Ελπιδοφόρα ανακοίνωση από καθηγητή του ΑΠΘ «Τον Ιούνιο το χάπι κατά του φονικού κορονοϊού»

Η Θέση μας: Το κράτος υπέρ του εποικισμού

Άγνωστο παραμένει ποιος μπορεί να προσβληθεί από τον κορονοϊό, καθώς αυτό καθορίζεται από το DNA του καθενός, σύμφωνα με τον ομότιμο καθηγητή Γενετικής του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Κώστα Τριανταφυλλίδη, ο οποίος εκτίμησε ότι τον Ιούνιο θα έχουμε ένα αποτελεσματικό φάρμακο σε μορφή δισκίου.

«Το DNA μας παίζει ρόλο στο αν θα προσβληθούμε από τον κορονοϊό και πόσο βαριά θα είναι τα συμπτώματα, είναι το συμπέρασμα στο οποίο κατέληξαν οι επιστήμονες» είπε ο καθηγητής και εκτίμησε ότι οι δοκιμές που γίνονται σε 1.000 άτομα θα είναι σε θέση τον Ιούνιο, ύστερα από αξιολογήσεις, να δώσουν το πρώτο αποτελεσματικό φάρμακο, σε μορφή χαπιού, ενώ για το εμβόλιο θα χρειαστεί να περιμένουμε αρκετά περισσότερο, καθώς απαιτούνται ακόμα από εννέα μήνες έως ένας χρόνος.

Ο Κώστας Τριανταφυλλίδης εξήγησε αναλυτικά πώς είναι ο ιός και πώς λειτουργεί: «Γνωρίζουμε όλη τη μορφή του ιού, είναι σαν στέμμα με ακτίνες. Η πρωτεΐνη του ιού πηγαίνει στον υποδοχέα της μεμβράνης των κυττάρων μας και οι δύο πρωτεΐνες έχουν μεγάλο βαθμό συγγένειας. Το γονίδιο έχει βρεθεί ότι εκφράζεται σε καρδιά, νεφρά, πνεύμονες και αρτηρίες. Το συγκεκριμένο γονίδιο είναι πολυμορφικό, θα πρέπει άρα να είναι μια πιθανή εξήγηση γιατί υπάρχουν παράξενα αποτελέσματα, δηλαδή υγιή άτομα να προσβάλλονται. Με το AIDS, αν έχεις μια συγκεκριμένη γενετική σύσταση δεν προσβάλλεσαι καθόλου από τον ιό ή, αν προσβάλλεσαι, δεν έχεις τόσο σοβαρά συμπτώματα. Μήπως γίνεται το ίδιο με τον κορονοϊό;» αναρωτήθηκε ο κ. Τριανταφυλλίδης στον Focus FM 103,6.

Το ανησυχητικό είναι, σύμφωνα με τον καθηγητή Γενετικής, ότι ενδεχομένως τον Σεπτέμβριο να υπάρξει και δεύτερο κύμα κορονοϊού. Γι’ αυτό όλοι ελπίζουν η επιστήμη να δράσει ταχύτατα και να μας δώσει τις απαραίτητες ασπίδες προστασίας. Για την ώρα, ο κ. Τριανταφυλλίδης επανέλαβε αυτό που συστήνουν όλοι οι ειδικοί παγκοσμίως ως τη μόνη ατομική λύση. Να μένουμε στο σπίτι, αν βγούμε να τηρούμε μεταξύ μας απόσταση τουλάχιστον δύο μέτρων, όταν είμαστε κοντά σε ανθρώπους να φοράμε μάσκα και να μην ανταλλάσσουμε χειραψίες.

Φυσικά, με την επιστροφή μας στο σπίτι η πρώτη κίνηση πρέπει να είναι το πλύσιμο των χεριών προτού αγγίξουμε οτιδήποτε.

Δοκιμή εμβολίου τον Μάιο στις ΗΠΑ

Αγώνα δρόμου για την ανακάλυψη του εμβολίου που θα δώσει ανάσα ζωής στην ανθρωπότητα, η οποία δοκιμάζεται από την πανδημία του νέου κορονοϊού, συνεχίζουν να κάνουν οι επιστήμονες ανά τον πλανήτη, με κάθε είδηση που βλέπει πια το φως της δημοσιότητας προς αυτή την κατεύθυνση να τραβά το ενδιαφέρον όλων.

Στο πλαίσιο της τιτάνιας αυτής προσπάθειας, η βιομηχανία σκευασμάτων βιοτεχνολογίας Novavax Inc ανακοίνωσε χθες πως έχει αναπτύξει ένα νέο «υποψήφιο» και πολλά υποσχόμενο εμβόλιο για τον Covid-19, για το οποίο μάλιστα θα ξεκινήσει τις δοκιμές σε ανθρώπους στα μέσα Μαΐου! Η αμερικανική εταιρία, με έδρα το Μέριλαντ των ΗΠΑ, ανακοίνωσε πως το υποβοηθητικό ανοσοενισχυτικό της σκεύασμα Matrix-M μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε συνδυασμό με το «υποψήφιο» εμβόλιό της NVX-CoV2373 για να ενισχύσει την ανταπόκριση του ανοσοποιητικού συστήματος.

Τα ανοσοενισχυτικά χρησιμοποιούνται κυρίως για να διευκολύνουν τα εμβόλια να προκαλέσουν μία ισχυρότερη ανοσοποιητική αντίδραση, περιλαμβανομένης και της παραγωγής αντισωμάτων και την ακόμη πιο μακρά διάρκεια της προστασίας απέναντι σε προσβολές από ιούς και βακτήρια.

Η Novavax ανακοίνωσε, δε, πως τα πρώτα αποτελέσματα για την ανοσογονικότητα και την ασφάλεια από τις δοκιμές του εμβολίου αναμένονται τον Ιούλιο. «Υπάρχουν ισχυρές ενδείξεις ότι το εμβόλιο που δημιουργήθηκε από τη Novavax είναι εξαιρετικά ανοσογόνο στους ανθρώπους, ώστε να οδηγήσει σε προστασία από τoν Covid-19 και να βοηθήσει στον έλεγχο της εξάπλωσης αυτής της νόσου» δήλωνε για τη σπουδαία αυτή εξέλιξη ο δρ Μάθιου Φρίμαν, μέλος της ομάδας ερευνητών και αναπληρωτής καθηγητής στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου του Μέριλαντ.

Αξίζει να υπογραμμιστεί πως και οι προσπάθειες της Novavax έρχονται να προστεθούν στην πληθώρα εγχειρημάτων που έχουν ξεκινήσει και δεκάδες άλλες φαρμακοβιομηχανίες στην κούρσα για την ανάπτυξη ενός επαρκούς εμβολίου ή αποτελεσματικών φαρμάκων ενάντια στον νέο κορονοϊό. Συγχρόνως, εντός του μήνα αναμένονται τα αποτελέσματα και του πολυαναμενόμενου αντιιικού σκευάσματος της εταιρίας Gilead Sciences Inc, όπως επίσης και των ήδη αδειοδοτημένων προϊόντων των Roche Holding και Regeneron Pharmaceuticals Inc.

{{-PCOUNT-}}14{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα