Κυνική ομολογία του ΥΠΕΞ της Μέρκελ ενώπιον του Κοτζιά ότι «επιδράσαμε και προς τις δύο πλευρές παραγωγικά»Τη γερμανική «σφραγίδα» φέρει η συμφωνία που έχει επιτευχθεί μεταξύ των υπουργών Εξωτερικών για το Σκοπιανό και την προδοσία της «Μακεδονίας», η οποία προωθείται για τελική επικύρωση σε επίπεδο πρωθυπουργών, αν και το Μέγαρο Μαξίμου υποστηρίζει ότι οι διαπραγματεύσεις δεν έχουν ολοκληρωθεί και ότι βρίσκονται σε κρίσιμη καμπή.
Πάντως, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς συναντήθηκε χθες με τον Γερμανό ομόλογό του Χάικο Μάας στο Βερολίνο, λίγες ώρες αφότου η εκπρόσωπος του γερμανικού ΥΠΕΞ είχε καλέσει Αθήνα και Σκόπια να λύσουν «τώρα τις όποιες διαφωνίες τους» και -σε κοινή συνέντευξη Τύπου- μίλησε για συμφωνία με την ΠΓΔΜ «που συνήφθη», εννοώντας προφανώς τα θέματα στα οποία κατέληξαν ο ίδιος και ο Νικολά Ντιμιτρόφ στις Βρυξέλλες.
«Αυτή η συμφωνία με τους καλούς μας φίλους και γείτονες από τον Βορρά δεν έγινε επειδή θέλουν να γίνουν μέλος στην Ε.Ε. και στο ΝΑΤΟ, αλλά πρωτίστως επειδή είναι προς το δικό μας και το δικό τους εθνικό συμφέρον, προς το συμφέρον της σταθερότητας στην περιοχή μας» είπε ο κ. Κοτζιάς. Πρόσθεσε πως ομάδα ειδικών από τα Σκόπια, την Ελλάδα και τα Ηνωμένα Εθνη επεξεργάζεται τα κείμενα προετοιμασίας, νομικά και τεχνικά, έτσι ώστε να υπάρξει η οριστική συμφωνία μεταξύ του Αλέξη Τσίπρα και του Ζόραν Ζάεφ, που αναλαμβάνουν πλέον τη συνέχιση των διαπραγματεύσεων.
«Εξισορροπητικά»
Από την πλευρά του, ο κ. Μάας παραδέχτηκε εμμέσως πλην σαφώς την ανάμιξη της Γερμανίας στη διαδικασία επίλυσης της ονομασίας της ΠΓΔΜ, λέγοντας ότι «όπου μας ζητήθηκε επιδράσαμε προς τη μία ή την άλλη πλευρά παραγωγικά, εξισορροπητικά». Επίσης, τόνισε ότι είναι αυτονόητο το ενδιαφέρον της Γερμανίας να επιλυθεί το χρονίζον ζήτημα για τη… σταθερότητα στην περιοχή των δυτικών Βαλκανίων. Ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών αναφέρθηκε και στην οικονομική κρίση, αναγνωρίζοντας στην κυβέρνηση «ότι αξίζει μεγάλο σεβασμό».
Στο μεταξύ, ο υπουργός Εξωτερικών των Σκοπίων Νικολά Ντιμιτρόφ σε ομιλία του στο Ευρωπαϊκό Κέντρο Πολιτικών Μελετών στις Βρυξέλλες εξέφρασε την εκτίμηση ότι υπάρχει «ισχυρή αποφασιστικότητα» τόσο από τα Σκόπια όσο και από την Αθήνα για επίτευξη συμφωνίας στο ζήτημα της ονομασίας λέγοντας ότι οι διαπραγματεύσεις βρίσκονται σε «τελικό στάδιο».
Υπεύθυνη «η διαφορετική κουλτούρα» για την ομηρία!
Στη «διαφορετική πολιτική κουλτούρα» με την Τουρκία απέδωσε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς τη σύλληψη και παράνομη κράτηση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών στις φυλακές της Αδριανούπολης επισημαίνοντας πως με την Τουρκία «δεν είμαστε εχθροί αλλά εταίροι!».
Η δήλωση αυτή του κ. Κοτζιά έγινε μετά τη συνάντηση που είχε με τον Γερμανό ομόλογό του Χάικο Μάας, στον οποίο έθεσε το θέμα της παράνομης κράτησης των Ελλήνων στρατιωτικών. Ο Ελληνας υπουργός Εξωτερικών ανέφερε τις παραδοσιακές συνοριακές σχέσεις των δύο χωρών, στο πλαίσιο των οποίων επιλύονταν αντίστοιχα ζητήματα κατά το παρελθόν, και σημείωσε ότι έχει κατ’ επανάληψη ενημερώσει για το θέμα τους Ευρωπαίους ομολόγους του. Το ζήτημα συζητήθηκε και κατά τη διάρκεια του γεύματος που είχαν οι δύο υπουργοί.
Ο κ. Κοτζιάς αναφέρθηκε και στην υπόθεση του Τούρκου πολίτη που πέρασε παράνομα τα σύνορα και για τον οποίο ακολουθήθηκαν οι προβλεπόμενες δικαστικές διαδικασίες και απελάθηκε, σημειώνοντας ότι «οι Ελληνες στρατιωτικοί συμπληρώνουν τρεις μήνες κράτησης χωρίς την παραμικρή δυνατότητα δικαστικής διαδικασίας».
Ν.Δ.: «Θολώνει τα νερά» για το όνομα, λέει «όχι» σε προκαταβολική συναίνεση
«Οχι» στη σαλαμοποίηση της λύσης του Σκοπιανού και «επαναδιαπραγμάτευση μιας κακής συμφωνίας» λέει η Ν.Δ. στην τελική ευθεία των διαπραγματεύσεων Αθήνας και Σκοπίων. Ομως, την ίδια στιγμή, «θολώνει τα νερά» ως προς τη χρήση του όρου «Μακεδονία».
Σε συνέχεια των δηλώσεων του Κυριάκου Μητσοτάκη ότι λύση στην ονομασία της ΠΓΔΜ δύσκολα δεν θα περιλαμβάνει τη χρήση του όρου «Μακεδονία», ο τομεάρχης Εξωτερικών της Ν.Δ. Γιώργος Κουμουτσάκος υποστήριξε ότι «το μάξιμουμ θα ήταν να μην υπάρχει».
Σε ανάλογο κλίμα, ο τομεάρχης Αμυνας Βασίλης Κικίλιας ανέφερε ότι «δεν θέλουμε τον όρο “Μακεδονία”, αλλά αυτό είναι το τελευταίο κομμάτι (σ.σ.: της διαπραγμάτευσης) και καταλαβαίνουμε ότι υπάρχει μια Ιστορία πάνω στην οποία περπατάμε». Προσώρας, η Ν.Δ. επιμένει να ζητά από την κυβέρνηση να μη συναινέσει προκαταβολικά σε οποιαδήποτε συμφωνία θα δίνει στα Σκόπια ημερομηνία έναρξης διαπραγματεύσεων για την ένταξη στην Ε.Ε. και το πράσινο φως για την ένταξη στο ΝΑΤΟ, αν η συμφωνία προβλέπει στάδια εφαρμογής.
«Είναι αδιανόητο η Ελλάδα να παραδώσει εκ των προτέρων τα διαπραγματευτικά όπλα που διαθέτει και να αναμένει στο μέλλον, και με δόσεις, τη συμμόρφωση της γειτονικής μας χώρας» δήλωσε η Μαρία Σπυράκη.
«Αν η κυβέρνηση δεν φέρει μια καλή λύση, εμείς είμαστε έτοιμοι ως κυβέρνηση να διαπραγματευτούμε και πάλι το ζήτημα» τόνισε από την πλευρά του ο Γιώργος Κουμουτσάκος.
Λεβέντης: Μόνο με σύσκεψη υπό τον Πρόεδρο αλλάζει η απόφαση του ’92
«Προδοσία» χαρακτηρίζει ο Βασίλης Λεβέντης τη σύνθετη ονομασία των Σκοπίων.
«Αν θέλει ο Τσίπρας να πάρει την ευθύνη απέναντι στην Ιστορία, ας το λύσει το Σκοπιανό. Εδώ πάνε να το λύσουν χωρίς συμβούλιο υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας… Χρειάζεται σύσκεψη υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για να αλλάξει η απόφαση του 1992» υπογράμμισε ο πρόεδρος της Ενωσης Κεντρώων σε ραδιοφωνική συνέντευξή του, προσθέτοντας ότι ο πρωθυπουργός ετοιμάζεται να μην ασκήσει βέτο για την ένταξη της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ «και να τους επιτρέψει να μπουν χωρίς να κάνουν αλλαγή στο Σύνταγμα, με τη λογική ότι δεν προλαβαίνουν». Παράλληλα, ο κ. Λεβέντης σημείωσε πως «βλέπω τον κίνδυνο ότι αν πάρουν το όνομα, θα επιστρέψουν στον αλυτρωτισμό».
Την ίδια ώρα, ο Σταύρος Θεοδωράκης εκτιμά ότι «βρισκόμαστε στην τελική ευθεία, όσοι επενδύουν στην αναβολή παίζουν το παιχνίδι της Τουρκίας στα Βαλκάνια».
Για το Σκοπιανό τοποθετήθηκε και ο εκπρόσωπος του Κινήματος Αλλαγής Παύλος Χρηστίδης, σημειώνοντας: «Τρίπτυχο της λύσης είναι η πάταξη του αλυτρωτισμού με αλλαγή του συντάγματος, erga omnes και σύνθετη ονομασία».