Συνεταιρισμοί: «Πράσινο» για πολεοδόμηση

Ποιοι μπορούν να χτίσουν άμεσα και σε ποιες περιοχές της χώραςΤου
Β. Παπακωνσταντόπουλου

Aνοίγει ο δρόμος για την πολεοδόμηση 30 οικοδομικών συνεταιρισμών σε ολόκληρη την Ελλάδα. Πρόκειται για συνεταιρισμούς που δεν αντιμετωπίζουν σοβαρά νομικά προβλήματα, γεγονός που δίνει τη δυνατότητα στο υπουργείο Περιβάλλοντος να τους ξεμπλοκάρει. Αντίθετα, αξεπέραστα φαντάζουν ακόμα τα εμπόδια για τους περίπου 220 οικοδομικούς συνεταιρισμούς που βρίσκονται στην Αττική.

Σε μια προσπάθεια να εξαντλήσουν τα περιθώρια εξεύρεσης λύσης και γι’ αυτούς τους συνεταιρισμούς, τα συναρμόδια υπουργεία προσανατολίζονται να παρατείνουν για ακόμα έναν χρόνο την προθεσμία για να εναρμονίσουν τα μέλη των συνεταιρισμών το καταστατικό τους, ώστε να μη διαλυθούν.
Αυτό επισήμανε χθες η Σταυρούλα Αγρίου, σύμβουλος του υπουργού Περιβάλλοντος Γιώργου Σταθάκη, κατά τη διάρκεια εκδήλωσης που διοργάνωσε η Επιτροπή Πρωτοβουλίας και Συλλογικής Δράσης Οικοδομικών Συνεταιρισμών. Το σίγουρο είναι ότι βρίσκεται σε εξέλιξη μια προσπάθεια «ξεκαθαρίσματος» των οικοδομικών συνεταιρισμών, προκειμένου να δοθεί η δυνατότητα να χτίσουν σε όσους δεν αντιμετωπίζουν προβλήματα. 

Ξεμπλόκαραν

Στην κατεύθυνση αυτή έχουν ήδη ξεμπλοκάρει τέσσερις περιπτώσεις για τις οποίες το σχετικό Προεδρικό Διάταγμα έχει ήδη δημοσιευτεί σε ΦΕΚ. Πρόκειται για τον συνεταιρισμό Ιατρών στην Εύβοια (14 στρέμματα), των υπαλλήλων υπουργείου Εσωτερικών «Η Ανώπολη» (80 στρέμματα) στο Ηράκλειο, τις περιοχές ιδιωτικής πολεοδόμησης «Κανελλάκης» στην Αργολίδα (114 στρέμματα) και «Εμποροι Ιωαννίνων» στα Ιωάννινα (214 στρέμματα). Επίσης, έχουν υπογραφεί τα Π.Δ. αλλά εκκρεμεί η δημοσίευση σε ΦΕΚ για άλλα δύο Π.Δ. ιδιωτικής πολεοδόμησης στη Λάρισα (Εργοληπτική Αναπτυξιακή «Ολυμπος» – 214 στρμ.) και στα Χανιά (Σύλλογος Πολυτέκνων – 410 στρμ.), όπως και του οικοδομικού συνεταιρισμού «Θεσσαλορουμελιωτών» στο Ηράκλειο (64,9 στρμ.).

Σε φάση υπογραφών βρίσκονται τα Προεδρικά Διατάγματα για επτά συνεταιρισμούς στις περιφερειακές ενότητες Λασιθίου, Ηρακλείου και Λάρισας, ενώ ετοιμάζονται τα Π.Δ. για ακόμα οκτώ συνεταιρισμούς στο Ηράκλειο, στο Λασίθι, στην Εύβοια, στη Ρόδο και στο Ρέθυμνο. Επίσης, εννέα περιπτώσεις συνεταιρισμών βρίσκονται στο στάδιο έγκρισης πολεοδομικών μελετών ή έχει χορηγηθεί βεβαίωση οικιστικής καταλληλότητας.

Σε αντίθεση με την υπόλοιπη χώρα, στην Αττική διάφοροι λόγοι κρατούν τους οικοδομικούς συνεταιρισμούς κολλημένους. Καταρχάς, στο Ρυθμιστικό Σχέδιο της Αθήνας δεν προβλέπεται ανάπτυξη συνεταιριστικής δόμησης.

Αντίστοιχα, στα εγκεκριμένα Γενικά Πολεοδομικά Σχέδια, στα οποία εμπίπτουν οι εκτάσεις οικοδομικών συνεταιρισμών, δεν καθορίζονται περιοχές περιβαλλοντικής αναβάθμισης και ιδιωτικής πολεοδόμησης. Παράλληλα, πολλές από αυτές τις εκτάσεις υπάγονται σε περιοχές με ιδιαίτερο νομικό καθεστώς (δασικές εκτάσεις, προστατευόμενες περιοχές κ.λπ.) ή δεσμεύονται από άλλες διατάξεις (ορεινοί όγκοι κ.λπ.). Ετσι, δεν έχει κατατεθεί ακόμα στο υπουργείο ούτε ένα αίτημα για τη θεσμοθέτηση «Περιοχής Ιδιωτικής Αναβάθμισης και Πολεοδόμησης».

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα