Ντροπή! Ούτε μία παραίτηση για το φιάσκο με τις μάσκες

Τα ανευθυνοϋπεύθυνα κυβερνητικά στελέχη νίπτουν τας χείρας τους, ενώ προσπαθούν να υποβαθμίσουν το θέμα

Άρον άρον μπήκε φρένο στην παραγωγή των… XXL μασκών που μοιράστηκαν στους μαθητές την πρώτη ημέρα της νέας σχολικής χρονιάς, μετά το άνευ προηγουμένου «γλέντι» που στήθηκε στο διαδίκτυο από γονείς, οι οποίοι έσπευσαν να σχολιάσουν με σπαρταριστό τρόπο το πρωτοφανές κυβερνητικό φιάσκο!

Ταυτόχρονα οι εμπλεκόμενοι κυβερνητικοί παράγοντες «κάνουν πάσα» την ευθύνη για την γκάφα, χωρίς να διαφαίνεται διάθεση να υποβάλει κάποιος την παραίτησή του έστω για λόγους ευθιξίας!

Συγκεκριμένα, με απόφαση της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος (ΚΕΔΕ) διακόπηκε άμεσα η παραγωγή των μασκών-γίγας που στοίχισαν πάνω από 6.000.000 ευρώ στους Ελληνες φορολογουμένους και δόθηκε εντολή να ξεκινήσει εκ νέου μόλις ληφθούν οι νέες προδιαγραφές κατασκευής τους από το υπουργείο Υγείας. «Μετά την ανακοίνωση της Γενικής Γραμματείας Δημόσιας Υγείας ότι κρίνεται αναγκαία η επαναδιατύπωση των αρχικών προδιαγραφών των μασκών, τις οποίες η ίδια συνέταξε και στις οποίες οφείλεται το θέμα που προέκυψε με το μέγεθος συγκεκριμένου αριθμού μασκών για συγκεκριμένες ηλικίες παιδιών, ζητήσαμε από τους αναδόχους του διαγωνισμού να σταματήσουν την παραγωγή τους, επανεκκινώντας τη με βάση τις νέες προδιαγραφές που θα μας αποσταλούν από το υπουργείο Υγείας. Με συνέπεια και υπευθυνότητα θα ολοκληρώσουμε μια προσπάθεια που στόχο έχει την ασφάλεια της εκπαιδευτικής κοινότητας από την εξάπλωση του Covid-19» ανέφερε η σχετική ανακοίνωση της ΚΕΔΕ.

Την ίδια ώρα κι ενώ δεν έχει κοπάσει ακόμη ο ντόρος που προκλήθηκε προτού ανοίξουν καλά καλά τα σχολεία, οι άμεσα υπεύθυνοι για το μπάχαλο που δημιουργήθηκε με τις μάσκες… αλεξίπτωτα είτε ρίχνουν το μπαλάκι των ευθυνών ο ένας στον άλλον ή προσπαθούν να υποβιβάσουν το θέμα.

Σε δηλώσεις της, η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως, αν και είχε υπογράψει την απόφαση για την υποχρεωτική χρήση μάσκας, δεν θέλησε να πει ούτε μία συγνώμη.

Αντίθετα, δήλωσε… αναρμόδια (!) και μίλησε απλώς για «αστοχία», σημειώνοντας ότι για το ζήτημα των μασκών «δόθηκαν εξηγήσεις από τη Γενική Γραμματεία Δημόσιας Υγείας και ήδη έχουν δοθεί νέες προδιαγραφές προκειμένου να ξεκινήσει εκ νέου η παραγωγή»!

Πρόσθεσε ότι έως ότου ετοιμαστούν οι νέες μάσκες θα δοθούν άλλες μιας χρήσης, προκειμένου να καλυφθούν οι ανάγκες των μαθητών για όσο διάστημα χρειαστεί. Λίγες ώρες πριν από την τοποθέτηση της υπουργού, είχε προηγηθεί η ανακοίνωση της Γενικής Γραμματείας Δημόσιας Υγείας, η οποία ανέφερε ότι οι διαστάσεις των μασκών, τύπου… full face, «είναι σύμφωνες με τις αντίστοιχες διεθνείς προδιαγραφές»! Με λίγα λόγια, μπάχαλο…

Ένας από τους προμηθευτές των μασκών κατηγόρησε την ΚΕΔΕ για το αλαλούμ που προκλήθηκε, τονίζοντας ότι οι ίδιοι είχαν ενημερώσει για το μεγάλο μέγεθός τους. «Είναι ούτως ή άλλως μεγάλες, είχε σχολιαστεί και από εμάς, τους προμηθευτές, το είχαμε πει, είχαν δοθεί και δείγματα. Δεν μας πρότειναν να δημιουργήσουμε μάσκες, να παράγουμε μάσκες, μας είπαν με συγκεκριμένες διαστάσεις. Είναι η προκήρυξη του διαγωνισμού από την ΚΕΔΕ. Και η ΚΕΔΕ δεν ακολούθησε δικές της οδηγίες!» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Γιάννης Σταθόπουλος στον τηλεοπτικό σταθμό Open.

Ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Δημήτρης Παπαστεργίου διευκρίνισε, πάντως, ότι αυτές ήταν οι προδιαγραφές που πήραν και με αυτές ήταν υποχρεωμένοι να διεξαγάγουν τον διαγωνισμό.

Μπάχαλο! Ο ένας ρίχνει τις ευθύνες στον άλλον

Μετά το φιάσκο ο ένας ρίχνει στον άλλον τις ευθύνες για τις μάσκες στα σχολεία: Η ΚΕΔΕ στράφηκε εναντίον του υπουργείου Υγείας, το υπουργείο Υγείας κατά της ΚΕΔΕ, το υπουργείο Πολιτικής Προστασίας κατά του υπουργείου Εσωτερικών και ο κατάλογος μεγαλώνει, καθώς τα κυβερνητικά στελέχη παίζουν την κολοκυθιά προσπαθώντας να αποφύγουν τον «μουντζούρη».

Από τη μία πλευρά η ΚΕΔΕ διά του προέδρου της Δ. Παπαστεργίου κατηγορεί το υπουργείο Υγείας λέγοντας ότι το πρόβλημα είχε διαπιστωθεί και διατυπωθεί, αλλά «αυτές ήταν οι προδιαγραφές». Από την άλλη, ο υφυπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης αποδίδει ευθύνες στην ΚΕΔΕ που δεν ζήτησε «διευκρινίσεις» επί των προδιαγραφών. Ο δε υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς είπε κατά τη διάρκεια της χθεσινής ενημέρωσης ότι την ευθύνη φέρουν η ΚΕΔΕ αλλά και το υπουργείο Εσωτερικών, βάζοντας στο κάδρο των ευθυνών και τον υπουργό Τάκη Θεοδωρικάκο. Θέλοντας να τηρήσει αποστάσεις, η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως προτιμά να ασχολείται με την… επόμενη παρτίδα των μασκών και τις νέες προδιαγραφές, παρότι είναι και η δική της παραίτηση που ζητείται. Χαριστική βολή στις υπεκφυγές έδωσε η πρωθυπουργική αδελφή Ντόρα Μπακογιάννη, η οποία αναγνώρισε απερίφραστα ότι πρόκειται για παταγώδη αποτυχία.

Η αντιπολίτευση, από την πλευρά της, «θέλει κεφάλια», με τον εκπρόσωπο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ Νάσο Ηλιόπουλο να ζητά τις παραιτήσεις των υπουργών Εσωτερικών Τ. Θεοδωρικάκου και Παιδείας Νίκης Κεραμέως, εξηγώντας ότι οι δικαιολογίες που επικαλούνται «δεν αφορούν την κοινωνία». Ακόμα και το φιλοκυβερνητικό ΚΙΝ.ΑΛ. εξανέστη, αναφέροντας ότι «είναι εξοργιστικό το γεγονός ότι οι υπεύθυνοι παραμένουν στη θέση τους». Όπως τονίζεται σε σχετική ανακοίνωση, «επέβαλαν τον συνωστισμό στις τάξεις. Εδωσαν όλο το βάρος στις μάσκες και τα θαλάσσωσαν και εκεί».

Το φιάσκο με τις μάσκες είναι ένα μικρό μόνο δείγμα των μεγάλων κυβερνητικών ανεπαρκειών με την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς και που θέτουν σε κίνδυνο την υγεία μαθητών, εκπαιδευτικών και γονιών» επισημαίνει σε σχόλιό του το ΚΚΕ. «Η κυβέρνηση επικαλείται “αστοχία” στο πρωτοφανές φιάσκο με τις σχολικές μάσκες, που εκτός από την ταλαιπωρία μικρών παιδιών κόστισε και εκατομμύρια στον Ελληνα φορολογούμενο» τονίζει η Ελληνική Λύση, ζητώντας, όπως και το ΜέΡΑ25, να πληρώσουν οι υπεύθυνοι το κόστος από την τσέπη τους.

{{-PCOUNT-}}15{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα