Τον «κουμπαρά» για την αποκατάσταση και την ανάδειξη των ιστορικών μνημείων του νομού Πρέβεζας ενισχύει με μια πρωτοποριακή κίνηση η Περιφέρεια Ηπείρου, δίνοντας σημαντική ώθηση σε αυτή τη μεγάλη προσπάθεια.
Συγκεκριμένα, με πρωτοβουλία του αντιπεριφερειάρχη Πρέβεζας Στράτου Ιωάννου και τη σύμφωνη γνώμη του τοπικού συλλόγου Εργοληπτών Δημόσιων Εργων αποφασίστηκε να καταβάλλεται από πλευράς των εργοληπτών για κάθε έργο που πραγματοποιείται στην Περιφερειακή Ενότητα Πρέβεζας το 0,5% του συνολικού προϋπολογισμού υπέρ της αποκατάστασης των δύο σπουδαίων αρχαίων θεάτρων, της Νικόπολης και της Κασσώπης.
Δηλαδή, από κάθε δημόσιο έργο υποδομής (οδοποιία, ανεγέρσεις κτιρίων κ.ά.) θα κατατίθεται το 0,5% από το συνολικό κόστος του, χωρίς επιβάρυνση του Δημοσίου, στον «κουμπαρά» που έχει δημιουργήσει το σωματείο Διάζωμα, για τα δύο αυτά θέατρα, ώστε να συγκεντρωθεί ένα σεβαστό ποσό για την αποκατάστασή τους. Το σωματείο Διάζωμα έχει σκοπό την ανάδειξη των αρχαίων θεάτρων και την εξεύρεση πόρων για την ένταξή τους στην καθημερινότητα των τοπικών κοινωνιών. Η διαδικασία της καταβολής των ποσών αυτό θα γίνεται με κανόνες απόλυτης διαφάνειας, ενώ μπορούν και οι πολίτες να συνεισφέρουν. Μάλιστα, όποιος επιθυμεί έχει την ευχέρεια να παρακολουθεί τη ροή των καταθέσεων στον «κουμπαρά» για το θέατρο της Νικόπολης και της Κασσώπης στην ιστοσελίδα www.diazoma.gr.
Ο αντιπεριφερειάρχης Πρέβεζας Στράτος Ιωάννου δήλωσε για την πρωτοβουλία τα εξής:
«Ως γνωστόν τόσο στη Νικόπολη όσο και στην Κασσώπη πραγματοποιείται σημαντικό έργο αποκατάστασης, με προϋπολογισμό 1.500.000 ευρώ για το μεγάλο θέατρο της Νικόπολης, χωρίς καμία επιβάρυνση του προϋπολογισμού της Περιφέρειας Ηπείρου, και με προϋπολογισμό 300.000 ευρώ για το θέατρο της Κασσώπης, με ένταξή του στο ΕΣΠΑ. Απαιτούνται ασφαλώς περισσότερα χρήματα και η κίνηση αυτή θα βοηθήσει προς αυτή την κατεύθυνση. Επιπλέον, είναι και μια κίνηση με συμβολικό χαρακτήρα, η οποία δηλώνει ότι η τοπική κοινωνία αγκαλιάζει και στηρίζει έμπρακτα τα σπουδαία αρχαία μας μνημεία».
Υπενθυμίζεται ότι παράλληλα με το έργο αποκατάστασης του αρχαίου θεάτρου της Νικόπολης είναι σε εξέλιξη συντονισμένη προσπάθεια των τοπικών φορέων προκειμένου να ενταχθεί η αρχαία Νικόπολη στα μνημεία πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO.
Δημήτρης Κυριακόπουλος

