Οι «53+» στριμώχνουν άγρια τον Τσίπρα

Η ισχυρή εσωκομματική τάση υπό τον Τσακαλώτο τον προειδοποιεί να μην αλλάξει όνομα και φυσιογνωμία στον ΣΥΡΙΖΑΡεπορτάζ
Γιώργος Χατζηδημητρίου

Την ώρα που ο Αλέξης Τσίπρας δείχνει να μετεωρίζεται ανάμεσα στην «κυβερνώσα Αριστερά» και την ανάγκη «επιστροφής στα πεζοδρόμια», με το εξισορροπητικό επιχείρημα ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ένα κόμμα εν κινήσει», η ισχυρή εσωκομματική τάση των «53+» υπό τον Ευκλείδη Τσακαλώτο έδωσε χθες στη δημοσιότητα ένα κείμενο-διακήρυξη εν όψει του εαρινού συνεδρίου, στο οποίο αναμένεται να ληφθούν σημαντικές αποφάσεις για την προσεχή πορεία και κυρίως την ιδεολογική και πολιτική φυσιογνωμία του κόμματος.

Συνοπτικά οι «53+», λίγες ημέρες μετά τη διήμερη πανελλαδική τους συνάντηση, υψώνοντας παντιέρα «από Αριστερά» στην ηγεσία, δηλώνουν ότι:

• Είναι αντίθετοι με την αλλαγή του ονόματος.

• Ο ΣΥΡΙΖΑ θα πρέπει να διαφυλάξει τα κομματικά χαρακτηριστικά του και να μην αποκτήσει φυσιογνωμία παράταξης τύπου «σούπερ μάρκετ».

• Η ηγεσία οφείλει να καταθέσει συγκεκριμένες προτάσεις για το περιεχόμενο των αλλαγών, ιδίως μετά την εκλογική ήττα.

• Διαφωνούν με την τρέχουσα αντιπολιτευτική τακτική και την εμμονή στη σκανδαλολογία.

• Πρέπει να αποσαφηνιστεί και να εκσυγχρονιστεί η λειτουργία του κόμματος. Στο κόμμα της Ριζοσπαστικής Αριστεράς «δεν έχουν θέση μονοπρόσωπα όργανα και πρακτικές ξεπερασμένων αρχηγοκεντρικών κομμάτων», όπως τονίζουν…

Αιχμές

Ξεκαθαρίζοντας εξαρχής προς την ηγεσία ότι από τον τρόπο που ηττήθηκε το κόμμα στις εκλογές «δεν προκύπτει ανάγκη να αμφισβητήσει κανείς κανέναν», η Κίνηση υπογραμμίζει πως «προκύπτει την ίδια στιγμή, αδιαμφισβήτητα, ανάγκη συλλογικού αναστοχασμού, ανάγκη κριτικής αξιολόγησης της κυβερνητικής και κομματικής εμπειρίας από το 2015 μέχρι σήμερα».

Στο πλαίσιο αυτό, συμπεραίνει πως «είναι και εντολή των ψηφοφόρων να υπερασπιστούμε και να διευρύνουμε τα κεκτημένα, να είμαστε μπροστά στους αγώνες, να ασκήσουμε προγραμματική, μαχητική, ριζοσπαστική, κινηματική αντιπολίτευση».

Εντούτοις, παρατηρεί αιχμηρά ότι «οφείλουμε να παραδεχτούμε πως η μετεκλογική στάση του ΣΥΡΙΖΑ φαίνεται πολλές φορές υποτονική και αμήχανη. Ο ΣΥΡΙΖΑ ως αξιωματική αντιπολίτευση φαίνεται πολλές φορές σαν να μην έχει βρει ακόμα τον αντιπολιτευτικό βηματισμό του, σαν να μην έχει ξεκαθαρίσει τι είδους αντιπολίτευση θέλει και έχει σκοπό να κάνει.

Την ίδια ώρα, καλούν την ηγεσία να ξεκαθαρίσει «πού θέλει να στρίψει το καράβι», τονίζοντας: «Λέμε στους πολίτες “αυτά έχουμε σκοπό να κάνουμε” και καλούμε τον κόσμο “έλα να τα κάνουμε μαζί”. Δεν μπορούμε να καλούμε τον κόσμο να ενταχθεί στις δυνάμεις μας απλώς επειδή είμαστε λίγοι και θέλουμε να γίνουμε περισσότεροι. Και δεν πρέπει να γίνει το λάθος να θεωρηθεί το 31,5% δεδομένο».

{{-PCOUNT-}}15{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα