«Πρώτα λύση στο όνομα»

Προειδοποίηση Κοτζιά στους Σκοπιανούς για ΝΑΤΟ και Ε.Ε. • Πυρά για τα αλβανικά «παιχνίδια» στη Χειμάρρα Aποδίδει καρπούς η ενιαία γραμμή στο Σκοπιανό, όπως και στα υπόλοιπα εθνικά θέματα που συμφωνήθηκε και τηρείται από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο έως και τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά, με βασικά χαρακτηριστικά τον σεβασμό στις ευρωπαϊκές Αρχές και κεκτημένα, και το Διεθνές Δίκαιο. 

Σε αυτή τη γραμμή κινήθηκε χθες ο κ. Κοτζιάς κατά τις συναντήσεις που είχε στα Σκόπια, ξεκαθαρίζοντας στην πολιτική ηγεσία της γείτονος πως παραχωρήσεις εκ μέρους της Ελλάδας στην ευρωατλαντική πορεία της χώρας δεν μπορούν να υπάρξουν χωρίς λύση του θέματος της ονομασίας.

Οπως αναφέρουν πηγές του ΥΠΕΞ, ο Νίκος Κοτζιάς έτυχε «φιλικής υποδοχής» στα Σκόπια, αλλά το γεγονός ότι μετέβη οδικώς και όχι αεροπορικώς, για να μη νομιμοποιήσει τις αξιώσεις σε βάρος της χώρας μας, καταδεικνύει τη μεγάλη απόσταση που πρέπει να διανυθεί στις διμερείς σχέσεις. Επίσης, η ελληνική πλευρά κρατά μικρό καλάθι, καθώς οι Σκοπιανοί δείχνουν να παίζουν σε διπλό ταμπλό, από τη μία δείχνοντας προθέσεις βελτίωσης των σχέσεων με την Αθήνα και από την άλλη επιδιώκοντας την ένταξή τους στο ΝΑΤΟ και την Ε.Ε. με την προσωρινή ονομασία τους (FYROM).

Εκλογές

Στα μέσα Οκτωβρίου τα Σκόπια έχουν δημοτικές εκλογές και οποιαδήποτε πρόοδος στο θέμα του ονόματος θα πρέπει να θεωρείται απίθανη.

Ο κ. Κοτζιάς κατέστησε σαφές στον ομόλογό του Νικολά Ντιμιτρόφ, στον πρωθυπουργό των Σκοπίων Ζόραν Ζάεφ και στους άλλους πολιτικούς αρχηγούς με τους οποίους συναντήθηκε (και με τον Νικολά Γκρούεφσκι) ότι συμπεριφορές με αλυτρωτικά χαρακτηριστικά δεν θα γίνουν αποδεκτές, θυμίζοντάς τους την Ενδιάμεση Συμφωνία, την οποία πολλές φορές τα Σκόπια έχουν παραβιάσει. Οι δύο πλευρές συζήτησαν τα ΜΟΕ αλλά και το θέμα της ονομασίας, εστιάζοντας όχι στην ουσία, αλλά στη διαδικασία που θα μπορέσει να οδηγήσει σε θετικές εξελίξεις. «Το ζήτημα είναι να βάλουμε το χέρι στην καρδιά και να πούμε ότι θέλουμε να λυθούν τα προβλήματα» είπε ο κ. Κοτζιάς.

Ο Ν. Ντιμιτρόφ, ερωτηθείς για την απομάκρυνση των αλυτρωτικών συμβόλων-αγαλμάτων, είπε πως η νέα κυβέρνηση «έχει πάρει το μάθημά της από τα προηγούμενα χρόνια», ενώ ο Ζ. Ζάεφ δήλωσε πως κατανοεί «τις ανησυχίες και τις ενστάσεις των άλλων χωρών, όταν βλέπουν τη δική τους σε χάρτες της δικής μας χώρας».

Πυρά για τα αλβανικά «παιχνίδια» στη Χειμάρρα

Την «εχθρική» στάση των Αλβανών απέναντι στην ελληνική μειονότητα της Χειμάρρας και το σχέδιο υφαρπαγής των περιουσιών τους με το «αμπαλάζ» της οικιστικής ανάπλασης, που φέρει την έγκριση του Eντι Ράμα και έχει εκτελεστή τον δήμαρχο Γεώργιο Γκόρο, κατήγγειλε το υπουργείο Εξωτερικών.

Ο νέος εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Αλέξανδρος Γεννηματάς σημείωσε χθες: «Οι αλβανικές Αρχές φαίνεται ότι θεωρούν την καταστρατήγηση των δικαιωμάτων της ελληνικής μειονότητας σημαντικότερη από την ευρωπαϊκή πορεία της χώρας». Αντίδραση υπήρξε και από τη Νέα Δημοκρατία.

Συγκεκριμένα, ο υπεύθυνος του τομέα Εξωτερικών του κόμματος Γιώργος Κουμουτσάκος δήλωσε: «Ο κ. Ράμα πρέπει επιτέλους να κατανοήσει ότι ο δρόμος της αυθαιρεσίας και των επιθέσεων κατά της ελληνικής εθνικής μειονότητας θα τον φέρει σε αδιέξοδο. Ο ολισθηρός αυτός δρόμος θα τον καταστήσει τελικά υπόλογο απέναντι στον ίδιο τον αλβανικό λαό, γιατί -με μισαλλόδοξες ενέργειες- υποσκάπτει το ευρωπαϊκό του μέλλον».

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα