Θα επιμείνουν στην ημέρα ανεξαρτησίας

Στα άκρα πάνε τα πράγματα οι Καταλανοί, με πιθανή ημέρα ανακοίνωσης τη Δευτέρα- Σε πλήρη ομοφωνία Ραχόι και ΦίλιπποςΑπό τη 
Θεανώ Καρούτα

Στα άκρα οδηγείται η κόντρα Μαδρίτης – Βαρκελόνης, την ώρα που οι τόνοι ανεβαίνουν και από τις δύο πλευρές, στον απόηχο του απαγορευμένου δημοψηφίσματος για την ανεξαρτησία. Η Καταλονία, σύμφωνα με ανακοίνωση του αυτονομιστή ηγέτη της περιοχής Κάρλες Πουτζδεμόν στο BBC, αναμένεται να ανακηρύξει την ανεξαρτησία της μέσα σε λίγες ημέρες, «αψηφώντας τη Μαδρίτη». Πηγή μάλιστα ανέφερε χθες πως οι Καταλανοί «ίσως και τη Δευτέρα» σπεύσουν να προβούν στις σχετικές ανακοινώσεις. 

Ο Πουτζδεμόν, μιλώντας στη γερμανική «Bild», δήλωσε πως νιώθει «ήδη πρόεδρος μιας ελεύθερης χώρας, όπου εκατομμύρια άνθρωποι πήραν μια σημαντική απόφαση». O περιφερειακός πρόεδρος της Καταλονίας τόνισε πως η κυβέρνησή του «θα ενεργήσει στα τέλη αυτής της εβδομάδας ή στις αρχές της επομένης», ενώ ερωτηθείς σχετικά με το ενδεχόμενο επέμβασης της ισπανικής κυβέρνησης και της ανάληψης από πλευράς της του ελέγχου διακυβέρνησης της περιφέρειας απάντησε πως κάτι τέτοιο θα ήταν «τεράστιο λάθος, που θα άλλαζε τα πάντα».

Το δημοψήφισμα, το οποίο η κεντρική κυβέρνηση της Ισπανίας κήρυξε παράνομο, έχει προκαλέσει την πιο σοβαρή πολιτική και συνταγματική κρίση στη χώρα εδώ και δεκαετίες, κάτι που φάνηκε και στο αυστηρό διάγγελμα που απηύθυνε την Τρίτη ο βασιλιάς Φίλιππος, έπειτα από μία ημέρα απεργιακών κινητοποιήσεων και διαδηλώσεων σε όλη την Καταλονία.

Σε πλήρη ομοφωνία με τον πρωθυπουργό Μαριάνο Ραχόι, ο Φίλιππος κατηγόρησε τον Πουτζδεμόν πως «καταπάτησε εσκεμμένα το σύνταγμα και έθεσε σε κίνδυνο τη σταθερότητα» της Καταλονίας και όλης της Ισπανίας. Διαμηνύοντας ότι είναι «ευθύνη των νόμιμων κρατικών Αρχών να εγγυηθούν τη συνταγματική τάξη», ο βασιλιάς φάνηκε να δίνει το πράσινο φως για τη λήψη νέων μέτρων από την κυβέρνηση του Ραχόι εναντίον των αυτονομιστών ηγετών. Ο Ραχόι φέρεται ότι σκέφτεται ακόμη και το ενδεχόμενο να διαλύσει το τοπικό κοινοβούλιο για να μπλοκάρει τη διαδικασία.

Με φόντο τις διαρκείς εντάσεις, το ζήτημα της Καταλονίας συζητήθηκε χθες και στο Ευρωκοινοβούλιο, με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να καλεί εκ νέου την ισπανική κυβέρνηση και τις καταλανικές Αρχές να αρχίσουν διάλογο.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα