Δεν είναι λίγες που φορές που η… ευημερία των αριθμών δεν συνεπάγεται την άνθηση της αγοράς και κατ’ επέκταση την ευμάρεια της κοινωνίας. Αυτό φαίνεται ότι ισχύει με τη φετινή τουριστική κίνηση στα Ιόνια νησιά, όπου, από τη μία, οι αριθμοί των αφίξεων ξένων επισκεπτών μεγαλώνουν και, από την άλλη, δεν προκύπτει ανάλογη οικονομική τόνωση στις τοπικές αγορές. Η αύξηση των τουριστών που έχουν φτάσει -κυρίως με τσάρτερ- μέχρι τώρα στο αεροδρόμιο της Κέρκυρας ανέρχεται στο 10%, σε σύγκριση με πέρυσι, ενώ η αντίστοιχη άνοδος των αεροπορικών αφίξεων στη Ζάκυνθο άγγιξε το 9% τον Ιούλιο. Πρόκειται ασφαλώς για σημαντικές επιδόσεις, που θα περίμενε κανείς να μεταφράζονται σε ενίσχυση της οικονομίας των νησιών, των οποίων ο τουρισμός αποτελεί τη βασική πηγή εσόδων. Παραδόξως οι αγορές… δεν εισπράττουν.
Οι τουρίστες έρχονται, αλλά είτε μένουν λιγότερες ημέρες από τα προηγούμενα χρόνια είτε τους κρατά «απομονωμένους» στις μεγάλες ξενοδοχειακές μονάδες το all inclusive (έχουμε εξηγήσει αναλυτικά τη λειτουργία και τους λόγους ύπαρξης του συστήματος αυτού, σε παλαιότερο φύλλο). Το αποτέλεσμα είναι οι τοπικές οικονομίες να μην έχουν τα αναμενόμενα οφέλη και οι επαγγελματίες (έμποροι, εστιάτορες κ.λπ.), που εξαρτώνται κατά πολύ από τον τουρισμό, να διαπιστώνουν μέχρι και μείωση του τζίρου τους!
Επιπλέον, σοβαρή πτώση -λόγω ανέχειας- παρατηρείται στον εσωτερικό τουρισμό. Και θα μιλούσαμε για καθίζηση αν δεν υπήρχε η Εγνατία οδός, που, διευκολύνοντας τους Βορειοελλαδίτες, δημιουργεί τουριστική κίνηση από αυτή την κατεύθυνση, κυρίως σε Κέρκυρα και Λευκάδα.
Κερδισμένη η Κέρκυρα
Τη ζυγαριά ισορροπούν -τουλάχιστον για την Κέρκυρα- τα κρουαζιερόπλοια, με τους 600.000 επισκέπτες που αποβίβασαν, είτε αναμένεται να φέρουν μέχρι το τέλος της σεζόν. Και μπορεί οι επισκέπτες αυτού του είδους να μη μένουν πάνω από 3-4 ώρες στο νησί, όμως κινούμενοι κυρίως στην παλιά πόλη και το Αχίλλειο υπολογίζεται ότι προλαβαίνουν να «χαλάσουν» ο καθένας 35-38 ευρώ κατά μέσον όρο, στις διάφορες δραστηριότητές τους. Σ’ αυτά τα μικρά ποσά των πολλών στηρίζεται σε μεγάλο ποσοστό η αγορά της Κέρκυρας.
Και ενώ βρισκόμαστε στο ζενίθ της τρέχουσας τουριστικής περιόδου, οι παράγοντες των Ιονίων νήσων προετοιμάζονται -και καλά κάνουν- για την επόμενη. Ετσι, συνεδρίασε, για πρώτη φορά, το νέο Διοικητικό Συμβούλιο της Εταιρείας Τουρισμού Ιονίων Νήσων (ΕΤΙΝ), υπό την προεδρία του περιφερειάρχη Σπυρίδωνα Σπύρου. Σ’ αυτή τη συνεδρίαση αποφασίστηκε η ΕΤΙΝ να λάβει μέρος στον διαγωνισμό για την ανάληψη του έργου συμμετοχής στις τέσσερις διεθνείς εκθέσεις του δεύτερου εξαμήνου του 2011. Πρόκειται για τη Filoxenia της Θεσσαλονίκης, τη World Travel Market του Λονδίνου, τη διεθνή έκθεση της Βαρσοβίας και την έκθεση της Αγίας Πετρούπολης. Επίσης, το Δ.Σ. αποφάσισε τη συγκρότηση τριμελούς επιτροπής (Χριστίνα Τετράδη, Βασίλης Κοντός και Κώστας Κιτσάκης), η οποία πρόκειται να εισηγηθεί συγκεκριμένη πρόταση για τη δημιουργία portal της ΕΤΙΝ. Στη προσεχή συνεδρίαση, θα συζητηθεί και η αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρίας.
Βελτίωση υποδομών στο λιμάνι Αργοστολίου
Ο κατάπλους του κρουαζιερόπλοιου «Queen Victoria» στο λιμάνι Αργοστολίου έδωσε την αφορμή για τη δρομολόγηση διαδικασιών βελτίωσης των υποδομών και της λειτουργικότητας στον σχετικό χώρο, μετά και την επίσκεψη του αντιπεριφερειάρχη Κεφαλλονιάς και Ιθάκης, Σωτήρη Κουρή.
Σε επιτόπου συζήτηση του αντιπεριφερειάρχη με υπηρεσιακούς παράγοντες, αποφασίσθηκε να γίνει η μελέτη για την πόντιση δύο νέων πλωτών δεστρών, για την εξυπηρέτηση των μεγάλων κρουαζιερόπλοιων.
Επιπλέον, τονίστηκε ότι πρέπει να επισπευστούν οι διαδικασίες και για την ολοκλήρωση της μελέτης του δρόμου που εξυπηρετεί το εμπορικό λιμάνι του Αργοστολίου. Ετσι, συνολικά το λιμάνι πρόκειται να καταστεί ώριμο έργο, ώστε να ενταχθεί σε κοινοτικό πρόγραμμα για χρηματοδότηση.
Δημήτρης Κυριακόπουλος