«Πλυντήριο» του βρόμικου χρήματος η Deutsche Bank

Εφοδος 170 ανδρών στην τράπεζα της Γερμανίας. Ερευνάται η κάλυψη offshore που συνδέεται με τα Panama PapersΑπό τον
Γιώργο Τραπεζιώτη

Φύλλο και φτερό έκαναν χθες το πρωί τα κεντρικά γραφεία του πάλαι ποτέ καμαριού του χρηματοπιστωτικού συστήματος της Γερμανίας οι Αρχές της χώρας, ενώ κάθε ώρα που περνά πια αποκαλύπτεται αυτό που μέχρι σήμερα ως φήμη μόνο κυκλοφορούσε στις διεθνείς αγορές: η Deutsche Bank, που τα τελευταία χρόνια άλλαζε τις διοικήσεις της σαν τα πουκάμισα για να διορθώσει τους αρνητικούς δείκτες της, υπάρχουν υποψίες πως λειτουργούσε -και- σαν πλυντήριο για το ξέπλυμα μαύρου χρήματος. Τουλάχιστον αυτό παρήγγειλαν την Πέμπτη να ερευνηθεί εξονυχιστικά οι εισαγγελικές Αρχές της Γερμανίας, που διέταξαν την έφοδο στα γραφεία της τράπεζας στη Φρανκφούρτη. 

Οπως ήταν αναμενόμενο, μέσα σε δευτερόλεπτα η είδηση της εφόδου στα… χρηματοπιστωτικά ανάκτορα έγινε πρώτη είδηση παγκοσμίως, καθώς, σύμφωνα με τα στοιχεία που προέκυψαν από τα Panama Papers, η τράπεζα θεωρείται ότι διευκόλυνε ορισμένους πελάτες της «να μεταφέρουν χρήματα, προϊόν εγκληματικής δραστηριότητας, στην ασφάλεια και τη διακριτικότητα των φορολογικών παραδείσων».

Στη μεγάλη έφοδο της ομοσπονδιακής αστυνομίας συμμετείχαν, σύμφωνα με την εισαγγελία της Φρανκφούρτης, περισσότερα από 170 άτομα, ενώ η έρευνα αφορά πολλά στελέχη της Deutsche Bank, δύο εκ των οποίων εργάζονται ακόμη και σήμερα στην τράπεζα. Κατά τα δημοσιεύματα του γερμανικού Τύπου, η τράπεζα θεωρείται ότι διευκόλυνε περίπου 900 πελάτες της να στήσουν offshore εταιρίες σε φορολογικούς παραδείσους, προκειμένου να κρύψουν εκεί χρήματα που απέκτησαν μέσω παράνομων δραστηριοτήτων. Παράλληλα, εκτιμάται από τις Αρχές πως μέσω αυτής της διαδικασίας «ξεπλύθηκαν» περίπου 311.000.000 ευρώ.

«Συνεργαζόμαστε»

Από την πλευρά της, και ούσα πια με την πλάτη στον τοίχο, η Deutsche Bank έσπευδε να ανακοινώσει πως «συνεργάζεται πλήρως» με τις Αρχές, ενώ παραδέχτηκε ότι η υπόθεση σχετίζεται με τα Panama Papers, τα οποία διέρρευσαν το 2015 από ανώνυμη πηγή στη «Sueddeutsche Zeitung», φέρνοντας στο φως αναφορές για συνολικά 28 γερμανικές επιχειρήσεις μέσα από έναν όγκο σχεδόν 11.500.000 εγγράφων.

Η εν λόγω έρευνα ωστόσο δεν αποτελεί τον μοναδικό «πονοκέφαλο» της Deutsche Bank την περίοδο αυτή, καθώς η τράπεζα εμπλέκεται και σε δεύτερο παρόμοιο σκάνδαλο μαζί με τη δανική Danske Bank. Και κατά το παρελθόν όμως η Deutsche Bank είχε αναγκαστεί να παραδεχθεί ότι οι εσωτερικές διαδικασίες της δεν ανταποκρίνονταν στους διεθνείς τραπεζικούς κανόνες, ενώ μόλις τον περασμένο Αύγουστο επιβεβαίωσε ότι ακόμη και μετά την επιβολή προστίμου για τις διευκολύνσεις που παρείχε σε Ρώσους πελάτες της προκειμένου να «ξεπλύνουν» περίπου 8,8 δισ. ευρώ δεν φρόντισε να διορθώσει τις πρακτικές της.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα