Φιέστα για Τσίπρα εν όψει ΔΕΘ, με ύμνους στους εργολάβους

Πορεία εξόδου από την κρίση είδε στην Ιονία Οδό ο πρωθυπουργός! Βολές από Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ για καπηλεία του έργου

Ρεπορτάζ
Δημ. Αλειφερόπουλος

Μ ήνυμα εξόδου της χώρας από την επιτροπεία και τα Μνημόνια έστειλε ο πρωθυπουργός εγκαινιάζοντας τέσσερις ημέρες πριν από τη Διεθνή Eκθεση Θεσσαλονίκης τον οδικό άξονα της Ιονίας Οδού και προκαλώντας την αντίδραση ΠΑΣΟΚ και Ν.Δ., που τον κατηγόρησαν ότι καπηλεύεται ένα δικό τους έργο. Μάλιστα, σε ένα σκηνικό χωρίς προηγούμενο, ο κ. Τσίπρας μίλησε με θερμά λόγια για τους εργολάβους του έργου, ενώ η Ν.Δ. και το ΠΑΣΟΚ έλεγαν ότι πήραν «δώρο» εκατοντάδων εκατομμυρίων από την κυβέρνηση!

Οπως χαρακτηριστικά είπε ο Αλέξης Τσίπρας, η εικόνα της χώρας αλλάζει, καθώς, έπειτα από μια δύσκολη και παρατεταμένη πορεία μέσα στο πλαίσιο σκληρής επιτροπείας και σκληρής δημοσιονομικής προσαρμογής, «βρίσκεται για τα καλά σε πορεία εξόδου από τη μακροχρόνια οικονομική κρίση».

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στην επιτυχή, όπως τη χαρακτήρισε, έξοδο στις αγορές και στις συνεχόμενες αναβαθμίσεις από πιστωτικούς οίκους της ελληνικής οικονομίας, εκφράζοντας την πεποίθηση ότι η χώρα βρίσκεται πολύ κοντά «στην ολοκλήρωση αυτού του δύσκολου δρόμου». Αναφερόμενος στον νέο οδικό άξονα, έκανε λόγο για γεωστρατηγικής σημασίας έργο τόσο για την Ελλάδα, γενικώς, όσο και για την Ηπειρο, ειδικώς, την οποία, όπως είπε, βγάζει από την απομόνωση. «Αισθάνομαι μεγάλη χαρά και ικανοποίηση που ένα όραμα για χιλιάδες πολίτες αυτής της ξεχασμένης γωνιάς παίρνει σάρκα και οστά, ένα έργο που είχε δημιουργηθεί η εντύπωση ότι θα ήταν το Γιοφύρι της Αρτας» τόνισε χαρακτηριστικά, σημειώνοντας ότι ο οδικός άξονας θα παίξει σημαντικό ρόλο στην ανασυγκρότηση της δυτικής Ελλάδας.

«Ως παιδάκι»

«Θυμάμαι, ως παιδάκι, που θέλαμε για να ανέβουμε στα Τζουμέρκα μια ολόκληρη μέρα, οκτώ εννιά ώρες, σήμερα μπορεί κανείς να κάνει ένα Σαββατοκύριακο εύκολων διακοπών, φεύγοντας από την Αθήνα για τα Τζουμέρκα» είπε ο κ. Τσίπρας, αναδεικνύοντας παράλληλα και την παράμετρο της οδικής ασφάλειας.
Ο Αλέξης Τσίπρας απέφυγε να κάνει αναφορά στα ζητήματα των διοδίων και του κόστους διέλευσης του νέου οδικού άξονα και ευχαρίστησε τους υπηρεσιακούς παράγοντες του υπουργείου Υποδομών και όλων των συναρμόδιων υπουργείων καθώς και τις τεχνικές εταιρίες που εκτέλεσαν το έργο. Ιδιαίτερα αιχμηρός ήταν στην τοποθέτησή του ο Χρήστος Σπίρτζης, καθώς με ειρωνική διάθεση ζήτησε συγγνώμη που απογοήτευσε αυτούς που διακινούσαν την αντίληψη ότι η κυβέρνηση δεν θα κατάφερνε να ολοκληρώσει το έργο εγκαίρως.

Ο αντιπρόεδρος της Ν.Δ. Κωστής Χατζηδάκης υπενθύμισε ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ καταψήφισε τις συμβάσεις και πανηγυρίζει για έργα που καθυστερούσε», ενώ τόνισε πως «λόγω της στάσης τους οι εργολάβοι ζήτησαν αποζημιώσεις και πανωπροίκια και υπερηφάνως η κυβέρνηση έδωσε 500.000.000 ευρώ παραπάνω, ένα τεράστιο ποσό που υπερβαίνει τις περικοπές στο ΕΚΑΣ». Για πανωπροίκια στους εργολάβους μίλησε και ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Γιάννης Μανιάτης, που κατηγόρησε την κυβέρνηση για παλαιοκομματικές λογικές και ψέματα.

Δεσμεύσεις για αεροδρόμιο, λίμνη

Η εξυπηρέτηση των πτήσεων τσάρτερ προς το αεροδρόμιο των Ιωαννίνων και η προστασία της λίμνης ήταν δύο θέματα που συζήτησε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας με τον δήμαρχο της πόλης Θωμά Μπέγκα. Ο κ. Τσίπρας επισκέφθηκε επίσης το Μουσείο Αργυροτεχνίας και ξεναγήθηκε από την πρόεδρο του Πολιτιστικού Ιδρύματος Ομίλου Πειραιώς (και παρολίγον υποψήφια βουλευτή στο Επικρατείας της Ν.Δ. επί Σαμαρά) Σοφία Στάικου.

Ο πρωθυπουργός δεσμεύτηκε ότι οι πτήσεις τσάρτερ θα μπορούν να έρχονται στο αεροδρόμιο Ιωαννίνων και να ανεφοδιάζονται, ικανοποιώντας, όπως είπε ο κ. Μπέγκας, ένα αίτημα που θα ενισχύσει την τουριστική κίνηση στην περιοχή, καθώς οι υπάρχουσες εγκαταστάσεις καυσίμων δεν ήταν δυνατόν να εξυπηρετήσουν αρκετά αεροσκάφη. Επίσης, στη σύσκεψη τέθηκε το μείζον ζήτημα της προστασίας της λίμνης των Ιωαννίνων και τονίστηκε ότι η κυβέρνηση θα προχωρήσει με σταθερά βήματα σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες (ολοκλήρωση αποχετευτικού – επέκταση του βιολογικού καθαρισμού της πόλης). Σήμερα ο κ. Τσίπρας θα μεταβεί στην Καβάλα, όπου θα συναντηθεί (επισήμως) με τον Βούλγαρο πρωθυπουργό Μπόικο Μπορίσοφ και θα παραστεί στην υπογραφή της σιδηροδρομικής γραμμής Καβάλα – Αλεξανδρούπολη – Μπουργκάς – Βάρνα.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα