500 χρόνια φυλακή μοιράστηκε η Χρυσή Αυγή

Ποινές από 13 χρόνια στους Μιχαλολιάκο, Λαγό, Κασιδιάρη, Γερμενή, Παππά, Παναγιώταρο

Περισσότερα από 500 χρόνια κάθειρξης μοίρασε το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων στους 57 καταδικασμένους για την υπόθεση της Χρυσής Αυγής. Οι δικαστές κινήθηκαν στο πλαίσιο της εισαγγελικής πρότασης και δεν έσπασαν το φράγμα των 13 χρόνων για τον Νίκο Μιχαλολιάκο και τους πρώην βουλευτές, που καταδικάστηκαν ως η διευθυντική ομάδα της εγκληματικής οργάνωσης. Για τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα, όμως, το δικαστήριο υπήρξε αυστηρότερο από την εισαγγελέα, όπως και στην επίθεση κατά των μελών του ΠΑΜΕ. Ηπιότερες ποινές επιβλήθηκαν για τη δολοφονική απόπειρα κατά των Αιγύπτιων ψαράδων.

Οι δικαστές δεν έκαναν καμία διάκριση σε όσους καταδικάστηκαν για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης, με αποτέλεσμα σχεδόν όλοι να μοιραστούν την ίδια ποινή, στην οποία περιλαμβάνονται και κάποιοι μήνες κατά περίπτωση για οπλοκατοχή. Συγκεκριμένα, επέβαλαν στους Νίκο Μιχαλολιάκο 13 έτη κάθειρξης και έξι μήνες, Ιωάννη Λαγό 13 έτη κάθειρξης και οκτώ μήνες, Ηλία Κασιδιάρη 13 έτη κάθειρξης και έξι μήνες, Γιώργο Γερμενή 13 έτη κάθειρξης και έξι μήνες, Χρήστο Παππά 13 έτη κάθειρξης και τρεις μήνες και Ηλία Παναγιώταρο 13 έτη κάθειρξης. Μοναδική εξαίρεση, ο Αρτέμης Ματθαιόπουλος, στον οποίο επιβλήθηκε 10ετής κάθειρξη, προφανώς επειδή ο ρόλος του αποτιμήθηκε ως υποδεέστερος των υπολοίπων.

Ανάλογες διαφοροποιήσεις υπήρξαν και στις ποινές που επέβαλε το δικαστήριο στους υπόλοιπους πρώην βουλευτές της Χρυσής Αυγής. Με 7ετή κάθειρξη τιμωρήθηκαν οι Παναγιώτης Ηλιόπουλος και Νίκος Κούζηλος, με 6 χρόνια οι Ελένη Ζαρούλια, Πολύβιος Ζησιμόπουλος, Αντώνης Γρέγος, Δημήτρης Κουκούτσης και Κωνσταντίνος Μπαρμπαρούσης. Ποινή 5 ετών επιβλήθηκε στους πρώην βουλευτές στους οποίους αναγνωρίστηκαν ελαφρυντικά, Χρυσοβαλάντη Αλεξόπουλο και Μιχάλη Αρβανίτη. Σε αυτή την κατηγορία περιλαμβάνονται και οι Ευστάθιος Μπούκουρας, με 5 έτη κάθειρξη και 6 μήνες, και Νίκος Μίχος, με 6 έτη κάθειρξης, οι οποίοι είχαν και παράνομες οπλοκατοχές.

Για την ανθρωποκτονία του Παύλου Φύσσα, το δικαστήριο επέβαλε τις μέγιστες ποινές στον δολοφόνο του μουσικού Γιώργο Ρουπακιά, με αποτέλεσμα η συνολική του ποινή να φτάσει την ισόβια κάθειρξη και τα 14 χρόνια. Οι ποινές των συνεργών του κινήθηκαν από 6 έως 10 χρόνια.

• Για την επίθεση εναντίον των Αιγύπτιων ψαράδων στο Πέραμα, το δικαστήριο κινήθηκε χαμηλότερα από την εισαγγελική πρόταση, επιβάλλοντας στους δράστες ποινές 7ετούς κάθειρξης. Ο πυρηνάρχης της τοπικής οργάνωσης Περάματος καταδικάστηκε σε 10ετή κάθειρξη και 24μηνη φυλάκιση.

• Για την επίθεση στους αφισοκολλητές του ΠΑΜΕ, το δικαστήριο επέβαλε ποινές 3 έως 6 ετών, όλες μετατρέψιμες προς 5 ευρώ την ημέρα.

• Σε 10 κατηγορουμένους, οι οποίοι καταδικάστηκαν για ένταξη σε εγκληματική οργάνωση χωρίς να έχουν άλλη καταδίκη για κακουργήματα στο συγκεκριμένο δικαστήριο, οι δικαστές επέβαλαν ποινές 5 ως 7 ετών. Για 4 κατηγορουμένους, οι οποίοι καταδικάστηκαν σε ποινές μέχρι δύο χρόνια, το δικαστήριο ανέστειλε επί τριετία την εκτέλεσή τους.

Το κλίμα στη δικαστική αίθουσα ήταν μουδιασμένο, καθώς συνήγοροι υπεράσπισης και πολιτικής αγωγής προσπαθούσαν να αποτιμήσουν την κορύφωση στη δίκη της Χρυσής Αυγής. Για τη μια πλευρά οι ποινές ήταν σκληρές και κοντά στα ανώτατα επίπεδα που προβλέπει ο Ποινικός Κώδικας.

«Επιβάλατε την ανώτατη ποινή για ένταξη σε εγκληματική οργάνωση στον καφετζή της τοπικής οργάνωσης της Νίκαιας» είπε χαρακτηριστικά ο συνήγορος του Γιώργου Ρουπακιά.

Η άλλη πλευρά χαρακτήρισε ισορροπημένες τις ποινές για την κορυφή, αν και κάποιοι περίμεναν να ξεχωρίσει ο ρόλος του Νίκου Μιχαλολιάκου και ως προς την κάθειρξη, σε σχέση με το υπόλοιπο διευθυντήριο.

Χαρακτηρίστηκαν, όμως, χαλαρές για την περίπτωση της απόπειρας δολοφονίας των Αιγύπτιων ψαράδων.

Άρχισε η «μίνι δίκη» για τις προφυλακίσεις ή τη χορήγηση αναστολών

Η δίκη της Χρυσής Αυγής αναμένεται να κορυφωθεί τις επόμενες ημέρες στη διάρκεια της σκληρής μάχης που θα δώσουν οι συνήγοροι υπεράσπισης όσων καταδικάστηκαν για να κρατήσουν τους εντολείς τους εκτός φυλακής. Η διαδικασία για τη χορήγηση αναστολών άρχισε χθες με την κατάθεση της νύφης ενός εκ των κατηγορουμένων.

Έχει ήδη προαναγγελθεί ότι σε αυτή τη διαδικασία οι υπερασπιστές θα χρησιμοποιήσουν όλα τα όπλα που τους δίνει ο νόμος και θα φέρουν στο δικαστήριο μάρτυρες, προσπαθώντας να πείσουν τους δικαστές να δώσουν αναστολές ως την εκδίκαση της υπόθεσης σε δεύτερο βαθμό. Βασικά επιχειρήματα τα οποία αναμένεται να επιστρατευτούν είναι η οικογενειακή κατάσταση κάθε καταδικασμένου κατηγορουμένου, αν έχει σταθερή κατοικία και δουλειά και, κυρίως, κατά πόσο έχει στην οικογένειά του μέλη τα οποία μπορεί να εξαρτώνται από αυτόν οικονομικά ή για λόγους υγείας. Καταλυτικό ρόλο θα παίξει και αν οι υπερασπιστές καταφέρουν να πείσουν τους δικαστές ότι οι κατηγορούμενοι δεν είναι ύποπτοι τέλεσης νέων αδικημάτων.

Όταν πέσει η αυλαία των αναστολών με την απόφαση του δικαστηρίου, για όσους χάσουν τη μάχη ο γραμματέας της έδρας θα στείλει απόσπασμα της απόφασης στη ΓΑΔΑ και έπειτα αναμένεται να κινηθεί η διαδικασία για τη σύλληψη των φυγόποινων και την προσαγωγή τους ενώπιον του εισαγγελέα εκτέλεσης ποινών. Μετά αυτό το στάδιο θα έχουν ανοίξει οι πόρτες των κελιών για να υποδεχτούν τους νέους «ενοίκους».

Η φράση «λύεται η συνεδρίαση» αναμένεται να ακουστεί από την πρόεδρο του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων Μαρία Λεπενιώτη αμέσως μόλις ολοκληρωθούν και οι αποδόσεις ή οι δημεύσεις των κατασχεμένων.

Κανείς, ωστόσο, δεν μπορεί να προβλέψει ποια θα είναι η διάρκεια της μάχης των αναστολών, την οποία πολλοί χαρακτηρίζουν μια «νέα δίκη μέσα στη δίκη» της Χρυσής Αυγής.

Την ώρα της ανακοίνωσης των ποινών σήμανε συναγερμός λόγω τριών φακέλων που έφτασαν στα γραφεία της εισαγγελέως και των μελών του δικαστηρίου και οι οποίοι κρίθηκαν ύποπτοι, με συνέπεια να ενημερωθεί η Αντιτρομοκρατική. Οι φάκελοι ελέγχθηκαν από ειδικούς του Τμήματος Εξουδετέρωσης Εκρηκτικών Μηχανισμών που έσπευσαν στο Εφετείο, οι οποίοι διαπίστωσαν ότι περιείχαν φυλλάδια ναζιστικού περιεχομένου με φασιστικά συνθήματα. Την υπόθεση ανέλαβε η Κρατική Ασφάλεια και το υλικό εστάλη για έρευνα.

Επί ποδός η ΕΛ.ΑΣ. για τις συλλήψεις των καταδικασθέντων

Από τις αρχές της εβδομάδας οι υπηρεσίες της ΕΛ.ΑΣ. βρίσκονται σε επιχειρησιακή ετοιμότητα για την άμεση εκτέλεση των ενταλμάτων σύλληψης για τους καταδικασθέντες.

Η απόφαση πρόκειται να διαβιβαστεί εγγράφως από τη γραμματεία του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων της Αθήνας προς το αρμόδιο τμήμα έκδοσης ενταλμάτων της Εισαγγελίας Εφετών Αθηνών, με κοινοποίηση προς την ΕΛ.ΑΣ. Αν και, με την παραίνεση των συνηγόρων τους, οι καταδικασθέντες ενδέχεται να μεταβούν οικειοθελώς στα τμήματα της περιοχής τους για να παραδοθούν, ωστόσο ήδη βρίσκονται σε επιφυλακή 280 αστυνομικοί από το Τμήμα Αναζητήσεων της Ασφάλειας, την Αντιτρομοκρατική, την Κρατική Ασφάλεια και την ΕΚΑΜ, που αποτελούν τις 32 ομάδες που θα προχωρήσουν στις συλλήψεις.

Ωστόσο, όπως επισημαίνουν πηγές της ΕΛ.ΑΣ., η απόφαση είναι οι συλλήψεις να γίνουν «αθόρυβα» και να οδηγηθούν ενώπιον του εισαγγελέως Εκτέλεσης Ποινών που θα τους ενημερώσει για τις φυλακές που έχει οριστεί να εγκλειστούν. Στα φυλακιστήρια που θα λάβουν τα στελέχη της Χρυσής Αυγής θα έχουν συνυπολογιστεί οι μεταξύ τους σχέσεις, καθώς έχουν διαφοροποιηθεί μετά τον Σεπτέμβριο του 2013.

Τα σωφρονιστικά καταστήματα που έχουν επιλεγεί είναι η ειδικά διαμορφωμένη πτέρυγα στον Κορυδαλλό, το Μαλανδρίνο και ο Δομοκός.

{{-PCOUNT-}}23{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα