Α(ιβα)λί, αλί και τρισαλί για τη μαρίνα Μυτιλήνης

Ενα ακόμη κεφάλαιο του μεγάλου βιβλίου με τίτλο «αναξιοποίητες ελληνικές μαρίνες», που έχει παρουσιάσει η «δημοκρατία», αφορά τη Μυτιλήνη. Η εκεί μαρίνα, τέσσερα χρόνια μετά την ολοκλήρωσή της και 10 μήνες από το άνοιγμά της, ουσιαστικά υπολειτουργεί και αντί να είναι γεμάτη με σκάφη χρησιμοποιείται για φιλοξενία εκθέσεων ζωγραφικής, φωτογραφίας κ.λπ. Και δεν λέμε, καλή η τέχνη, αλλά δεν είναι προτιμότερο, όταν μάλιστα η Μυτιλήνη έχει περισσότερο από ποτέ ανάγκη την τουριστική τόνωση, η μαρίνα να εκπληρώνει πρωτίστως τη βασική αποστολή της;

Την ίδια ώρα η μαρίνα του απέναντι Αϊβαλίου έχει ακριβώς την αντίθετη εικόνα, καθώς αποτελεί πόλο ελλιμενισμού σκαφών.

Αναφέρει χαρακτηριστικά σε σχετική ερώτησή του προς τον υπουργό Πολιτισμού ο βουλευτής Λέσβου Σπύρος Γαληνός: «Η Τουρκία αναδεικνύεται σε ελκυστικό προορισμό για τη φιλοξενία ιδιωτικών σκαφών. Αυτό το κάνει γιατί έχει υποδομές τις οποίες εκσυγχρονίζει και επεκτείνει. Το τουρκικό υπουργείο Μεταφορών δίνει έμφαση στην επιτάχυνση των διαδικασιών για την κατασκευή νέων λιμανιών αλλά και σύγχρονων υποδομών σε μαρίνες για τη φιλοξενία τουριστικών σκαφών. Η μαρίνα του Αϊβαλίου, στις απέναντι από τη Λέσβο τουρκικές ακτές, ενισχύεται άμεσα με νέες θέσεις ελλιμενισμού. Η Τουρκία έχει στρατηγικό σχεδιασμό για την κάλυψη της ζήτησης της ευρύτερης περιοχής της Ανατολικής Μεσογείου, εκμεταλλευόμενη τις περιορισμένες οικονομικές επενδύσεις στις λιμενικές υποδομές φιλοξενίας σκαφών στη Δυτική Μεσόγειο, καθώς επίσης και ποντάροντας στην ελληνική απραξία και ανοργανωσιά».

Το… ωραίο είναι ότι η κυβέρνηση, αντί να προβληματιστεί, να ανασκουμπωθεί και να λάβει μέτρα, αμφισβήτησε μέσω του υφυπουργού Τουρισμού ότι η μαρίνα Μυτιλήνης δεν έχει σκάφη! Μάλιστα ο κ. Νικητιάδης κατηγόρησε τον κ. Γαληνό για τις φωτογραφίες που παρουσίασε ότι αυτές δεν αποδίδουν την πραγματικότητα. Ωστόσο και οι φωτογραφίες της «δημοκρατίας» κάποιες μέρες αργότερα αποτυπώνουν την ίδια, ίσως και χειρότερη κατάσταση. Δηλαδή, τη μαρίνα Μυτιλήνης χωρίς σκάφη…

Σημειώνεται ότι, μετά την αποτυχημένη πρώτη προκήρυξη διαγωνισμού για την εξεύρεση αναδόχου εκμετάλλευσης, τη λειτουργία της μαρίνας Μυτιλήνης έχει αναλάβει προσωρινά η Εταιρεία Τουριστικής Ανάπτυξης.

Ωστόσο δεν υπάρχει συγκεκριμένος στρατηγικός σχεδιασμός για την εκμετάλλευσή της, ενώ η κυβέρνηση αποφεύγει να γνωστοποιήσει τις προθέσεις της για το μέλλον της μαρίνας. Ετσι αυτή παραμένει αναξιοποίητη και μια σημαντική ευκαιρία τόνωσης του τουρισμού και κατ’ επέκτασιν της τοπικής οικονομίας εξακολουθεί να είναι «εν υπνώσει».

Δημήτρης Κυριακόπουλος

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα