Μαγνητίζει το Λονδίνο ο Takis

Ο Ελληνας εικαστικός παρουσιάζει στην Tate Modern μια μεγάλη έκθεση 70 έργων, μαζί με την εγκατάσταση «Magnetic Fields»Από τη
Γιώτα Βαζούρα

Ενας Ελληνας εικαστικός «εισβάλλει» στην Tate Modern του Λονδίνου! Μια μεγάλη έκθεση, με πρωταγωνιστή τον Takis (Παναγιώτης Βασιλάκης), θα διοργανωθεί τον προσεχή Ιούλιο στο περιώνυμο μουσείο του Λονδίνου, παρουσιάζοντας πάνω από 70 έργα, μεταξύ των οποίων και τη διάσημη εγκατάστασή του «Magnetic Fields».

Η έκθεση «Takis» θα ξεκινήσει στις αρχές Ιουλίου και αποτελεί τη μεγαλύτερη παρουσίαση του έργου του στη Γηραιά Αλβιώνα μέχρι σήμερα. Συνδιοργανώνεται από τον συγγραφέα και επιμελητή Guy Brett και τον Michael Wellen, επιμελητή Διεθνούς Τέχνης, με τη Helen O’Malley, βοηθό επιμελητή.

Θα συνοδεύεται από έναν κατάλογο για τον οποίο πραγματοποιήθηκε ειδική έγχρωμη φωτογράφιση. Μάλιστα, είναι χαρακτηριστικό ότι διοργανωτές της είναι, εκτός από την Tate Modern, το Museu d’Art Contemporani de Barcelona, αλλά και το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης στην Αθήνα, όπου η έκθεση θα μεταφερθεί την επόμενη χρονιά.

Από τους κυριότερους εκπροσώπους της σύγχρονης εικαστικής σκηνής και της κινητικής τέχνης, στην οποία ο ίδιος υπήρξε πρωτοπόρος, ο Takis είναι αναμφίβολα ένας γλύπτης του μαγνητισμού, του φωτός και του ήχου, ο οποίος αναζητά την ουσιαστική ποίηση και την ομορφιά του ηλεκτρομαγνητικού σύμπαντος.

Γεννημένος στην Αθήνα το 1925, ο Takis μετακόμισε στο Παρίσι το 1954, όπου εντάχθηκε στο εργαστήρι του Μπρανκούζι. Ξεκίνησε την καλλιτεχνική του πορεία σε ηλικία περίπου 20 ετών, παρά το γεγονός ότι η οικογένειά του δεν αποδεχόταν την κλίση του στις καλές τέχνες. Τα πρώτα έργα του ήταν προτομές από γύψο και γλυπτά από σφυρήλατο σίδηρο, εμπνευσμένα και από τον αρχαιοελληνικό πολιτισμό, αλλά και από καλλιτέχνες, όπως ο Πικάσο και ο Τζακομέτι.

Τα τρία επόμενα χρόνια ξεκίνησε να ταξιδεύει και να ζει ανάμεσα στο Παρίσι και το Λονδίνο, όπου εμπνέεται και δημιουργεί τα πρώτα κινητικά έργα του. Εντυπωσιασμένος από τα ραντάρ, τις κεραίες και τα τεχνολογικά κατασκευάσματα που κοσμούν τον σιδηροδρομικό σταθμό στο Καλέ της Γαλλίας, δημιούργησε τα πρώτα του «Σινιάλα», τα οποία τα εμπνεύστηκε όταν περίμενε στον σιδηροδρομικό σταθμό.

Ερευνητής στο ΜΙΤ

Το 1960 πραγματοποίησε την περφόρμανς του με τίτλο «L’Impossible – Homme dans l’Espace (Το Αδύνατον – Ο Ανθρωπος στο Διάστημα), σε συνεργασία με τον φίλο του, Νοτιοαφρικανό ποιητή Sinclair Beiles, ενώ το 1968 μετακόμισε στην Αμερική για να εργαστεί ως ερευνητής στο Πανεπιστήμιο ΜΙΤ, και συγκεκριμένα στο Κέντρο Προηγμένων Οπτικών Μελετών.

Το 1986 επέστρεψε στην Ελλάδα, όπου ίδρυσε το Κέντρο Ερευνών για την Τέχνη και τις Επιστήμες (KETE) στο Γεροβουνό Αττικής. Τα έργα του κοσμούν τις μόνιμες συλλογές των σπουδαιότερων μουσείων του κόσμου, όπως το Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης «George Pompidou» στο Παρίσι, το ΜΟΜΑ και το Guggenheim Museum της Νέας Υόρκης, η De Menil Collection στο Χιούστον, η Tate Modern του Λονδίνου, η Peggy Guggenheim Collection στη Βενετία. Η έκθεση θα διαρκέσει έως τον Οκτώβριο του 2019.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα