Στις ιδιωτικές κλινικές χωρίς επιβάρυνση οι ανασφάλιστοι

Κικίλιας: Ανοίγουν άλλες 50 κλίνες Εντατικής Θεραπείας στη βόρεια Ελλάδα

Άλλες 50 κλίνες σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) θα ανοίξουν έως την Κυριακή σε νοσοκομεία της βόρειας Ελλάδας, όπως προανήγγειλε χθες ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας, καθώς η επιδημιολογική κατάσταση στην περιοχή βρίσκεται στο «κόκκινο».

Όπως τόνισε ο υπουργός, η διάθεση περισσότερων κλινών θα γίνει λόγω των τεράστιων αναγκών που παρουσιάζονται στη βόρεια Ελλάδα και της τεράστιας πίεσης που δέχεται το σύστημα υγείας. Αναλυτικά, οι κλίνες ΜΕΘ θα κατανεμηθούν ως εξής: έξι στο ΑΧΕΠΑ, επτά στο Γενικό Νοσοκομείο Ξάνθης, πέντε στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης, πέντε στο Γενικό Νοσοκομείο Σερρών, 15 στο Ιπποκράτειο Θεσσαλονίκης, έξι στο νοσοκομείο Γιαννιτσών και έξι στο «Γ. Γεννηματάς».

«Είμαστε υποχρεωμένοι ως υπουργείο Υγείας, ως Πολιτεία και κυβέρνηση, μετά τις εντολές του πρωθυπουργού να στηρίξουμε περαιτέρω το Εθνικό Σύστημα Υγείας στη βόρεια Ελλάδα» ανέφερε ο κ. Κικίλιας και πρόσθεσε πως, μέχρι στιγμής, στον νομό Θεσσαλονίκης και τις γύρω περιοχές υπάρχουν 233 ΜΕΘ Covid και non-Covid και με την προσθήκη των επιπλέον κλινών «δίνουμε τη δυνατότητα σε αυτή τη σκληρή μάχη μέρα-μέρα, γιατρών, νοσηλευτών, ανθρώπων της υγείας να μείνουν όρθια τα νοσοκομεία μας, να αντέξουμε την πίεση και αποδεικνύουμε ότι έχουμε και άλλες δυνάμεις».

Σχολιάζοντας την κατάσταση στην περιοχή, ο κ. Κικίλιας τη χαρακτήρισε σοβαρή, ενώ τόνισε ότι από την Τρίτη έως χθες έγιναν 25 διασωληνώσεις σε ΜΕΘ στις εφημερίες στη βόρεια Ελλάδα. Μάλιστα, σύμφωνα με τον αρμόδιο υπουργό, μόνο το ΑΧΕΠΑ είχε 86 εισαγωγές στην εφημερία της Τρίτης! Ο κ. Κικίλιας έκανε χθες τις δηλώσεις από τη Θεσσαλονίκη, όπου είχε βρεθεί στο πλαίσιο σύσκεψης που είχε συγκαλέσει, ώστε να εξεταστεί η πορεία της πανδημίας στην περιοχή.

Τη δυνατότητα να διακομίζονται σε ιδιωτικά θεραπευτήρια χωρίς δική τους επιβάρυνση θα έχουν οι ανασφάλιστοι, σύμφωνα με τη διάταξη νόμου που κατατέθηκε χθες στη Βουλή. Οπως ανέφερε ο υπουργός Υγείας, μάλιστα, κάτι ανάλογο ισχύει από το 2018 και για τις ΜΕΘ, ωστόσο δεν είχε εφαρμοστεί έως τώρα, καθώς δεν υπήρχαν σχετικά κονδύλια.

«Με διάταξη νόμου που κατατίθεται στη Βουλή, όλοι οι ανασφάλιστοι συμπολίτες μας που νοσηλεύονται σε απλές κλίνες στα νοσοκομεία του ΕΣΥ θα μπορούν να διακομίζονται σε ιδιωτικά θεραπευτήρια, εφόσον χρειαστεί, χωρίς καμία δική τους οικονομική επιβάρυνση. Η διάταξη θα έχει αναδρομική ισχύ. Κάτι που ίσχυε ήδη για τις κλίνες ΜΕΘ, για τις οποίες, αν και είχε ψηφιστεί σχετική διάταξη το 2018, δεν είχε εφαρμοστεί. Εφαρμόστηκε από τον περασμένο Σεπτέμβριο με αναδρομική ισχύ, καθώς η σημερινή κυβέρνηση ήταν αυτή που εξασφάλισε τα κονδύλια για να αποζημιώνονται τα ιδιωτικά θεραπευτήρια από τον ΕΟΠΥΥ για τη νοσηλεία ανασφάλιστων συμπολιτών μας σε κλίνες ΜΕΘ» αναφέρει ανακοίνωση του υπουργείου Υγείας.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα