Τοπίο στην ομίχλη με τα «self tests»

Κανείς δεν γνωρίζει από πού θα αγοραστούν, πότε θα έρθουν και πώς θα διατεθούν στους πολίτες

Kάθε μέτρο στη διαχείριση της πανδημίας έχει χάσει η κυβέρνηση, κάτι που καθημερινά φροντίζει να επιδεικνύει. Έτσι, μετά τα αναποτελεσματικά μέτρα και ενώ τα κρούσματα χτυπάνε κόκκινο, αποφάσισε να ρίξει ακόμη φορά το μπαλάκι των ευθυνών στους ίδιους τους πολίτες, καλώντας τους να διαχειριστούν μόνοι τους την κατάσταση, μέσω των self tests.

Έτσι δημιουργήθηκε νέο μπάχαλο στη χώρα, καθώς κανείς δεν ξέρει -ειδικά οι φαρμακοποιοί- τι ακριβώς θα γίνει με τα self tests, τον τρόπο και τη διάθεσή τους, τι είδους tests θα παραδοθούν στα φαρμακεία, πώς θα γίνεται η προμήθειά τους, πόσα από αυτά θα παραδοθούν σε κάθε φαρμακείο και άλλα πολλά!

Μερικές διευκρινίσεις έδωσαν χθες ο υπουργός Επικρατείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκος Πιερρακάκης και ο υφυπουργός Παρά τω Πρωθυπουργώ Άκης Σκέρτσος, μετά τις ασάφειες στις ανακοινώσεις του δεύτερου την Παρασκευή. Αρχικά η συγκεκριμένη εξαγγελία ήταν από τα… θετικά των ανακοινώσεων, ωστόσο επισκιάστηκε από το «αλαλούμ» που δημιούργησε στους πολίτες, καθώς δεν εξηγήθηκε με ποια διαδικασία θα γίνονται τα tests και πώς θα καταγράφονται.

Ο κ. Πιερρακάκης μιλώντας σε τηλεοπτική εκπομπή προανήγγειλε τη δημιουργία πλατφόρμας, στην οποία θα δηλώνονται τα κρούσματα κορονοϊού που θα προκύπτουν από τα self tests που θα κάνουν οι πολίτες. «Το σύστημα για να δηλώνονται τα κρούσματα από τους πολίτες που θα κάνουν self test θα αλληλεπιδρά με αυτό της άυλης συνταγογράφησης, στο οποίο έχουν πρόσβαση όλοι οι φαρμακοποιοί. Εκ των πραγμάτων, θα πρέπει να υπάρξει μια πλατφόρμα, κυρίως για στατιστικούς λόγους, προκειμένου να υπάρχει μια πρώτη καταγραφή και να έχει μια εικόνα ο ΕΟΔΥ για τους πολίτες που έκαναν το test. Επιπλέον, θα υπάρξει μια πλατφόρμα για να δηλώνονται όσοι έχουν θετικό αποτέλεσμα, εφόσον το επιθυμούν. Δεν θα είναι απολύτως ισοδύναμο με το να πάει ο πολίτης σε ένα διαγνωστικό κέντρο ή να καταγραφεί κεντρικά στο μητρώο Covid, αλλά θα είναι χρήσιμο» εξήγησε ο κ. Πιερρακάκης.

Από την πλευρά του, ο κ. Σκέρτσος έκανε σαφές ότι δεν θα υπάρχει αμοιβή για τη διάθεση των tests κορονοϊού από τα φαρμακεία. Οπως είπε, θα ήταν αστείο να ζητείται αμοιβή για ένα δωρεάν test, που απλά παίρνουν από το ράφι και το δίνουν στους πολίτες. Ωστόσο στη συνέχεια εξήγησε ότι θα υπάρχει ένα συμβολικό αντίτιμο, προκαθορισμένου ύψους, το οποίο θα καταβάλει στους φαρμακοποιούς όποιος πολίτης θέλει βοήθεια ή εκπαίδευση για το πώς να διενεργήσει το test.

Ο κ. Σκέρτσος τόνισε ότι είναι κρίσιμη η συμμετοχή του φαρμακείου της γειτονιάς, δήλωσε βέβαιος ότι οι φαρμακοποιοί θα συνεργαστούν και πρόσθεσε ότι είναι επιβεβλημένη υποχρέωσή τους, στο πλαίσιο του κοινωνικού λειτουργήματος που επιτελούν.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα