώς συμβαδίζουν η κοινωνική δικαιοσύνη και η αύξηση των φόρων, ο υπουργός Περιβάλλοντος επιστράτευσε τη γνωστή δικαιολογία του: «Επιλέξαμε μια οριακή αύξηση ορισμένων κατηγοριών έμμεσων φόρων, έναντι της αύξησης των έμμεσων φόρων σε βασικά αγαθά, που είναι το νερό και το ρεύμα».

Οσον αφορά τις πληροφορίες περί μείωσης του αφορολόγητου ορίου, υποστήριξε ότι δεν πρόκειται να συμβεί κάτι τέτοιο, διότι το αφορολόγητο αποτελεί «κόκκινη» γραμμή για την κυβέρνηση. Το εξωφρενικό είναι πως ισχυρίστηκε ότι «την κόκκινη γραμμή του αφορολογήτου την κρατήσαμε με την πρώτη αξιολόγηση». Μόνο που στην πρώτη αξιολόγηση το αφορολόγητο κατρακύλησε από τα 9.545 ευρώ στα 8.636 ευρώ και αφού προηγουμένως η κυβέρνηση διατεινόταν ότι δεν θα μειωθεί κάτω από τα 9.100 ευρώ!

Φλαμπουράρης: Δεν αποκλείω δημοψήφισμα 

Δεν απέκλεισε τη διεξαγωγή νέου δημοψηφίσματος ο υπουργός Επικρατείας Αλέκος Φλαμπουράρης, αν οι δανειστές προκαλέσουν αδιέξοδο με αφορμή και τη δεύτερη αξιολόγηση, για την οποία πάντως εξέφρασε την πεποίθηση ότι θα κλείσει πολύ σύντομα.

Συγκεκριμένα, σε συνέντευξή του σε κυριακάτικη εφημερίδα σημείωσε ότι, αν οι δανειστές προκαλέσουν το «απόλυτο αδιέξοδο» (το οποίο ο ίδιος, πάντως, δεν βλέπει), «ούτε παραλογισμούς θα υπογράψουμε ούτε θα επιτρέψουμε να πέσουν στο κενό οι θυσίες του λαού μας». Στο σημείο αυτό, ερωτηθείς ο κ. Φλαμπουράρης αν αποκλείει τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος, απάντησε «στις μέρες που ζούμε δεν αποκλείω τίποτα».
Αναφορικά με το ενδεχόμενο αποχώρησης του ΔΝΤ από το ελληνικό πρόγραμμα και «νέο Μνημόνιο, κατά δήλωση του Β. Σόιμπλε», ο υπουργός Επικρατείας είπε ότι «νέα μέτρα, πέραν των συμφωνηθέντων, δεν ψηφίζει η ελληνική κυβέρνηση».

{{-PCOUNT-}}39{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα