Πρόταση Μίχαλου για άμεση μείωση του ΦΠΑ

Τις προτάσεις της επιμελητηριακής κοινότητας για την εγκαθίδρυση ενός δικαιότερου φορολογικού συστήματος απέστειλε ο πρόεδρος της Κεντρικής Ενωσης Επιμελητηρίων Ελλάδας και του ΕΒΕΑ Κωνσταντίνος Μίχαλος (φωτό) προς τον υπουργό Οικονομικών.Μεταξύ άλλων, προτείνουν υιοθέτηση ενιαίου συντελεστή φορολόγησης εισοδήματος φυσικών προσώπων, της τάξης του 20%-25%, που θα εφαρμόζεται στο σύνολο των εισοδημάτων των φυσικών προσώπων (με κάποιες εξαιρέσεις για εισοδήματα που ενδεχομένως χρήζουν ευνοϊκότερης μεταχείρισης), ανεξάρτητα από την πηγή τους.

Πρόκειται, όπως υποστηρίζουν, για τον δικαιότερο τρόπο φορολόγησης, καθώς επικεντρώνεται στη φορολογία του εισοδήματος ανεξάρτητα από την πηγή ή το ύψος αυτού και ανεξάρτητα από το πρόσωπο που το αποκτά. Στις προτάσεις τους περιλαμβάνονται, επίσης, η αναγνώριση εκπιπτόμενων δαπανών φυσικών προσώπων και η κατάργηση εναλλακτικού τρόπου υπολογισμού της ελάχιστης φορολογίας φυσικών προσώπων («τεκμαρτό εισόδημα»).

Τα επιμελητήρια θεωρούν αναγκαία την άμεση μείωση του υπάρχοντος κανονικού συντελεστή ΦΠΑ από το 24% στο 20%, τη σταδιακή περαιτέρω μείωσή του έως 15%, μέτρο που θα συμβάλει και στη μείωση της φοροδιαφυγής, αλλά και την καθιέρωση ενιαίου συντελεστή ΦΠΑ με συγκεκριμένες εξαιρέσεις εφαρμογής μειωμένου συντελεστή σε κατηγορίες αγαθών ή υπηρεσιών με άμεσο κοινωνικό αντίκτυπο, όπως η υγεία και η παιδεία.

Προτείνουν ακόμη να δοθούν κίνητρα για τη διάσωση επιχειρήσεων και τη δημιουργία μεγαλύτερων οικονομικών μονάδων, όπως και την ψηφιοποίηση όλων των συναλλαγών.

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα