Ερχεται και νέος γύρος κατασχέσεων!

Η Εφορία δρομολογεί «έφοδο» στους τραπεζικούς λογαριασμούς αλλά και στα ακίνητα 690.000 φορολογουμένων

Η δαμόκλειος σπάθη των κατασχέσεων σε μισθούς, συντάξεις, τραπεζικές καταθέσεις αλλά και ακίνητα (για οφειλές άνω των 500 ευρώ) επικρέμαται πάνω από περίπου 690.000 φορολογουμένους με ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το Δημόσιο, οι οποίοι έχουν μπει στο στόχαστρο της Εφορίας.

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ), από το σύνολο των 3.880.000 φορολογουμένων με ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το Δημόσιο οι 1.620.000 δεν έχουν ρυθμίσει τις υποχρεώσεις τους και η Εφορία μπορεί να προχωρήσει σε κατασχέσεις σε βάρος τους.

Ηδη αναγκαστικά μέτρα είσπραξης έχουν επιστρατευθεί για 930.000 εξ αυτών και έρχεται σταδιακά η σειρά των υπόλοιπων 690.000 οφειλετών, με την ΑΑΔΕ να επιβάλει κατασχέσεις σε περισσότερους από 20.000 οφειλέτες του Δημοσίου κάθε μήνα.

Η Εφορία έχει τη δυνατότητα να προχωρήσει στην κατάσχεση ακινήτου οφειλέτη, εφόσον το ληξιπρόθεσμο χρέος του προς αυτήν ξεπερνά τα 500 ευρώ και ο φορολογούμενος δεν διαθέτει τραπεζικές καταθέσεις ή άλλο εισόδημα. Επίσης, κάθε ΔΟΥ μπορεί να προχωρήσει σε κατάσχεση αυτοκινήτου, σκάφους ή οποιουδήποτε άλλου κινητού περιουσιακού στοιχείου οφειλέτη της, εφόσον αυτός της χρωστά πάνω από 500 ευρώ. Από ποσά μισθών, συντάξεων και ασφαλιστικών βοηθημάτων άνω των 1.000 και έως 1.500 ευρώ τον μήνα επιτρέπεται η κατάσχεση στα χέρια του εργοδότη ή του ασφαλιστικού ταμείου ποσοστού 50% επί του τμήματος πάνω από τα 1.000 και έως τα 1.500 ευρώ. Από ποσά άνω των 1.500 ευρώ τον μήνα επιτρέπεται η κατάσχεση στα χέρια του εργοδότη ή του ασφαλιστικού ταμείου του συνόλου του υπερβάλλοντος των 1.500 ευρώ ποσού. Εξάλλου, για οποιοδήποτε ποσό ληξιπρόθεσμου χρέους προς το Δημόσιο η Εφορία έχει δικαίωμα να κατάσχει ποσά από τις καταθέσεις του οφειλέτη στις τράπεζες. Εξαιρούνται μόνο ορισμένα κοινωνικά επιδόματα.

Στα κρατικά ταμεία μπορεί να καταλήξουν, επίσης, λόγω κατάσχεσης για ληξιπρόθεσμα χρέη προς το Δημόσιο έως και το σύνολο των εισπράξεων από ενοίκια, αποζημιώσεις, πωλήσεις προϊόντων ή περιουσιακών στοιχείων του οφειλέτη και ολόκληρα τα οικογενειακά επιδόματα του ΟΓΑ!
Στο μεταξύ νέα αύξηση, κατά 329.000.000 ευρώ, σημείωσαν οι ληξιπρόθεσμες οφειλές του Δημοσίου προς ιδιώτες το Α’ εξάμηνο του 2017. Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε χθες το υπουργείο Οικονομικών, τα κρατικά «φέσια» έφτασαν στο τέλος Ιουνίου τα 5,134 δισ. ευρώ, από 4,805 δισ. ευρώ στο τέλος του 2016. Μόνο τον Ιούνιο τα χρέη αυτά αυξήθηκαν κατά 26.000.000 ευρώ.

Οι τέσσερις εναλλακτικές για την «προστασία» των καταθέσεων

Οι οφειλέτες μπορούν να προστατευτούν από τις κατασχέσεις με τους εξής τρόπους:

1) Υπαγωγή των ληξιπρόθεσμων οφειλών τους προς το Δημόσιο σε ρύθμιση τμηματικής καταβολής (πάγια ρύθμιση 12 δόσεων).
2) Δήλωση του βασικού τραπεζικού λογαριασμού του οφειλέτη, όπου πιστώνονται μισθοί, συντάξεις, επιδόματα κ.λπ., ως «ακατάσχετου». Για κάθε οφειλέτη του Δημοσίου ισχύει ακατάσχετο όριο 1.250 ευρώ όσον αφορά τα ποσά των καταθέσεών του σε έναν λογαριασμό που έχει ανοίξει σε ένα και μόνο τραπεζικό ίδρυμα.
3) Τμηματική αποπληρωμή του ληξιπρόθεσμου χρέους ανά μη τακτά διαστήματα με την καταβολή ποσών «έναντι», ιδίως αν το ποσό του χρέους υπερβαίνει κατά πολύ τα 500 ευρώ. Η πληρωμή θα γίνεται σε οποιαδήποτε τράπεζα ή στα ΕΛ.ΤΑ., χρησιμοποιώντας την ταυτότητα οφειλής, δηλαδή τον κωδικό πληρωμής που συνοδεύει το συγκεκριμένο χρέος. Η λύση αυτή πρέπει να επιλέγεται μόνο εφόσον είναι αδύνατη η υπαγωγή του χρέους σε πάγια ρύθμιση και με πρωταρχικό στόχο το συνολικό ποσό της οφειλής να περιοριστεί κάτω από τα 500 ευρώ, που είναι το όριο πάνω από το οποίο επιτρέπεται η επιβολή του μέτρου της κατάσχεσης ακινήτων ή κινητών περιουσιακών στοιχείων.
4) Υποβολή αίτησης προς τον προϊστάμενο της αρμόδιας ΔΟΥ για μείωση του ποσού που υπόκειται σε κατάσχεση από το τμήμα του μηνιαίου μισθού άνω των 1.000 ευρώ.

«Νάρκη» για τα νοικοκυριά η πληρωμή φόρων με τη χρήση πιστωτικής κάρτας

Περισσότεροι από 100.000 φορολογούμενοι επιστράτευσαν τον περασμένο μήνα την πιστωτική κάρτα τους για να πληρώσουν φόρο εισοδήματος, συνολικού ύψους 170.000.000 ευρώ, χωρίς ωστόσο να γνωρίζουν -πιθανότατα- τις παγίδες που κρύβει η μετατροπή του χρέους προς το Δημόσιο σε τραπεζικό χρέος.

Η χρήση των πιστωτικών καρτών για την εξόφληση των φορολογικών υποχρεώσεων γίνεται ολοένα πιο δημοφιλής, εξαιτίας των δυσκολιών που αντιμετωπίζουν οι πολίτες και της περαιτέρω αύξησης των ήδη μεγάλων φορολογικών βαρών, όπως φάνηκε από τα πρόσφατα εκκαθαριστικά για τον φόρο εισοδήματος. Ακόμα περισσότεροι αναμένεται να στραφούν στην κάρτα τους τους προσεχείς μήνες, καθώς στα τέλη Αυγούστου θα αναρτηθούν τα εκκαθαριστικά του Ενιαίου Φόρου Ιδιοκτησίας Ακινήτων (ΕΝΦΙΑ), ο οποίος θα πρέπει να εξοφληθεί σε πέντε δόσεις, με πρώτη έως τα τέλη Σεπτεμβρίου.

Υπολογίζεται ότι οι φορολογικές υποχρεώσεις που θα πληρωθούν φέτος με πιστωτικές κάρτες θα ξεπεράσουν τα 500.000.000 ευρώ, από 380.000.000 ευρώ το 2015 και 450.000.000 ευρώ πέρυσι. Οι φορολογούμενοι στρέφονται προς τις κάρτες για να αξιοποιήσουν τη δυνατότητα αποπληρωμής του φόρου έως σε 12 άτοκες δόσεις, καθώς η πάγια ρύθμιση της Εφορίας επιβαρύνεται με ετήσιο ποσοστό τόκων 5%, ακόμη και αν ένα τμήμα του ποσού δεν έχει καταστεί ληξιπρόθεσμο κατά την υποβολή της αίτησης.

Σε περίπτωση καθυστέρησης, επιβάλλεται δε προσαύξηση 15%, ενώ με καθυστέρηση στην πληρωμή δύο δόσεων χάνεται η ρύθμιση.
Μεγάλους κινδύνους εγκυμονεί, όμως, και η χρησιμοποίηση της πιστωτικής κάρτας για την κάλυψη των φορολογικών υποχρεώσεων, σε περίπτωση που ο κάτοχός της δεν μπορέσει να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις του. Η καθυστέρηση στην εξόφληση της δόσης προς την τράπεζα συνεπάγεται επιτόκιο έως 18%! Επιπλέον, ως γνωστόν, οι τράπεζες είναι πλέον πολύ πιο αυστηρές στο κυνήγι του τραπεζικού χρέους, καθώς η μετατροπή των οφειλών προς το Δημόσιο σε οφειλές προς τις τράπεζες απειλεί να δημιουργήσει «μαύρη τρύπα» στους ισολογισμούς τους.

{{-PCOUNT-}}16{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα