Αγαθονήσι: Παρ’ ολίγον «ναυμαχία» με Τούρκους

Νέα πρόκληση της Αγκυρας στα ελληνικά χωρικά ύδατα λίγο μετά τη συνάντηση Τσίπρα – Ερντογάν 

Από τον
Ανδρέα Κούτρα

Σε μια σοβαρή πρόκληση προέβησαν χθες το μεσημέρι δύο τουρκικά πλοία. Προσέγγισαν τις ακτές του Αγαθονησίου και παρέμειναν αρκετή ώρα εντός των εθνικών χωρικών υδάτων μας, αγνοώντας τις κλήσεις μέσω ασυρμάτου να αποχωρήσουν.

Λίγο έλειψε, μάλιστα, να υπάρξει «ναυμαχία» στην περιοχή, αφού δόθηκε εντολή σε ελληνικά πολεμικά πλοία να σπεύσουν άμεσα στο σημείο. Την ίδια στιγμή η Τουρκία έδειξε αποφασισμένη να προκαλέσει σε κάθε σημείο του εθνικού χώρου με ένα πρωτοφανές μπαράζ παραβάσεων και παραβιάσεων από 44 τουρκικά μαχητικά, εκ των οποίων τα 14 ήταν οπλισμένα. Συγκεκριμένα, σημειώθηκαν 141 παραβιάσεις του εθνικού εναέριου χώρου, 37 παραβάσεις του FIR Αθηνών και εννιά εμπλοκές με ελληνικά μαχητικά.

Ταυτόχρονα εξέδωσε NAVTEX, με την οποία δεσμεύει περιοχή εντός των ελληνικών χωρικών υδάτων για άσκηση στις 17 Μαΐου, στη Σαμοθράκη, και ειδικότερα ανατολικά της νησίδας Ζουράφα, την οποία θέλει να εξαφανίσει από τον χάρτη.
Το ναυτικό επεισόδιο σημειώθηκε λίγες ώρες μετά το τετ α τετ Τσίπρα – Ερντογάν στο Πεκίνο και φάνηκε ξεκάθαρα πώς η Αγκυρα εννοεί την «πλήρη εφαρμογή της Συνθήκης της Λωζάννης». Η τουρκική προκλητικότητα εκδηλώθηκε στο πλαίσιο της άσκησης «Θαλασσόλυκος». Χθες, γύρω τις 2.30 το μεσημέρι οι δύο πυραυλάκατοι προσέγγισαν τις ανατολικές και τις βόρειες ακτές του Αγαθονησίου, στη θαλάσσια περιοχή του οποίου παρέμειναν επί 20 λεπτά.

Από ελληνικής πλευράς, περιπολικό του Πολεμικού Ναυτικού τις κάλεσε μέσω ασυρμάτου να αποχωρήσουν από τα ελληνικά χωρικά ύδατα. Οι Τούρκοι αγνόησαν τις προτροπές και ανάγκασαν την ηγεσία του ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού να δώσει εντολή σε μια πυραυλάκατο και μία κανονιοφόρο που βρίσκονταν στην περιοχή να πλεύσουν άμεσα στο Αγαθονήσι. Οταν τα πλοία έφτασαν στο σημείο, τα τουρκικά είχαν απομακρυνθεί. Με αφορμή την πρόκληση στο Αγαθονήσι το υπουργείο Εξωτερικών εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία επισημαίνει ότι πρόκειται για «κατάφωρη παραβίαση του διεθνούς δικαίου» και πως «είναι φανερό ότι υπάρχουν δυνάμεις στην Τουρκία που δεν επιθυμούν τη συνεννόηση και τις σχέσεις καλής γειτονίας μεταξύ των δύο χωρών».

Λίγο νωρίτερα ο Γιώργος Κουμουτσάκος, τομεάρχης Εξωτερικών της Ν.Δ., είχε δηλώσει: «Σε λιγότερο από 48 ώρες μετά την “επιτυχή” συνάντηση του κ. Τσίπρα με τον Ταγίπ Ερντογάν… η πραγματικότητα ήρθε να παγώσει τα χαμόγελα της αφέλειας».

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα