Φιάσκο! Πρώτο κουδούνι (σήμερα) στα σχολεία χωρίς μάσκες

Θα διανεμηθούν πολύ λιγότερες (και…αν) από αυτές που προέβλεπε ο αρχικός σχεδιασμός

Σε φιάσκο εξελίσσεται για την κυβέρνηση η διαδικασία προμήθειας με μάσκες εκπαιδευτικών και μαθητών στα σχολεία, καθώς σήμερα, ημέρα αγιασμού, αντί για 5.000.000 μάσκες κατάφεραν να παραδώσουν μόλις 1.600.000. Μόλις μία μάσκα δηλαδή (και…αν) για κάθε εκπαιδευτικό και μαθητή, αντί για τρεις, όπως ήταν ο αρχικός σχεδιασμός, με την παράδοση των υπολοίπων να σχεδιάζεται να γίνει την επόμενη εβδομάδα, κάτι για το οποίο θα χρειαστεί περαιτέρω «αγώνας δρόμου», αφού η παραγωγή των εταιριών δεν είναι αυτή που θα χρειαζόταν για να επιτευχθούν οι στόχοι που έχουν τεθεί από την κυβέρνηση.

Το γεγονός παραδέχθηκε ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Δ. Παπαστεργίου, από το Σάββατο, τονίζοντας ότι «όλοι οι μαθητές θα έχουν τουλάχιστον μία μάσκα μέχρι τη Δευτέρα».

Με δεδομένο ότι οι απαραίτητες μάσκες πολύ απλά δεν υπάρχουν, αφού οι διαδικασίες άρχισαν πολύ αργά, το πρωτεύον τόσο για το υπουργείο Παιδείας όσο και για την ΚΕΔΕ είναι να καλυφθεί -έστω με μία μάσκα- το σύνολο των σχολείων της επικράτειας, αν και ακόμη κι αυτό είναι αρκετά δύσκολο λόγω προβλημάτων που ανακύπτουν. Παραδείγματος χάριν, την Παρασκευή εντοπίστηκε μια παρτίδα με πάνω από 20.000 μάσκες οι οποίες δεν πληρούσαν τις απαραίτητες προϋποθέσεις όσον αφορά την περιεκτικότητα σε βαμβάκι, με αποτέλεσμα να ακολουθήσουν πυρετώδεις διεργασίες προκειμένου να βρεθούν άλλες μάσκες για τα σχολεία στα οποία κατευθύνονταν οι ακατάλληλες.

Ταυτόχρονα, σε πολλές περιοχές της χώρας κατεγράφησαν διάφορα ευτράπελα, με τους δήμους να υποχρεώνουν καθηγητές και διευθυντές σχολείων να τρέχουν σε αποθήκες του δήμου προκειμένου να παραλάβουν τις μάσκες.

Σε ανακοίνωσή της πάντως η ΟΛΜΕ χρεώνει απουσία στοιχειώδους προγραμματισμού στο υπουργείο Παιδείας και τονίζει ότι «δεν κατάφερε να ανταποκριθεί στη μοναδική -στην πραγματικότητα- υποχρέωση που ανέλαβε, και αυτή μάλιστα μέσα από τις παλινωδίες της υπουργού, να εφοδιάσει δηλαδή έγκαιρα τα σχολεία με μάσκες για τους μαθητές». Στο ίδιο μήκος κύματος και ο ΣΥΡΙΖΑ, που σε δήλωσή του σημειώνει ότι «τη Δευτέρα σε μεγάλο αριθμό των σχολείων ή δεν θα υπάρχουν μάσκες ή θα διανεμηθούν λιγότερες από τις προβλεπόμενες».

Ποιες μονάδες δεν θα λειτουργήσουν

Κλειστά θα παραμείνουν σήμερα τα σχολεία σε περιοχές με επιβαρυμένο υγειονομικό φορτίο.

Σύμφωνα με τα τελευταία αποτελέσματα ιχνηλάτησης κρουσμάτων κορονοϊού, το υπουργείο έχει λάβει εισήγηση από την Εθνική Επιτροπή Προστασίας της Δημόσιας Υγείας για προσωρινή αναστολή λειτουργίας των σχολείων από τις 14 έως και τις 16 Σεπτεμβρίου των ακόλουθων σχολικών μονάδων:

• Όλων των σχολικών μονάδων της Περιφερειακής Ενότητας Λέσβου.

• Ολων των σχολικών μονάδων της Περιφερειακής Ενότητας Πέλλας.

Επίσης, σε προσωρινή αναστολή λειτουργίας από τις 14 έως και τις 18 Σεπτεμβρίου για προληπτικούς λόγους τίθενται οι ακόλουθες σχολικές μονάδες:

• Του Δημοτικού Σχολείου Ειδικής Αγωγής Καλλιθέας Λήμνου της Περιφερειακής Ενότητας Λήμνου.

• Του Νηπιαγωγείου Ειδικής Αγωγής Καλλιθέας Λήμνου της Περιφερειακής Ενότητας Λήμνου.

• Του 7ου Δημοτικού Σχολείου Αλεξάνδρειας Ημαθίας της Περιφερειακής Ενότητας Ημαθίας.

Τέλος, σύμφωνα με την ανακοίνωση, έχει δημιουργηθεί μια ομάδα διαχείρισης (Task Force) με τη σύμπραξη των υπουργείων Υγείας και Παιδείας, της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας και του ΕΟΔΥ, που θα υποστηρίζει σε καθημερινή βάση κατά το πρώτο διάστημα τους διευθυντές Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας της Περιφέρειας και τους διευθυντές Εκπαίδευσης στη διαχείριση τυχόν κρουσμάτων στα σχολεία.

{{-PCOUNT-}}16{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα