Ο ιερέας προπονητής κωπηλασίας του Βόλου με τα 47 (!) μετάλλια

Ο π. Δημήτριος Κοτρώτσος χειροτονήθηκε  το 2010, ενώ είχε διαπρέψει ως αθλητής, με πολλές διακρίσεις. Υπήρξε πρωταθλητής Ελλάδας το 1995 και το 1987 κατέκτησε τη 2η θέση στο Παγκόσμιο ΠρωτάθλημαΑπό τον
Σωτήρη Λέτσιο

Οταν παρατηρεί κάποιος έναν ιερέα να δίνει σε καθημερινή βάση οδηγίες σχετικά με το πρόγραμμα προπόνησης των νεαρών κωπηλατών είναι σίγουρο ότι θα νιώσει έκπληξη και αμηχανία. Στην περίπτωση όμως του π. Δημήτριου Κοτρώτσου, κάθε άλλο παρά έτσι έχουν τα πράγματα. Ο π. Δημήτριος εκτελεί χρέη προπονητή κωπηλασίας στον Ναυτικό Ομιλο «Δημητριάς», που ιδρύθηκε από την Ιερά Μητρόπολη Δημητριάδος και Αλμυρού έπειτα από δική του πρόταση προς τον μητροπολίτη Δημητριάδος κ. Ιγνάτιο. Ο ίδιος, προτού χειροτονηθεί ιερέας το 2010, είχε διαπρέψει ως αθλητής της κωπηλασίας, με διακρίσεις στην Ελλάδα και στο εξωτερικό!
Ξεκίνησε το 1985 ως αθλητής του Ναυτικού Ομίλου Βόλου «Αργοναύτες» και παρέμεινε στις επάλξεις της κωπηλασίας έως το 2014. Ανατρέχοντας στις επιτυχίες του, δεν μπορούμε να μην αναφέρουμε την κατάκτηση της δεύτερης θέσης στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα του 1987, αλλά και την ανάδειξή του σε πρωταθλητή Ελλάδας το 1995. Μάλιστα, σε 47 ανέρχονται συνολικά τα μετάλλια που κοσμούν τη συλλογή του, με τα χρυσά βέβαια να υπερτερούν, τα οποία προέρχονται από πανελλήνιους, βαλκανικούς και διεθνείς αγώνες κωπηλασίας.

ΙΔΡΥΣΕ ΣΥΛΛΟΓΟ

Από το 2012 έως τις αρχές του 2016 είχε βρεθεί στη Νέα Ζηλανδία καλύπτοντας τις ανάγκες του ιεραποστολικού έργου, ενώ συγχρόνως συνέχιζε εκεί τις δραστηριότητές του γύρω από την κωπηλασία.
Επιστρέφοντας στον Βόλο συζήτησε με τον Μητροπολίτη κ. Ιγνάτιο τις δυνατότητες που υπήρχαν για τη σύσταση κωπηλατικού τμήματος. Οποια προβλήματα σύντομα διευθετήθηκαν και τον Μάιο του 2016 έλαβε «σάρκα και οστά» ο νέος σύλλογος, παίρνοντας συγχρόνως και την έγκριση της Ελληνικής Ομοσπονδίας Κωπηλασίας. Με τη βοήθεια του Δήμου Βόλου παραχωρήθηκε δωρεάν μια μικρή εγκατάσταση στις Αλυκές -σε ένα προάστιο του Βόλου όπου δεν υπήρχε έως σήμερα η παραμικρή αθλητική δραστηριότητα-, έτσι ώστε να προχωρήσει άμεσα η ίδρυση του συλλόγου και να συσπειρωθούν γύρω από αυτόν τα παιδιά και οι νέοι της περιοχής. Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι ο π. Δημήτριος ασκεί τα ιερατικά καθήκοντά του αμισθί, καθημερινά, τις πρωινές ώρες στον Ι. Ν. του Αγίου Στεφάνου.

ΛΕΙΤΟΥΡΓΕΙ ΑΜΙΣΘΙ

Τις απογευματινές ώρες προσφέρει τις γνώσεις του ως προπονητής κωπηλασίας, ενώ τρεις φορές την εβδομάδα βρίσκεται στον Ι. Ν. έως αργά το βράδυ, προκειμένου να καλύψει τις ανάγκες της εξομολόγησης, της προσευχής, αλλά και να παράσχει όποια βοήθεια ζητήσουν οι ενορίτες του. «Συνδυάζω τις υποχρεώσεις μου κατά τέτοιον τρόπο, ώστε να μην αφαιρώ χρόνο από τη λειτουργική για την προπονητική – και το αντίστροφο! Ως προς το σκέλος της κωπηλασίας, εφαρμόζω την προπονητική τακτική της Νέας Ζηλανδίας, καθώς διατηρώ άμεση και τακτική συνεργασία με την Εθνική ομάδα της χώρας αυτής» υπογραμμίζει στην «Ορθόδοξη Αλήθεια» ο π. Δημήτριος, ο οποίος είναι παντρεμένος και πατέρας τριών παιδιών.

Ο σύλλογος «Δημητριάς» διαθέτει αυτή τη στιγμή οκτώ αγωνιστικές λέμβους, καθώς και μια βάρκα, η οποία καλύπτει τις ανάγκες της παράκτιας κωπηλασίας. Πρόκειται για ένα νέο είδος κωπηλατικής δραστηριότητας, που ξεκίνησε από τη Θεσσαλονίκη και στο οποίο συμμετέχουν μαζί με τα παιδιά αθλητές και οι γονείς τους. Ετσι, άπαντες μαθαίνουν από κοινού την τεχνική και τις ομορφιές του αθλήματος, και ο σύλλογος «Δημητριάς» φροντίζει για την ανάπτυξή του σε καθημερινή βάση τα τελευταία δύο χρόνια. «Ανέλαβα μια σημαντική πρωτοβουλία και συγχρόνως φρόντισα να αξιοποιήσω και το καλό κλίμα συνεργασίας που έχω με τα υπόλοιπα ανά την Ελλάδα σωματεία, έτσι ώστε να μπορέσουμε να εντάξουμε στη δύναμη του συλλόγου νέες βάρκες. Μάλιστα, προκειμένου να αποκτήσουμε δύο από αυτές, πήγα εγώ και τις έφερα οδικώς από την Ολλανδία, κάνοντας ένα επίπονο ταξίδι έξι ημερών!» δηλώνει χαρακτηριστικά ο π. Δημήτριος.

ΠΛΕΟΝΕΚΤΗΜΑ

Το όλο εγχείρημα μέσω του αθλητισμού έχει ένα πολύ σημαντικό πλεονέκτημα, σύμφωνα με τον π. Δημήτριο: «Ο σεβασμιότατος Μητροπολίτης κ. Ιγνάτιος προχώρησε σε μια πολύ σωστή κίνηση, ενθαρρύνοντας έναν καινούργιο τρόπο κατήχησης: Μέσα από την παρουσία ενός ιερέα, γνώστη του αθλητισμού, δίνεται η δυνατότητα να γίνει η κατήχηση μέσω του αθλητισμού! Τα παιδιά έρχονται πιο κοντά στον ιερέα, δεν τον φοβούνται. Μιλούν μαζί του και τον εμπιστεύονται! Κι έτσι, ο ιερέας γίνεται ένα με τα παιδιά!» Διακρίνει, ωστόσο, και ένα αρνητικό στοιχείο στο όλο εγχείρημα: «Δυστυχώς, επειδή ως λαός είμαστε εγωιστές, δεν βλέπουμε την ουσία των πραγμάτων και πολεμάμε τις σωστές προσπάθειες – ακόμη και από τον χώρο της Εκκλησίας μερικές φορές, επειδή ο κόσμος δεν γνωρίζει… Ομως, με τη χάρη του Θεού και τις ευλογίες του Μητροπολίτη κ. Ιγνατίου, προχωράμε δημιουργικά στο έργο μας!»

ΣΤΗΡΙΓΜΑ ΓΙΑ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΜΕ ΑΝΑΠΗΡΙΑ

«Είμαστε καθημερινά παρόντες στον χώρο αυτόν και προσφέρουμε τις γνώσεις και την αθλητική εμπειρία μας όλη την ημέρα» αναφέρει ο π. Δημήτριος. «Από την πρώτη στιγμή απευθυνθήκαμε στα κοντινά δημοτικά σχολεία της περιοχής μας, μιλήσαμε στα παιδιά για τη σημασία του αθλητισμού κι έτσι σήμερα αριθμούμε 31 εν ενεργεία αθλητές. Δίνουμε ιδιαίτερη προσοχή και στη λειτουργία του τμήματος για παιδιά με αναπηρία. Φέτος τον Ιούλιο, μάλιστα, κερδίσαμε και το πρώτο μετάλλιο σε πανελλήνιους αγώνες, στη λίμνη των Ιωαννίνων, για παιδιά με αναπηρία στην κατηγορία του διπλού σκιφ! Πέραν αυτών, δύο σπουδαίοι αθλητές του συλλόγου μας πρόκειται να αγωνιστούν ως μέλη της Εθνικής ομάδας στους Μεσογειακούς Αγώνες, του χρόνου στην Πάτρα» υπογραμμίζει, ικανοποιημένος από το σημαντικό έργο που συντελείται. 

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα