Χιλιάδες οι προσευχές στην αγία Ελένη

Αλλοι βουβοί, άλλοι με δάκρυα και άλλοι γονατιστοί προσκυνούν οι πιστοί το σεπτό λείψανο της ισαποστόλου

Από τον
Αντώνη Τριανταφύλλου
Φωτό: Χρήστος Ζήνας

Με κατάνυξη, σεβασμό, δέος, βαθιά πίστη και πάνω απ’ όλα με την ελπίδα να εισακουστούν οι προσευχές τους συρρέουν κατά εκατοντάδες από χθες προσκυνητές στον Nαό της Αγίας Βαρβάρας, στον ομώνυμο δήμο της Αττικής, όπου μεταφέρθηκαν τα ιερά λείψανα της αγίας Ελένης και το τεμάχιο του Τιμίου Σταυρού από τη Βενετία.

Η βαθιά οικονομική και κοινωνική κρίση δεν φαντάζει ικανή να πλήξει την πίστη και να μειώσει το θρησκευτικό αίσθημα του απλού κόσμου. Ανδρες και γυναίκες κάθε ηλικίας, νέοι και νέες με ελπίδες και όνειρα, άνθρωποι που δεν λύγισαν από τη δοκιμασία της σάρκας και των ασθενειών, αυτοί που αγωνίζονται καθημερινά για το μεροκάματο προσκυνούν το σκήνωμα της ισαποστόλου και αυτοκράτειρας αγίας Ελένης και τον Τίμιο Σταυρό, που θα βρίσκονται στην Ελλάδα έως τις 15 Ιουνίου.

Η «δημοκρατία» επισκέφθηκε το προσκύνημα της αγίας Βαρβάρας, συνομίλησε με πιστούς και μεταφέρει τα συναισθήματά τους. Καθένας που επισκέπτεται την εκκλησία για να προσκυνήσει τα δύο ιερά κειμήλια εκφράζει διαφορετικά την πίστη του.

Παρακλήσεις

Αλλοι παρέμεναν βουβοί για ώρα μπροστά στα ιερά λείψανα της αγίας, άλλοι με βουρκωμένα μάτια και τρεμάμενα χέρια χάιδευαν την ασημένια λάρνακα και σιγοψιθύριζαν προσευχές και παρακλήσεις, ενώ άλλοι έκλιναν ευλαβικά το γόνυ μπροστά στον Τίμιο Σταυρό.
Και έξω από τον ιερό ναό, όμως, οι πιστοί εξέφραζαν έμπρακτα μια άλλη ανθρώπινη αξία, που -παρά την κρίση- δεν έχει εκλείψει: την αλληλεγγύη στους ανήμπορους συνανθρώπους μας.

Δεν ήταν λίγοι αυτοί που έφερναν κουτιά με φαρμακευτικά σκευάσματα, καθώς στο προαύλιο του προσκυνήματος της αγίας Βαρβάρας η Αποστολική Διακονία συλλέγει φάρμακα, τα οποία διανέμονται μέσω των κοινωνικών φαρμακείων των εκκλησιαστικών οργανισμών σε οικονομικά αδύναμους πολίτες.

Με τιμές στον Πειραιά η Παναγία Σουμελά

Με λαμπρότητα, κατάνυξη και όλες τις προβλεπόμενες εκκλησιαστικές τιμές, ο Κλήρος και ο λαός του Πειραιά, του πρώτου λιμανιού της χώρας, υποδέχθηκαν χθες την ιερή εικόνα της Παναγίας Σουμελά και τεμάχιο ιερού λειψάνου του αγίου Λουκά του Ιατρού, Αρχιεπισκόπου Συμφερουπόλεως. Τα θρησκευτικά κειμήλια έφερε στον Πειραιά, στο πλαίσιο των λατρευτικών εκδηλώσεων των Κωνσταντινείων 2017, ο μητροπολίτης Βεροίας, Ναούσης και Καμπανίας κ. Παντελεήμων, και τα υποδέχθηκε ο επιχώριος επίσκοπος, μητροπολίτης Πειραιώς κ. Σεραφείμ.

Η υποδοχή πραγματοποιήθηκε στις 11 το πρωί στην Πύλη Ε8. Στον χώρο είχαν παραταχθεί άγημα του Λιμενικού και μουσικές μπάντες του Λιμενικού Σώματος, της Ελληνικής Αστυνομίας και του Δήμου Πειραιά. Ξεχωριστή ήταν η παρουσία των Ποντίων, καθώς η Παναγία Σουμελά θεωρείται το σύμβολο του Ποντιακού Ελληνισμού. Μέλη ποντιακών σωματείων, ντυμένα με παραδοσιακές στολές, χόρεψαν για να τιμήσουν το «παλλάδιο» του Ποντιακού Ελληνισμού.

Η εικόνα και τα λείψανα μεταφέρθηκαν στον Μητροπολιτικό Ιερό Ναό Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης Πειραιώς.

{{-PCOUNT-}}14{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα