Η Αθήνα θα επιχειρήσει έως το Eurogroup της 4ης Δεκεμβρίου να πείσει τους δανειστές να δοθούν για την τόνωση της επενδυτικής δραστηριότητας αντί για το χρέοςΈνας διαπραγματευτικός μαραθώνιος περιμένει από σήμερα μέχρι τις αρχές Δεκεμβρίου τον υπουργό Οικονομικών Χρ. Σταϊκούρα, ο οποίος επέτρεψε χθες βράδυ από τη Σύνοδο του ΔΝΤ στις ΗΠΑ. Επείγουσα εθνική προτεραιότητα είναι να συμφωνήσουν οι δανειστές στη διαφορετική χρήση των κερδών από τα ελληνικά ομόλογα που διακρατούν οι κεντρικές ευρωπαϊκές τράπεζες, κάτι που θα σήμαινε την έμμεση μείωση των στόχων για τα εξωπραγματικά πρωτογενή πλεονάσματα.
Ενδιάμεσοι σταθμοί μέχρι την 4η Δεκεμβρίου, οπότε θα διεξαχθεί το τελευταίο Eurogroup της χρονιάς, είναι τα δύο Euro Working Group, στις 30 Οκτωβρίου και τις 25 Νοεμβρίου, και η προτελευταία Σύνοδος Υπουργών της Ευρωζώνης στις 7 Νοεμβρίου. Μέχρι τότε η Αθήνα θα πρέπει να έχει προλάβει να πείσει τους δανειστές ότι είναι χρησιμότερο τα κέρδη αυτά, ύψους άνω του 1,2 δισ. ευρώ, να χρησιμοποιηθούν για την τόνωση της επενδυτικής δραστηριότητας αντί για την εξόφληση του χρέους.
Το θέμα ήδη βρίσκεται πάνω στο τραπέζι και η κυβέρνηση προσδοκά πως αν το αίτημά της ευοδωθεί -κάτι που είναι πολύ πιθανό, όπως όλα δείχνουν-, τότε θα συμπαρασυρθεί σε υψηλότερα επίπεδα ο στόχος της ανάπτυξης (2,8% του ΑΕΠ το 2020), για τον οποίο οι Βρυξέλλες διατυπώνουν σήμερα αρκετές ενστάσεις, αλλά και θα διευρυνθούν τα δημοσιονομικά περιθώρια για μειώσεις φορολογικών συντελεστών στον Προϋπολογισμό του επόμενου έτους.
Υπενθυμίζεται ότι με βάση τη συμφωνία της 21ης Ιουνίου του 2018 που πέτυχε ο ΣΥΡΙΖΑ, τα χρήματα από τα κέρδη των ελληνικών ομολόγων «μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να μειωθούν οι καθαρές χρηματοδοτικές ανάγκες ή για αναπτυξιακούς σκοπούς», ύστερα από συμφωνία με τους δανειστές και χωρίς να θιγεί ο στόχος για την επίτευξη του πρωτογενούς πλεονάσματος.
Προϋπολογισμός 2020
Μέχρι στιγμής, πάντως, οι εκτιμήσεις στα δημοσιονομικά και μακροοικονομικά μεγέθη που έχουν εγγραφεί στον Προϋπολογισμό του 2020 δεν έχουν συμπεριλάβει καθόλου τα κέρδη των ομολόγων, δεδομένου ότι με βάση την υφιστάμενη συμφωνία με τους δανειστές τα κέρδη λογίζονται ως έσοδο του Κρατικού Προϋπολογισμού, αλλά δεν λαμβάνονται υπόψη για τη διαμόρφωση του πρωτογενούς πλεονάσματος.
Τα ποσά που αναμένεται να εισρεύσουν στην ελληνική οικονομία μέσω της επιστροφής των ομολόγων εντός του 2020 υπολογίζονται σε περίπου 1,2 δισ. ευρώ, μέγεθος που αντιστοιχεί στο 0,6% του ΑΕΠ. Με αφετηρία, λοιπόν, το Euro Working Group της 30ής Οκτωβρίου, η ελληνική πλευρά θα συζητήσει με τους δανειστές και με τους εκπροσώπους των κρατών-μελών τους τρόπους με τους οποίους μπορεί να ενεργοποιηθεί ο σχετικός όρος της συμφωνίας του 2018 για συμφωνημένες επενδύσεις.
Προφανώς, όπως σημειώνει ο απερχόμενος επίτροπος Οικονομικών, όλα είναι θέμα εμπιστοσύνης. Στην κατεύθυνση αυτή, όπως τόνισε χθες ο υφυπουργός Οικονομικών Θεόδωρος Σκυλακάκης, στόχος της κυβέρνησης είναι να βάλει τέλος στα υπερπλεονάσματα, σημειώνοντας ότι με τον Προϋπολογισμό του 2020 μπαίνουν οι βάσεις για τον τερματισμό της υπερφορολόγησης και της αποεπένδυσης που χαρακτήρισαν την περίοδο 2016-2018, κατά την οποία ασκήθηκε περιοριστική πολιτική ύψους 11,4 δισ. ευρώ, τα οποία αντιστοιχούν σε χαμένη ανάπτυξη τουλάχιστον 3%-4% του ΑΕΠ.