Brexit: «Ναι» στη συμφωνία από τους 27 ηγέτες της Ε.Ε.

Η καθοριστική συμβολή του Ιρλανδού πρωθυπουργού και τα κυριότερα σημείαΈπειτα από τρία χρόνια σκληρών διαπραγματεύσεων και καταιγιστικές πολιτικές εξελίξεις στη βρετανική πολιτική σκηνή, η Ε.Ε. και η Βρετανία κατέληξαν σε συμφωνία για το Brexit, η οποία υιοθετήθηκε από τη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες. 

«Η συμφωνία προστατεύει τα δικαιώματα των πολιτών» τόνισε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, προσθέτοντας πως η Ε.Ε. βάζει πάντα πρώτα απ’ όλα τους πολίτες. Οπως τόνισε, η συμφωνία αυτή δεν θα ήταν εφικτή χωρίς τη συμβολή του Ιρλανδού πρωθυπουργού Λίο Βαράντκαρ και η πολιτική διακήρυξη προβλέπει μία συμφωνία ελεύθερου εμπορίου.

«Θλίψη»

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ δήλωσε πως αισθάνεται θλίψη και πως ο ίδιος παραμένει «remainer», επισημαίνοντας ότι ελπίζει πως, αν το Ηνωμένο Βασίλειο αποφασίσει να επιστρέψει, η πόρτα της Ε.Ε. θα είναι ανοιχτή. Τα βασικά σημεία της συμφωνίας είχε παρουσιάσει ο επικεφαλής διαπραγματευτής της Ε.Ε. για το Brexit Μισέλ Μπαρνιέ.

Η συμφωνία προβλέπει ότι οι ρυθμίσεις της Ευρωπαϊκής Ενωσης θα εφαρμοστούν σε όλα τα προϊόντα στη Βόρεια Ιρλανδία, πράγμα που σημαίνει την εφαρμογή ελέγχων στα σύνορα. Η Βόρεια Ιρλανδία θα παραμείνει εντός του τελωνειακού χώρου του Ηνωμένου Βασιλείου και, κατά συνέπεια, θα επωφελείται από την εμπορική πολιτική του Ηνωμένου Βασιλείου, αλλά θα παραμείνει σημείο εισόδου στην ενιαία αγορά.

Άρα οι Αρχές του Ηνωμένου Βασιλείου θα εφαρμόζουν τους δασμούς σε προϊόντα που θα προέρχονται από τρίτες χώρες. Οσο για τα προϊόντα που θα εισέρχονται στη Βόρεια Ιρλανδία δεν θα υπάρχει κίνδυνος να εισέλθουν στην ενιαία αγορά. Εάν υπάρχει αυτός ο κίνδυνος, θα επιβάλλονται οι δασμοί της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Ως προς τον ΦΠΑ, το σχέδιο προβλέπει ότι θα διατηρηθεί η ακεραιότητα της ενιαίας αγοράς, με τον παράλληλο σεβασμό των επιθυμιών του Ηνωμένου Βασιλείου για την ψηφιακή αγορά. Τέλος, θα υπάρχει μηχανισμός συγκατάθεσης της Βόρειας Ιρλανδίας.

Τέσσερα χρόνια μετά την εφαρμογή των διευθετήσεων το Κοινοβούλιο της Βόρειας Ιρλανδίας θα αποφασίσει με απλή πλειοψηφία αν θα παραμείνουν οι ρυθμίσεις αυτές, κατέληξε ο Μπαρνιέ, διευκρινίζοντας ότι η μεταβατική περίοδος θα διαρκέσει έως το τέλος του 2020. Αλλά μπορεί να παραταθεί για άλλα ένα ή δύο χρόνια, εάν υπάρξει κοινή συμφωνία.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα