Μεγάλοι φόβοι για σκάνδαλο με τις μάσκες στα σχολεία

Με διαγωνισμό η προμήθειά τους, που δεν θα γίνει πριν από τις 10 Σεπτεμβρίου και τινάζει το χρονοδιάγραμμα στον αέρα

Μπάχαλο με οσμή σκανδάλου επικρατεί στο θέμα με τις μάσκες στα σχολεία, ενώ η επιστροφή των μαθητών στα θρανία μετρά αντίστροφα. Μετά την απόφαση του πρωθυπουργού να δοθούν δωρεάν οι μάσκες στα σχολεία, ο υπουργός Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος φρόντισε να απεμπλακεί από την «καυτή πατάτα» της προμήθειας των μασκών για καθηγητές και δασκάλους, πετώντας από την πρώτη στιγμή το μπαλάκι στους δήμους.

Τώρα στην Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδος (ΚΕΔΕ) τρέχουν, καθώς είναι ορατός ο κίνδυνος η σχολική χρονιά να αρχίσει χωρίς ακόμα να έχουν δοθεί οι μάσκες ή να ξεκινήσει όταν θα είναι έτοιμες. Τα 6.200.000 ευρώ που εγκρίθηκαν ως πρώτη δόση από το ΥΠΕΣ, από την περασμένη Δευτέρα έχουν περάσει στα ταμεία της ΚΕΔΕ, η οποία καλείται να διαχειριστεί το καθόλου εύκολο ζήτημα. Αρχικά υπήρχε η σκέψη τα χρήματα να μοιραστούν στους δήμους ανάλογα με τον αριθμό των μαθητών που έχουν, στη συνέχεια προτάθηκε στη συνεδρίαση του Δ.Σ. της Ένωσης οι μεγάλοι δήμοι να διαχειριστούν μόνοι τους τα χρήματα και για τους μικρούς να φροντίσει η Ένωση μέσω διαγωνισμού, ωστόσο αυτό που αποφασίστηκε εν τέλει είναι να γίνει διαγωνισμός για όλες τις μάσκες και για όλους τους δήμους μέσω της ΚΕΔΕ.

Εκ των πραγμάτων, λόγω και του επείγοντος της υπόθεσης, αυτή η απόφαση προκαλεί τον φόβο σε κάποιους εντός της Ένωσης μήπως υπάρξει σκάνδαλο -ή σχετικοί ψίθυροι- στη διαδικασία, ειδικά εάν προκύψουν λιγότερες από τέσσερις εταιρίες που να καλύπτουν τις αναγκαίες προδιαγραφές κατασκευής των μασκών. Όπως τονίστηκε στην προχθεσινή τηλεδιάσκεψη της ΚΕΔΕ, στην καλύτερη των περιπτώσεων και εφόσον τηρηθούν αυστηρά τα χρονοδιαγράμματα, δίχως ενστάσεις και καθυστερήσεις στο Ελεγκτικό Συνέδριο, οι πρώτες μάσκες θα φτάσουν στα σχολεία γύρω στις 10 Σεπτεμβρίου.

Ο βαθμός δυσκολίας μεγαλώνει από το γεγονός ότι δεν υπάρχουν τα μέσα (logistics) για να προχωρήσει γρήγορα και σωστά η διαδικασία και να μοιραστούν οι μάσκες, ενώ ακόμα και τώρα δεν έχουν ξεκαθαρίσει από τους ειδικούς οι προδιαγραφές.

Σύμφωνα με πληροφορίες, αυτές έχουν αλλάξει τουλάχιστον δύο φορές μέχρι τώρα, προκαλώντας ακόμα περισσότερες καθυστερήσεις. Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα, έως τη Δευτέρα θα πρέπει να έχουν ληφθεί οι προσφορές από τις ενδιαφερόμενες εταιρίες, οι οποίες θα αξιολογηθούν από τρεις επιτροπές δημοσίων υπαλλήλων που έχει ορίσει η ΚΕΔΕ: την επιτροπή αξιολόγησης, την επιτροπή ενστάσεων και την επιτροπή παραλαβής.

Μάλιστα έχει ζητηθεί προφορικά και η παρουσία εκπροσώπων των υπουργείων Εσωτερικών και Υγείας, χωρίς μέχρι στιγμής να είναι γνωστό αν αυτό θα γίνει πράξη.

Αμέσως μετά, την Τρίτη ή την Τετάρτη, η Ένωση, σε έκτακτη συνεδρίαση του Δ.Σ., θα κληθεί να επικυρώσει τις εισηγήσεις των επιτροπών και στη συνέχεια θα υπογραφούν οι συμβάσεις με τους προμηθευτές προκειμένου να σταλούν στο Ελεγκτικό Συνέδριο προς έγκριση. Από την ΚΕΔΕ θεωρούν ότι η έγκριση αυτή θα γίνει αμέσως και χωρίς καθυστερήσεις, με τον χρόνο πάντως να τρέχει επικίνδυνα. Δεν είναι μάλιστα λίγοι όσοι λένε ότι η ημερομηνία ανοίγματος των σχολείων δεν θα καθοριστεί από τα επιδημιολογικά δεδομένα, αλλά από το πότε θα είναι έτοιμες οι μάσκες.

Νέα γκάφα από την Κεραμέως

Τελικά, το άπαν είναι να μη χαθεί το μέτρο, γιατί, αν χαθεί, οι γκάφες διαδέχονται η μία την άλλη. Η επισπεύδουσα υπουργός Παιδείας, η οποία χρειάστηκε μια συνέντευξη Τύπου για να μας ενημερώσει ότι θα ανακοινώσει την ημερομηνία έναρξης του σχολικού έτους σε… επόμενη συνέντευξη, υπέπεσε σε ακόμη ένα ατόπημα. Η Νίκη Κεραμέως έκανε μία ανάρτηση στα social media, στην οποία αναφέρεται στις προσλήψεις των αναπληρωτών εκπαιδευτικών που, όπως υποστηρίζει, φέτος έγιναν νωρίτερα. Στο τουιτάρισμα έχει αναρτήσει και μια φωτογραφία από σχολική αίθουσα. Αυτή η φωτογραφία όμως δεν είναι από ελληνικό σχολείο, αλλά είναι από το Adobe Stock, η οποία είναι κοινής λήψης και έχει χρησιμοποιηθεί σε εκατοντάδες ΜΜΕ ανά τον κόσμο. Πάντως, μακάρι να ήταν αυτή η κατάσταση στα ελληνικά σχολεία. Μονοθέσια θρανία, αποστάσεις και όχι τα πειραγμένα… μαθηματικά της υπουργού.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα